İç ve Dış Ortam Havasındaki Mikroplastikler’in İncelenmesi

Mikroplastikler (MP), çevre ve sağlığa olası tehlikeleri henüz anlaşılan mikrokirleticilerdendir. Şimdiye kadar mikroplastikler konusunda özellikle okyanus, deniz, tatlı su kaynakları ve biyota’da yaratabileceği tehlikeler araştırılmış olsa da, artık mikroplastikler hava kirleticilerden partikül madde (PM) kapsamında da dikkatle ele alınması gereken bir kirletici durumundadır.

Çünkü mikroplastikler; kaba, ince ve ultra ince partikül madde boyutunda bulunabilen ve bir çok toksik organik kirleticiyi (KOK’lar, pestisitler, PAH’lar vb. gibi) de yüzeyinde tutabilme kapasitesine sahip plastik parçalarıdır.

Bu çalışmada, bir üniversite kampüsündeki iç ve dış ortam havasında (atmosferik döküntü) dolaşan mikroplastikler incelenmiştir. Örneklemeler haftalık olarak alınmış ve incelemeler en az üç tekrarlı olarak yapılmıştır.

Kampüs içerisindeki laboratuvar, kantin ve bina dışında önceden belirlenen yerlere yerleştirilen en az ikişerli numune alma aparatları ile örneklemeler yapılmıştır.

Ağzı kapatılarak laboratuvara getirilen bu örnekler mikroskop ve mikro ATR/FT-IR cihazı ile incelenerek karakterize edilmiştir. Toplanan örneklerdeki sentetik (petrol türevi malzemeler) ve sentetik olmayan maddeler (pamuk, yün…) ayrı ayrı incelenerek, bu maddelerin havada bulunma oranları belirlenmeye çalışılmıştır.

Makalenin Tamamı

2017-111
Exit mobile version