Klima Kullanırken Dikkat !

Türkiye’nin önde gelen klima üreticilerinden Baymak, meteorolojinin sıcak hava alarmı vermesinin ardından klima kullanıcıları için yararlı bilgileri açıkladı. Baymak Yöneticisi Volkan Binzet klimanın sağlıklı, ekonomik ve güvenilir kullanımı için dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı.

Klima kullanırken en önemlisi sağlığınıza dikkat edin

*Klima kullanırken dikkat edilmesi gereken konuların en başında direkt klima havasına maruz kalınmaması geliyor. Klimanın üflediği serin hava, yakın mesafeden bir insanın üzerine vurmamalıdır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için cihazdan çıkan havanın doğrudan temas etmesi rahatsız edici ve hastalıklara yol açıcı olabilir.

*Ani ve hızlı sıcaklık değişimlerinden uzak durulmalıdır. Aksi durumlar insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Örneğin klima soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlanmamalıdır. Bu durum sağlık anlamında olumsuz etkiler doğurmanın yanında enerji tüketimini de arttıracaktır. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçmeniz en iyi yöntem olacaktır. Bu sıcaklık Türkiye koşullarında 24-26°C’lerdedir.

*Klima kullanılan mekanlardaki sıcaklıkla dış ortam sıcaklığı arasında 6-7 dereceyi geçmeyecek bir fark olmalıdır. İki ortam arasındaki farkın fazla olması mekana giren çıkan kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda mekanın soğutulması için düşürülen her bir derece klimanın elektrik tüketimini % 5 arttıracaktır.

*Klima bakım işlemlerinin yanında rutin filtre temizliği hem sağlık hem de performans açısından büyük önem taşımaktadır. Klimanın havayı yabancı ve zararlı maddelerden arındırabilmesi için filtrelerin üretici firmanın tavsiyesine uygun aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Bilhassa fazla tozlu ortamların filtreleri her fırsatta, uzun süre çalıştırılmamış olan cihazların filtreleri de kullanımdan önce yıkanmalıdır. Bu işlemin rahat uygulanabilmesi için klimanızın filtreleri temizlik için kolay çıkarılabilir olmalıdır.

*Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın.

Serinlerken Faturalara dikkat

*Tasarruf etmek ve karbondioksit salınımı düşürerek çevreyi korumak için ECO moduna sahip cihazlar tercih edilmeli ve cihazlar ECO modda kullanılmalıdır.

*Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde ve mobilyalar ile kapanmamasına dikkat edilmelidir. Klimanın sağlıklı şekilde çalışabilmesi için dış ünite fanına hava girişi mutlaka rahat bir şekilde olmalıdır. Mümkünse dış ünite binanın daha gölgeli tarafına monte edilmiş olmalıdır. Bu sayede cihazın yaz aylarında daha az zorlanması ve daha az enerji sarfiyatı sağlanacaktır.

*Daha az enerji sarfiyatı için; çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile mekandan içeri giren güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

*Çok sıcak olmayan ama çok nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırabilirsiniz. Bu özellik sayesinde ortamdaki nem miktarı azaltılıp konforlu bir ortam yaratılacaktır.

*Klimanızı amacı dışında, örneğin kurutma, yiyecek ısıtma/soğutma için kullanılmamalıdır.

*Pencere-Balkon kapısı açıldığında klimanın durmasını sağlayacak tertibatlar kullanılması özellikle yazlık evlerde önemli derecede enerji tasarrufu sağlayacaktır.

*Dışardaki hava sıcaklığı düştüğünde; klimanızı kapatmayı unutmayınız, fazladan çalıştırdığınız her dakika boşuna enerji sarfiyatına neden olacaktır.

*Yalıtımı zayıf eski bir binadaysanız; yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin. Burada iyi yalıtım sağlayan ürünler kullanın.

Rutin bakım şartlarına ve kullanım talimatlarına uymak önemli

*Klimanızın kullanım ömrünün uzatılabilmesi için ‘Kullanım Talimatlarına’ uyum çok önemlidir. Her marka ve modelin kendine özgü kullanım kuralları bulunmaktadır. Bu nedenle Kullanım Talimatlarında yazanlara, Yetkili Bayi ve Servislerin yaptığı bilgilendirmelere harfiyen uyulmalıdır.

*Üründen yüksek performans alınabilmesi ve optimum şekilde çalışabilmesi için bakım işlemleri çok önemlidir ve kesinlikle aksatılmamalıdır. Düzenli olarak yapılan bu bakımlar harcanan enerjiden de tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

*Olası arıza durumlarında cihaz üzerinde beliren arıza kodu not alınıp bekleme konumuna alınmalı ya da cihaz sigortasından devre dışı bırakılmalıdır. Bakım/Onarım konusunda yetkili olmayan kişiler kesinlikle müdahalede bulunmamalı yetkili servis personeli talep edilmelidir. <br>

*Herhangi bir nedenden dolayı ek bir aksesuar alınacak ya da yedek parça kullanılacak olunursa mutlaka markanın orijinal ve kullanılan modele uygun ürünleri tercih edilmelidir.

*Klimanızın yılda iki kere periyodik bakımı yapılmalıdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın