Isı Pay Ölçer Nedir ? Isı Pay Ölçer Montajı ve Yönetmeliği

Isı Pay Ölçer, merkezi ısıtma sistemli binalarda radyatör üzerine montajı yapılarak tüketilen ısı enerjisini paylaştırmaya yarayan cihazdır.

Çok kolonlu, borulu/dikey ısıtma sistemlerindeki kullanımı için tasarlanmıştır. Radyatör üzerinden ölçüm yaparak, dairenin bireysel ısı enerjisi tüketimini hesaplanmasını ve tüm apartmanda gider paylaşımı yapılmasını sağlayan ısı sayacıdır.

Isı pay ölçerler, içeriğinde bulundan iki sensör vasıtasıyla hem radyatör sıcaklığı hem de ortam sıcaklığı arasındaki farklı belirli bir zaman periyotlarında ölçerek bulunulan mahalin ısı tüketimini hesaplarlar.

Isı Pay Ölçer Değerleri

Ekran üzerinde sayaç sistem bilgileri, güncel değerler, okuma tarihi ve hata mesajları belirli aralıklarla belirir. Cihazların üzerindeki değerler, faturalandırma firmasının uygulama tekniğine bağlı olarak güncel tüketim değerlerini göstermeyebilir.

Isı Pay Ölçerli Sistem Nasıl Çalışır ?

Isı pay ölçer cihazları, merkezi sistemli binalardaki radyatörlere monte edilerek ısı tüketimini ölçer. Böylece her daire ne kadar ısı tüketirse o kadar yakıt parası öder. Daire sakinleri, evde olmadıkları veya ihtiyaç duymadıkları zaman termostatik vanalarını düşük sıcaklığa ayarlayarak boşuna ısı tüketmez. Radyatörlerdeki termostatik vanalar oda sıcaklığını takip eder ve daire sakinlerinin ayarladığı sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak kısılır, hatta ayar sıcaklığına geldiğinde kapatır ve evin içi gereksiz yere ısıtılmamış olur. Isı pay ölçerler ne kadar ısı tüketildiğini ölçer ve daire sakini kullanmadığı ısının parasını ödemez. Böylece % 25’e varan tasarruf sağlar. Evlerde gereksiz ısıtma enerjisi harcanmadığı için radyatör suyu kazana daha yüksek sıcaklıkla döner. Kazan otomasyonu sistemde ısı talebi olmadığını anlayarak kazanı kısar. Kazana giren yakıt miktarı düştüğü için tüm apartman toplam yakıt harcamasında da tasarruf elde eder.

Oda Sıcaklıkları Kaç Derece Olmalıdır ?

Oda konfor sıcaklıklarınız, daire sakinin kullanım alışkanlıklarına göre değişebilir. Gün içerisinde ısıtmada sıcaklık maksimum 21 °C’ye ayarlanmalıdır. Her bir derece sıcaklık artışı ısınma maliyetinizi %6 oranında arttıracaktır. Isınma maliyetlerinizden %20 – %25 oranında tasarruf etmek için odanın sıcaklığını 24°C’den 20°C’ye düşürün.

Uyurken camlarınızı açık bırakıyorsanız termostatik vananızın konumunu 15°C’ye getirmenizi öneririz. Bulunduğunuz yerden uzun süreliğine ayrılacaksanız termostatik vanalarınızı yasa ve yönetmeliklerin müsaade ettiği sınırlar içerisinde kalacak şekilde kısmanız tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Konfor ihtiyacınıza göre, bu değerleri daha düşük tutarak daha fazla tasarruf elde edebilirsiniz.

Isı Pay Ölçer Zararlı mı?

Radyo frekanslı iletişimin gücü 1 Miliwatın altındadır. Günümüzde Cep telefonları (UMTS) yaklaşık 250 Miliwatt güç ile çalışmaktadır. Bu durumda, cep telefonları Isı pay ölçer ürünlerinden yaklaşık 200 kat daha fazla yayım yapmaktadır. Radyasyon Koruma Komisyonu‘nun belirlediğini minimum mesafe 500 Miliwat üzerine tanımlanmıştır. Bununla birlikte cihazlar tüketim değerlerini 100 milisaniyeden düşük bir sürede göndeririler. Ayrıca Walkby sistemler, aylık veya yıllık kullanım seçimlerine, ayda 4 gün veya yılda 48 gün tüketim bilgisi göndermektedir. Data telegramları 0.06 saniye (60 Milisaniye) her iki dakika boyunca aralıklarla (maksimum 10 saat, ayda 4 gün, yılda toplam 48 gün)

