Mekanik Deprem Vanası Nedir? Deprem Sensörü Nedir ?

Mekanik Deprem Vanası, salınım ya da sismik hareketleri algılayan ve bu hareketler (deprem) sonucunda, konut ve benzeri yerlerde bulunan gaz beslemesini otomatik olarak kapatan, özel bir alet ile kurulana kadar kapalı kalmaya devam eden, sismik hareketi algılama araçlarına ve tahrik mekanizmasına sahip, normalde açık elle kurmalı emniyet vanasıdır.

Mekanik Deprem Vanası Çalışma Prensibi

Cihazın kurma kolu özel bir alet ile kurulduğunda, cihazın orfis yüzeyi açılır ve boru hattındaki gaz kullanıcı tarafına doğru geçişe başlar.

Cihaz, TS 12884 standartında kapanmanın gerektiği büyüklükte ivme ve frekans değerlerine sahip sismik hareketler oluştuğu anda, algılama tertibatının algılaması sonucunda içerdiği gaz kesme tertibatı sayesinde gaz akışını otomatik olarak sızdırmaz bir şekilde kapatır.

Söz konusu sismik hareket devam etse de etmese de gaz akışı artık kapanmıştır. Cihaz, algılama tertibatının algıladığı sismik hareket sonucu gazı kestikten sonra, tesisata gazın tekrar verilebilmesi, ancak özel bir alet ile yeniden kurma (reset) işleminden sonra mümkün olmaktadır.

Söz konusu kapanmadan sonra özel bir alet ile yeniden kurma işlemi, sadece yetkili gaz dağıtım şirketi tarafından yapılmalıdır. Cihazın gaz kesme ve ayar mekanizmaları, yetkisiz kişilerin müdahale etmesine ve kurcalamasına karşı korunmaktadır.

Deprem Sensörü

Deprem sensörü (Gaz kesme cihazı) meydana gelen deprem sarsıntısında TSE Standardında belirtilen ivme değerlerinde ki sarsıntılarda deprem hareketini algılar ve Doğalgaz kullanılan binaların kolon hatlarına monte edilen gaz kesme emniyet vanalarına (Selenoid Vana) sinyal göndererek doğalgazı otomatik olarak keser.

Bu durumda Deprem sırasında ve sonrasında binaya giren gaz borularında meydana gelebilecek gaz kaçaklarından çıkabilecek patlamalara ve yangınlara karşı önlem alır.

Gaz kesme cihazı Binalar ve Endüstriyel tesislerin güvenliğine yönelik tasarlanmıştır.

Deprem Sensörü Montaj Yeri Seçimi

Algılama tertibatı (Kontrol Paneli) bina içine, Gaz kesme tertibatı (Selenoid Vana) ise bina dışındaki tesisat bölümüne montajı yapılmalıdır. Deprem algılama cihazı binanın deprem sırasında maruz kalacağı sismik hareketi algılayacak şekilde rijit olarak tespit edilmeli, bu amaçla bina kolon veya kirişleri haricinde bir yer kullanılmamalıdır.

Selonoid Valf: Elektromekanik vanalar olarak bilinen Selenoid Valfler, endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçilmez elemanlarındandır. Elektrik enerjisi ile çalışan selenoid valfler, gaz, hava, su, buhar ve yağ gibi akışkanların geçişini kontrol altında tutan elektromekanik vanalardır . Sıcaklıkları 150?C den düşük olan akışkanlar için kullanılan selenoid valfler, yapı itibariyle elektromıknatıs denetimli bir vanadır.

Exit mobile version