Klor dezenfektanı, suyun Ph değerinin 7.2 -7.6 arasında olması halinde aktif şekilde etkilidir. Klorlu havuz suyunda en etkin ve en çok tercih edilen pH değeri 7.3 -7.5 arasıdır. Fakat Brom kullanılan havuzlarda pH değeri 7.2-7.8 olabilir.
Toplam Alkali (Alkalinity)
Alkalite değeri 50 mg/lt altına düşmesi halinde Ph değerinde önemli değişiklikler olmaktadır. Buda yüzme havuzlarında dezenfeksiyon ve Ph dozu ayarlamasını oldukça zorlaştırır .
Alkalite değerinin düşmemesi için kullanılan dezenfektanların miktarı havuzlarda şöyle olmalıdır.
Klor gazı: 180-200 mg/lt
Sıvı Klor: 120-150 mg/lt
Kalsiyum Hipoklorit: 80-120 mg/lt
Toplam alkalite düşük seviyede ise : yükseltmek için “Ph up” adlı madde suya atılmalıdır. Havuzun beher 50 m3‘üne ( 11000 gal.) 1 kg. pH Up kullanmak suretiyle “ Toplam Alkalite “ 15 mg/lt yükselecektir.
Eğer toplam alkalite çok yüksekse 200 mg/lt ph – down kullanılmalıdır . Beher 50 m3 suyu 2.4 kg. pH down konursa toplam alkalite 20 mg/lt olarak azalacaktır.
Alternatif Olarak
50 m3 havuza %15 lik hidroklorik asit (muriatik asit)den 10 lt. konursa toplam alkaliniteyi 20 mg /lt azaltacaktır. Toplam alkalinite ölçümü son derece kolaydır. Sıvı ölçümlerde damla adedi, tablet testinde ise tablet sayma metodu ile yapılır.
Sıvı metot testinde renk oluşuncaya kadar damla damlatılır. Burada Titrant (damla damla akıtılan ) denilen madde kullanılarak mg/lt cinsinden CaCO3 olarak “Toplam alkalite” ölçülür.
En basit metod ise tabletlerle yapılan ölçümdür. 50 ml test suyuna sıra ile tabletler atılır sarı renkten parlak kırmızı renge dönüşmeye başlayınca bu ölçüm noktasıdır. Sayılan tabletler aşağıdaki formüle konularak ölçüm sonucu hesaplanır.
(Tablet sayısı x 40 ) – 20 = Toplam alkalinite mg/lt CaCo3
Eğer daha fazla hassasiyet gerekirse ölçüm yapılan su miktarı iki misline çıkarılır yani 100 ml yapılır . o zaman formül şu şekilde olur .
(Tablet sayısı x 20 ) – 10 = Toplam alkalinite mg/lt CaCo3