Isı Pay Ölçer Kurulum Aşamaları ve Pil Süreleri

Her apartmandaki ihtiyaçlar ve uygulamalar farklılık gösterebilir. Genellikle; a) Apartmanda keşif çalışması: montaj yapılacak radyatörlerin ısı pay ölçer montajı için ihtiyaç duyulan aparatların belirlenmesi, termostatik vananın bağlantı çapının ve yönünün tespit edilmesi, ısı pay ölçerin montajını engelleyici eşyaların belirlenmesi, ( 1 -2 saat ) b-)Isı pay ölçer montaj parçalarının montajı( kaynak veya aparat ile ) ve radyatör ölçülerinin kayıt edilmesi ( daire başı 15-20 dakika ) c-) Isı pay ölçer cihazlarının tarih ayarlaması ve okuma tarihi öteleme işlemleri (montaja başlamadan önce ofiste yapılmaktadır) d-) Isı pay ölçerlerin takılması ve seri numaralarının daire ve oda bilgisine göre kayıt edilmesi ( daire başı 15-20 dakika) e-) Tüm montajlar bitirildikten sonra deneme okumasının yapılması ( Apartman başı 2 saat )

Isı pay ölçerlerin ömrü yaklaşık 10+ 1,5 yıldır. Ayrıca pil ömrünün azaldığı uyarı ibaresi de cihaz üzerinde gözükmektedir.

Isı Pay Ölçer Değerleri Değiştirilebilir mi?

Isı pay ölçer cihazları, ısı tüketimini ölçen ve yapılan her işlemi kaydeden cihazlardır. Ürünler yerlerinden söküldüğünde, aşırı ısıtıldığında veya soğutulduğunda sistemden bu işlemleri görmek mümkündür. Ürünler üzerinde yapılan her türlü uygunsuz uygulama sistemden takip edilebilmektedir

Isı Pay Ölçer Yönetmeliği

Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik mevcut ve yeni yapılacak birden fazla bağımsız bölüme sahip merkezî veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhî sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhî sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.

Isı ve sıcak su sayacı veya ön ödemeli ısı sayacı ile alakalı kurallar yönetmelikte detaylıca bahsedilmiştir.

Ayrıca merkezi Isıtma ile ilgili bilinmesi gerekenler soru cevap olarak Merkezi Isıtma İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular makalesinde belirtilmiş olup inceleyebilirsiniz.

Isı pay ölçer ekranında görünen değerler neyi ifade etmektedir?

Isı pay ölçer cihazının düğmesine ilk defa basıldığında görünen değer güncel tüketimdir. İki kez basıldığında ise bir aylık tüketim görülmektedir. Bu tüketim değeri SM değeri olarak adlandırılmaktadır. 3. kez basıldığında üretim standartlarını gösterir. 4.kez basıldığında ısı pay ölçer seri numarasının ilk 4 hanesini, 5.kez basıldığında ise seri numarasının son 4 hanesini göstermektedir. Makale içerisinde belirtilen fonksiyon ile ilgili bu tarz bilgiler marka ve modele göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle ilgili markanın kullanım kılavuzuna göre işlemleri gerçekleştirmek gerekmektedir.

Isı pay ölçer üzerinden geçmiş ayların tüketim değerleri görülebilir mi?

Isı pay ölçerlerin bir çoğu ölçtükleri tüketimleri 12 ay boyunca hafızalarında tutarlar. Bu değerleri şu şekilde görebilirsiniz. Pay ölçeriniz üzerindeki siyah düğmeye 5 saniye süreyle basılı tuttuğunuz ekrana A harfi çıkacaktır, eliniz çektiğinizde dU harfi çıkacaktır. Tekrar uzun süreli basıldığında A harfi çıkacaktır ve sonrasında ise, bu düğmeye her basışınızda sırasıyla, aydan aya (-0: güncel tüketimi, -1:SM değerini, -2:bir ay önceki değeri göstermekte olup geriye doğru 12 aylık tüketimler) ekranda gözükecektir. Marka ve modele göre bu durum değişiklik gösterebilir.

Isı pay ölçer üzerinde ERROR-OPEN-UPR gibi yazılar var, bunlar neyi ifade etmektedir?

Kırılma, arıza ve kötü niyetli yaklaşım gibi çeşitli durumlara alarmlar bulunmaktadır.
ERROR: Isı pay ölçer herhangi bir arıza tespit ettiğinde otomatik olarak ERROR moduna geçer ve ekranda ERROR yazısı görünür.
OPEN: Isı pay ölçer hassas bir mühürleme sistemi vardır. Isı pay ölçer radyatörden ayrıldığı durumlarda ekranda OPEN yazısı görünür.
UPR: Her bir ısı pay ölçer üretimden UPR(uyku) modunda çıkmaktadır. Her bir projenin tebliğ tarihine göre setleni ve aktif olarak kullanılmaya başlanır.
Isı pay ölçerlerinizin ekranlarında yukarıdaki kodları görüntülediğinizde teknik servisle irtibata geçilmesi için site yöneticisine başvurulmalıdır.

Isı pay ölçer ekranında herhangi bir değer gözükmüyor?

Isı pay ölçerlerin pil ömrü tükendiğinde ekranda herhangi bir değer gözükmemektedir. Teknik servisle irtibata geçilmesi için site yöneticisine başvurulmalıdır

Kaynak: Siemens Sanayi ve Ticaret  A.Ş., Bina Teknolojileri Bölümü, Sevil Kubilay

Exit mobile version