Isıtma, Havalandırma ve Hava Koşullandırma (IHHK) sistemlerinde su soğutma süreci sırasında üretilen atık ısının dikkatli yönetimi, binanın enerji maliyetlerinde önemli tasarruflara yol açabilir. Sürekli artan enerji maliyetleri ve enerji tüketimi, bunların sonucu ekonominin ve çevrenin olumsuz etkilenmesine karşın su soğutma sisteminden ısı geri kazanımı yöntemi, IHHK sistemlerinde düşük maliyetli ve katma değer yaratan bir seçenek olarak öne çıkıyor. Atık ısının nasıl kullanılacağı ve nasıl bir süreçten geçirileceği konusunda birçok seçenek var. Bu teknik bültende verimliliğin en yüksek düzeye nasıl çıkarılacağı hakkında açık ve basit anlatımla bir işletmede nasıl sürekli tasarruf sağlanabileceği açıklanıyor.
Isı Geri Kazanımı (IGK) Nedir?
Isı geri kazanımı, bir işlem sürecinde (process) oluşan ve kullanılmayan, sistem dışına çıkarılacak ısının tutulması, faydalı enerjiye dönüştürülerek bir başka süreçte kullanılmasıdır. Bu kazanımla işletim maliyetleri düşürülür, enerji tüketimi azalır ve sürdürülebilir tasarım anlayışı geliştirilebilir.
Su soğutma işleminde oluşan ve sistemde kullanılmayan sıcak su, bir binanın ısıtılmasında, kullanım suyunun veya havalandırma havasının ön-ısıtılmasında değerlendirilebilir. Başka bir işlem sürecinde ısı kaynağı olarak veya yeniden ısıtma bataryalarına ısı sağlamak amacıyla kullanılabilir. Tipik uygulama alanları hastaneler, okullar/üniversiteler, tatil köyleri/oteller ile veri merkezleridir. Su soğutma sürecindeki her IGK uygulamasında, soğuk ve sıcak su ihtiyacının, eş zamanlı olarak, dikkatle değerlendirilmesi gerekir.
Isı Geri Kazanımı Gerekli midir?
Amerikan Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Birliği (ASHRAE) 90.1 Enerji Standartı’nda İşlem Suyunun Isıtılması İçin Isı Geri Kazanımı bölümünde (Bölüm § 6.5.6.2), 24-saat çalışan büyük işletmelerde işlem suyunun ön-ısıtması için su soğutmalı sistemlerin yoğuşturucu (condenser) tarafından ısı geri kazanımı yapılması gerektiği belirtilir.
Bu standartta bir kaç istisna tanımlanmıştır. Standartın kapsamı ve amacının eksiksiz bir şekilde anlaşılması için tasarım mühendisinin bu standartı ve proje ile ilişkili diğer düzenlemeleri daha ayrıntılı incelemesi önerilir.
Bu amaçla Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (Leadership in Energy&Environmental Design- LEED®)- “Yeni Yapı, Enerji ve Atmosfer”de (NC EAc1) kredi bir sertifika puanının en yüksek düzeyde olması hedeflenen projelerde, binanın enerji tüketimini en düşük düzeye düşüren bir yöntem kullanılarak ısı geri kazanımı sağlanması özendirilmiştir. Bunun başarılması için, tasarımcının yeterli miktarda ısıyı tutmanın en iyi yöntemini belirlemesi ve su soğutma grubu tesisinin verimliliğini düşürmeden bu yöntemi fayda sağlayacak şekilde uygulaması gerekir.
Makalenin Devamı
19-%20Hvac%20At%C4%B1k%20Is%C4%B1%20Kazan%C4%B1m%C4%B1