Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Erzurum Temsilciliği’nin düzenlediği 2019 eğitim seminerlerinden 1.’si 25 Eylül 2019 tarihinde Erzurum Ticaret Sanayi Odası, Toplantı Salonu’nda yapılacaktır. Seminerin Konusu; “Sanayide Enerji Verimliliği ve Buhar Kullanımı” dır.
Sanayide Enerji Verimliliği Eğitim İçeriği
Konu: Sanayide Enerji Verimliliği ve Buhar Kullanımı
Tarih: 25 Eylül 2019-Çarşamba
Saat: 17:30 – 19:00
Seminer Yeri: Erzurum Ticaret Sanayi Odası, Toplantı Salonu
Konuşmacılar: H.Tarık GÜNER
Oturum Başkanı: Doç. Dr. İsmail SOLMAZ
Program Akışı:
17:00 -17:30 Buluşma
17:30 – 18:30 Seminer
18:30 – 19:00 Seminer ve Soru-Cevap
Enerji Verimliliği ve Buhar Kullanımı
Buhar tesisatı dağıtım sisteminin amacı buharı, kullanım noktasına gerekli basınçta taşımaktır. Bu sebeple buhar dağıtım hatlarındaki basınç düşümü önemli bir konudur.
Atmosferde açık bir kapta bulunan su, bir ısı kaynağı tarafından ısıtıldığında suyun sıcaklığı giderek artar ve belirli bir noktada buharlaşmaya başlar. Bu noktaya “kaynama noktası” veya “buharlaşma noktası” adı verilir.
Buharın istenen basınç, kalite ve miktarda buhar kullanan cihaza sağlanması, tekniğe uygun tasarlanıp uygulanmış bir buhar dağıtım hattı ile mümkündür.
Küçük çaplandırılmış bir buhar dağıtım hattı; yüksek basınç kayıplarından dolayı buharın kullanım yerine düşük basınçta ulaşmasına ve proses cihazlarının performansının düşmesine, yetersiz buhar beslemesine, sitemdeki aşınma risklerinin artmasına, buhar hızının artmasından dolayı su koçu ve gürültü meydana gelmesine sebep olur. Büyük çaplandırılmış bir buhar dağıtım hattı; boru, vana, fittings vb. tesisat elemanlarının maliyetlerinin yükselmesine, destekleme ve izolasyon gibi tesisat işlerinin maliyetinin artmasına, boru dış yüzey alanlarının artmasından dolayı ısı kayıplarının artmasına, artan ısı kayıplarından dolayı hatta fazladan kondens oluşumuna, dolayısıyla kondenstop adetlerinin artmasına ve buhar kuruluk derecesinin düşmesine sebep olur.
TTMD Hakkında
TTMD; tanımdaki alanlarda Tesisat Mühendisliğinin ve topluma verdiği hizmetlerin gelişmesi için 1992 yılında kurulmuş olup, bu gün değişik disiplinlerden gelen profesyonellerin ortak amaçlar için toplandığı bir dernek haline gelmiştir. Bilgi ve Teknoloji transferini gerçekleştirmek, uluslararası platformda meslektaşlarımızı temsil etmek ve gelişmeleri anında izlemek için TTMD olarak yurtdışı meslek örgütleri ile temaslarımız devam etmektedir.
TTMD’nin amacı; öncelikle profesyonel hizmet veren meslektaşlarımızla, yeni mezun mühendisler ve bu meslekte yetişmek isteyen öğrencilerin uygulama alanındaki eğitimlerine, araştırmalarına, bilgi ve teknoloji transferine katkıda bulunmak, gerekli iletişim ve tartışma ortamının sağlamak, üniversitelerin ve araştırma kurumlarının mesleğimizle ilgili araştırmalarına katkıda bulunmaktır.