0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
termostatik vana ayarı nasıl yapılır ?

1 cevap

0 oy
(2.3k puan) tarafından

Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.

Ayar Konumu*12345
Odada Sağlayacağı Sıcaklık8 C12 C16 C20 C24 C28 C

* Konumu: Radyatörün kullanılmadığı durumda vananın ayarlanacağı noktadır.

1 Konumu: Eviniz bireysel ısınmalıysa, tatil gibi uzun süreli evde bulunmayacağınız zamanlarda vanayı bu konumda tutunuz. Böylece eviniz aşırı soğumayacaktır.
2 Konumu: Yatak odaları için önerdiğimiz değerdir. Ayrıca eviniz merkezi sistemle ısınıyorsa, vana en düşük bu değerde bırakılabilir. Özellikle ısı paylaşım sisteminin kullanıldığı durumda, konutlar arasında haksız ısı transferini ortadan kaldırmak için, bu sınır yasal olarak konulmuştur. (Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği -Sayı: 27539 Tarih: 1 Nisan 2010 Perşembe, Madde 13/9 ve Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik – Sayı: 26847, Tarih: 14 Nisan 2008 Pazartesi, Madde 5/6’ya göre, merkezi sistemle ısıtılan binalarda oda sıcaklıkları 15 °C’nin altına düşürülemez).
3 Konumu: Salon gibi sürekli yaşam alanları için önerdiğimiz ayar noktasıdır.
4 Konumu: Banyo için önerdiğimiz ayar noktasıdır.
5 Konumu: En çok elde edilebilecek sıcaklık noktasıdır.

(22 puan) tarafından
Merhaba,

158 dairelik bir siteye taşındım. Site sıfır olarak yapıldı. Merkezi sistem olarak bize söylendi. Bizde şöyle bir sıkıntı var. Termostatik vana daire dışında var sadece. Peteklerde herhangibir termostatik vana yok. İçerisini sıcak yapmak istediğimiz zaman daire dışını çıkıp ordan yapıyoruz. Bu normal birşey mi?

Ayrıca ısınma amaçlı termostatik vanayı 3 e getiriyorum. Ancak banyo suyu ısınmıyor. Vanayı 5 e getiriyorum. Su ısınıyor ama bu seferde evin içi çok sıcak oluyor. Bu sorunu nasıl çözebilirz. Siteyi yapan firma bu konuda bize yardımcı olmuyor.

İyi günler diliyorum.

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
2, Kasım, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde ArdaGöktuğ (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
20, Aralık, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde Serhan (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
19, Kasım, 2018 Isıtma Tesisatı kategorisinde usrmsk (28 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
25, Nisan, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde Alone (27 puan) tarafından soruldu
...