İSKİD Llima ile ilgili DOĞRU bilinen YANLIŞLAR’ı Sıraladı

İSKİD (İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği) klima ile ilgili DOĞRU bilinen YANLIŞLAR’ı tüketiciler için şöyle sıraladı:

Klima ile ilgili DOĞRU bilinen YANLIŞLAR

Klima bakımında herhangi bir servisten destek alabilir miyim?

Hayır, “Klima bakımında yalnızca yetkilendirilmiş servisleri tercih etmeliyiz”. Klimalar insanların konforu için üretilen ürünlerdir. Mekanların iç hava kalitesini dolayısı ile yaşam kalitesini arttırmak için klimaların bakım ve onarımının düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Halkımızın klima alırken iklimlendirme hizmeti veren yetkili klima satış noktalarını tercih etmeleri ve alacakları klimalarda üretim ve kalite belgelerinin olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Klima mekanik bir üründür, içinde hareket eden ekipmanlar ile soğutucu gazlar bulunur. Bu aksamların yetkili servislerce doğru şekilde bakım ve onarımının yapılması ve sertifikalı parçalarla değiştirilmesi gerekir. Yine yetkili servisler, odanın hacmine, cephesine, kaçıncı kat olduğuna ve izolasyonuna vb. kriterler sayesinde tüketiciye klima tavsiyesinde bulunabilirler. Bu öneriler ışığında alınan klimalar; odanın soğutma ihtiyacına uygun alınacağından, yüksek enerji tasarrufu da sağlayacaktır.

Tüketiciler T.C. Ticaret Bakanlığının “Servis Bilgi Sistemi Projesi (SERBİS)” kapsamında hazırladığı www.servis.gov.tr adresinden, servisler hakkında sorgulama yaparak, servislerin yetkili servis olup olmadığını öğrenebilirler.

Pandemi sürecinde evime servis çağırmak doğru olur mu?

Pandemi sürecinde bakım ve diğer teknik konular için evinize servis çağırabilirsiniz. Öncelikle evlerine servis çağırmak isteyenler doğru servisi yani hizmet almak istediği markanın Yetkili Servisi’ni çağırdıklarına emin olmalı.

Korsan Servis olarak kabul edilen marka ile doğrudan bir bağı olmayan, ürünle ilgili eğitimlerini almamış, yedek parça envanterine sahip olmayan servisler kesinlikle evlere çağrılmamalı. İçinde bulunduğumuz şu günler de birçok markanın Yetkili Servisi evlere girmek için ciddi hijyen tedbirleri alarak, toplum sağlığını korumaya önem veriyor.

Klimalar Covid 19 gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasında etkili mi?

Evlerde kullanılan ev tipi klimaların evimizin kişisel kullanım alanımız olmasından dolayı virüsün yayılımına etkisi yoktur. Ancak kamusal alanlarda kullanılan klima cihazlarının iç hava sirkülasyonu ile çalışanları mümkünse %100 taze hava ile çalıştırılmalı, mümkün olmayan durumlarda virüsü yakalayarak havadaki konsantrasyonunu seyreltecek filtreleme sistemleri ile donatılarak kullanılmalıdır.

Eğer bu tedbirleri almak mümkün değilse pandemi döneminde kapalı tutulmalıdır. En son Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) virüsün hava yoluyla bulaş riskini arttırdığı açıklaması bu konuda Sağlık Bakanlığının ilk günden bu yana bu konu ile ilgili almış olduğu tedbirlerin doğruluğunu teyit etmiştir.

Klimalar sağlığı olumsuz etkiler mi?

Klimaların sağlık açısından büyük faydaları olduğu bilimsel otoriteler tarafından da açıklanmaktadır. Özellikle yaşlılara, kalp, tansiyon, şeker ve astım rahatsızlığı olan insanlara yeterli konforu sunduğu için klima kullanılması tavsiye edilmektedir.

Yaz dönemini evinde geçirmek durumunda kalanlar için yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle iklimlendirilmiş bir ortamda bulunulması vücut sağlıkları için daha iyi olmaktadır ve bu da bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmektedir.

Ev tipi klima kullanılan mahallerde pencerelerin her saat başı açılarak en az 5-10 dakika olmak üzere havalandırma yapılması da son derece önemlidir. Havalandırma, daha iyi iç hava kalitesi; daha iyi nefes alma, daha az alerjen ve daha iyi bir uyku gibi avantajlar sağlar.

Klima kullanımı nedeniyle soğuk algınlığına yakalanır mıyım?

Soğuk algınlığına, yalnızca soğuk algınlığına neden olan virüslere temas ederek yakalanırız. Ancak uygun şekilde kullanılmayan ve uygun olmayan şekilde bakım yapılan klimalar soğuk algınlığına benzer semptomlara sebep olabilir.

Standart klimalar yalnızca iç ortamdaki havayı iç ünitede bulunan filtreler ve ısı değiştiriciler üzerinden geçirerek iç ortama üflerler. İç ortam havası içerisinde bulunan kirleticiler ve tozlar zaman içerisinde iç ünitedeki filtreleri tıkamaya başlar. Bu da üflenen havanın kalitesinin düşmesine sebep olur.

Bu yüzden filtreler periyodik olarak kullanıcılar tarafından, ısı değiştiricileri ise periyodik olarak konusunda uzman yetkili servisler tarafından temizlenmelidir. Aksi takdirde kirli hava filtrelerinden ve kirli ısı değiştiricileri üzerinden üflenen hava insan sağlığını tehdit edebilir.

Sadece filtrelerin ve ısı değiştiricilerin temiz olması klimanın iyi kullanılması anlamına gelmez. Konfor sıcaklıkları yazın 23-26 derece arasında, kışın ise 19-22 derece arasındadır.

Yazın çok daha düşük sıcaklıklarda klimamızı kullanmaya çalışırsak, ortam sıcaklığının çok düşük olmasından kaynaklı nem miktarı düşeceğinden soğuk algınlığı hissiyatı verebilir. Aynı zamanda çok düşük sıcaklıklarda kullanmak klimamızın elektrik sarfiyatını da artıracaktır.

Klimalar evde cereyana neden olur mu?

Split klimaların montajı, yetkili servis personelleri tarafından koşullandırılan havanın ortama en iyi yayılacağı yer olarak seçilir. Burada önemli olan nokta klimanın üflediği havanın direkt insan üzerine vurmaması gerekliliğidir.

Bunun için de klima uzaktan kumandaları üzerinde, aşağı-yukarı ve sağ-sol üfleme düğmeleri bulunmaktadır. Kullanıcılar havanın kendilerine gelmeyeceği şekilde bu yönlendirme kanatçıklarını kullanabilirler. Akıllı sensör uygulamaları ile kullanıcının rahatsız olmayacağı hava akımı ve daha doğru sıcaklık ayarı temin edilmektedir.

İskid, Klima İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar.

Exit mobile version