Kazan gaz besleme hattının montajında dikkat edilecek hususlar doğalgaz iç tesisat hattı montaj kurallarına benzemekle beraber çeşitli farklılıklarda göstermektedir. Bölgelerimizde gaz dağıtımı ile sorumlu olan şirketler, yayınladıkları şartnamelerde bu kuralları yazılı olarak sunmaktadır.
Aşağıda verilen montaj kuralları genel olarak bütün şehirlerimizde uygulanmaktadır.
– Merkezi ısıtma sistemlerine ait doğal gaz boru hatlarının birleştirilmesi kaynaklı yapılmalıdır. Kaynak yöntemi seçilirken DN 50’ye (DN 50 dâhil) kadar argon, elektrik ark veya oksi-asetilen kaynağı, DN 65 dâhil üstü çaplar için sadece elektrik ark veya argon kaynağı uygulanmalıdır. Oksi-asetilen kaynağında kesinlikle karpit kazanı kullanılmayacaktır.
– DN 25’den küçük çaplı borularda, İç tesisat dönüşüm faaliyetlerinde, kaynaklı birleştirmelere izin verilmez.
– Brülör gaz kontrol hattından sonra, brülöre kadar çekilecek hattın dişli bağlantı olması durumunda sızdırmazlığı sağlamak amacıyla uygun kalınlıkta keten ve sızdırmazlık macunu kullanılmalıdır.
– Esnek boru bağlantıları mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve yüksek sıcaklık, korozyon ve mekanik darbelere karşı korunmalıdır. Esnek borular dişli veya flanşlı bağlantılı ve metal donanımlı olmalıdır.Esnek bağlantılar çalışma basıncının 3 katı basınca dayanıklı olmalıdır. Esnek borunun girişine küresel vana konulmalıdır.
– Kazan dairelerinde solenoid vana ve sesli siren cihazı ile irtibatlandırılmış, üst havalandırmadan daha yüksek bir seviyeye exproof (patlayıcı ve tehlikeli ortamlarda kullanılan elektrikli ürünler) gaz alarm cihazı tesis edilmelidir.
– Solenoid vana, oluşabilecek bir gaz kaçağı durumunda gaz alarm cihazından aldığı sinyal doğrultusunda kazan dairesine gaz girişini engelleyecek bir noktaya yerleştirilmelidir. Aynı anda siren cihazı sesli olarak uyarı vermelidir.
– Konutlarda merkezi sistem tesisatı yapıldığı durumlarda, binanın mutfak ve sıcak su kullanımı için ayrı bir domestik (yerel) hat tesis edilmelidir.
– Merkezi sistem sayaç vanası ve sayacı bina dışında veya bina içinde uygun olan bir ortak mahale tesis edilmelidir.
– Doğalgaz boru hattı güzergâhında tesisat, yakıt depoları, drenaj kanalları, elektrik kabloları, kanalizasyon vb. yerlere çok yakın olmamalı, mekanik hasar ve aşırı gerilmeye maruz kalmayacağı emniyetli yerlerden geçirilmelidir. Doğalgaz boruları ile telefon, elektrik hatları, sıcak, kızgın akışkan vb. boruları arasında en az 15 cm lik bir açıklık olmalıdır. 1000 Volt üzerindeki elektrik hatları için bu mesafe en az 30 cm olmalıdır. Yüksek gerilim havai hatları ile doğalgaz tesisatı arasındaki mesafe en az 10 m olmalıdır.
– Bina bağlantı hatları binaya, binanın girişine yakın, yeterince aydınlatılmış, kuru, doğal olarak havalanabilen ve kolayca ulaşılabilen bir yerinden girmelidir. Gaz borusu hasara uğramayacak bir biçimde korunmuş olmalıdır.
– Doğalgaz boruları, bina ortak mahali olmayan kapıcı dairesi, sığınak, yakıt deposu vb. yerlerden geçirilmemelidir.
– Doğalgaz hattı yangın merdiveninin içinden ve bitişiğinden geçirilmemelidir.
– Doğalgaz hatlarının, duvar ve döşemelerden geçişlerinde koruyucu kılıf borusu kullanılmalıdır. Duvar ve döşeme geçişlerinde gaz borusu ve koruyucu borunun eş merkezli olmasına özen gösterilmelidir. Koruyucu borunun iç çapı, gaz borusunun dış çapından en az 20 mm daha büyük olmalıdır. Koruyucu boru bina dış duvarı içine sıkı ve tam sızdırmaz bir biçimde yerleştirilmeli ve duvarın her iki yüzünden dışarıya doğru en az 10 mm taşmalıdır. Koruyucu boru ile gaz borusu arasında kalan boşluk duvarın her iki tarafından zamanla katılaşıp çatlamayacak, sızdırmaz, dayanıklı plastik esaslı malzemeler doldurularak tam sızdırmaz hâle getirilmelidir. Koruyucu boru içinde kalan gaz borusunda ek yeri bulunmamalıdır.
– Doğalgaz borularının duvarlara tespitinde; DN 50 ve altındaki çaplarda plastik veya çelik dübelli kelepçeler, DN 65 ve üstü çaplarda çelik dübelli kelepçeler kullanılmalıdır. Kelepçeler yapı elemanlarına tespit edilmelidir.
– Açma-kapama elemanı olarak tam sızdırmaz olan ve anma çapı DN50 ye kadar (DN50 dâhil) TS EN 331 standardına uygun küresel, anma çapı DN50 den büyük çaplarda TS 9809 standardına uygun flanşlı ve tam geçişli vanalar kullanılmalıdır.
– Tesisatlar, gaz verme işlemi tamamlandıktan sonra antipas üzeri sarı renkli(bazı bölgelerimizde istenilen renge boyanabilmektedir.) yağlı boya ile boyanmalı ve rutubetli yerlere döşenen iç tesisat boruları, korozyona karşı tam korunmuş olmalıdır.