Türkiye mekanik tesisat sektörünün global pazarlara açılma yolunda atması gereken adımlar Four Effects Mühendislik Toplantısı’nda masaya yatırıldı.
Dekogroup ve Borusan Mannesmann proje ortaklığıyla düzenlenen, mekanik ve tesisat sektörünün en önemli isimlerinin bir araya geldiği Four Effects Mühendislik Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen Four Effects Mühendislik Toplantısı’nın bu yılki ana teması Türkiye ve Global Yolculuk olarak belirlendi. Mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getirmeyi ve sektördeki son gelişmelerin, sorunların ve çözüm yollarının masaya yatırılmasını hedefleyen etkinliğin moderatörlüğünü geçen sene olduğu gibi yine Serdar Kuzuloğlu yaptı.
“Artık sektör standartlarımızı belirlemeliyiz”
Toplantının ilk panelinde konuşmacı olarak söz alan Samsung Electronics Türkiye Sistem Klimaları Kıdemli Müdürü Okan Tutcu, Türkiye’den başarıl global projeler çıkması için standardizasyon konusunun önemine dikkat çekerek, “Bu toplantının da ana konusu olan global yolculuğa başlamadan önce sektörümüze ait standardizasyonu tamamlamamız gerektiğini düşünüyorum. Eğitimlerimizi, uygulamalarımızı ve kontrollerimizi belirlediğimiz standartlara göre yapmamız lazım. Sektörde standardizasyon yeterli olmadığı için ürün üreticileri sahada yapılan mekanik tesisatı kontrol etmek ve denetlemek zorunda kalıyor.”
Türkiye’de son 20 yılda inşaat sektöründe bir patlama yaşandığına dikkat çeken Tutcu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Hatasıyla, doğrusuyla hepimiz inşaat alanında farklı işler yaptık. Türkiye olarak global yolculuğa çıkmadan önce yaptığımız doğruları kitaplaştırmamız, yapılmaması gerekenleri not etmemiz ve belirlediğimiz standartlara göre bu yolculuğa çıkmamız gerekli diye düşünüyorum” dedi.
“Yapılamayanı birlikte yapalım”
ABD’de ASHRAE standartlarının yazılmasına 100 yıldan daha uzun bir süre önce sektör bileşenlerinin bir araya geldiği bir toplantıda karar verildiğini hatırlatan Tutcu, “Samsung’un ‘Yapamadığını Yap (Do What You Cant)’ mottosuna uygun bir şeklide bugüne kadar yapılamayanı yaparak kendi standartlarımızı belirleyebiliriz. Bu adımı attıktan sonra Türkiye’den de Samsung kadar kuvvetli markalar çıkarabileceğimizden eminim. Yapılamayanları beraber yapmak, sektördeki oyunculara global yolculuklarında ilham vermek için ve tüm engellere meydan okuyabilmeniz için Samsung Türkiye olarak yanınızdayız” diye konuştu.