Enerji tasarrufu ile daha az enerji tüketimi ve elektrik fatura giderlerinde azaltma yapılabilir.
Teknolojinin her geçen gün ilerlemesi, mutfak ürünlerinden kişisel bakım ürünlerine kadar hayatımızı her açıdan kolaylaştıran elektrikli ev aletlerinin yaşamımızın bir parçası olması ve hızlı nüfus artışının etkisiyle, enerji talebi ve enerji maliyetleri artıyor.
Evlerimizde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 20’si elektrikli aletlerce tüketiliyor.
Enerji tasarrufu sağlayan elektrikli ev aletleri kullanarak, istenilen hizmet ve konfor seviyesini etkilemeksizin daha az enerji tüketerek elektrik fatura giderleri azaltılabilir. Enerji verimli aletler satın alırken daha fazla ödenir. Fakat enerji verimli aletler uzun süreli kullanımlarda tasarruf sağlar.
Başlangıçta ucuz ama verimi düşük bir aleti tercih etmek mantıklı gelebilir; fakat bu seçimin, sizi her ay daha yüksek elektrik faturası ödemeye mecbur bırakacağını da göz ardı etmeyin.
Enerji etiketi bulunan elektrikli ev aletlerini seçerek; alacağınız ürünün yılda ne kadar enerji tüketeceği bilgisine satın alma sırasında sahip olursunuz. “Enerji Verimliliği Etiketi” sınıflandırması; bir cihazın yıllık enerji tüketimi bazında A, B, C, D, E,F ve G harşeriyle ifade edilen yedi gruptan oluşur. A harfi en düşük enerji tüketim sınıfını gösterir. A sınıfı bir elektrikli alet almanız durumunda ortalama enerji tüketiminden yüzde 45 daha az enerji tüketirsiniz.
Bu nedenle, enerji tüketimi ortalama tüketimden daha düşük olan A sınıfı elektrikli aletleri seçmekte fayda var. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte üretilmeye başlanan A+ ve A++ aletlerle de enerji tasarrufunu maksimuma çıkartabilirsiniz.
Enerji Etiketi Örneği
Buzdolabı – Derin Dondurucu
Çamaşır Makinesi
Bulaşık Makinesi
Televizyon
Aydınlatma
Ülkemizdeki binalarda tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 20’si aydınlatma amaçlı kullanılıyor. Elektrik enerjisinin ne kadar değerli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, enerji tasarrufu sağlayacak ürünler kullanmak ve bu konuda bazı önlemler almak adeta bir zorunluluk haline geliyor.
Aydınlatma için harcanan enerji; kullanılan ampul, lamba çeşitlerine ve dizayna göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; 15 Watt enerji tasarruşu bir lamba, 60 Watt normal bir ampulden yüzde 75 oranında daha az elektrik harcıyor. Ayrıca, şoresan lambalar, halojen ve normal lambalara göre daha ekonomik. Uzun süreli kullanım alanlarında; örneğin mutfak, oturma odası, salon ve koridorlarda normal lamba yerine tasarruşu lamba kullanarak daha az enerji sarf etmek mümkün.
Altı yıl süresince, günde 4 saat ve aynı miktarda aydınlatma sağlayan iki lamba tipi için basit bir karşılaştırma yapılan aşağıdaki tabloya bakıldığında, çarpıcı sonuçlarla karşılaşmak mümkün. Tablodada görüldüğü gibi; altı yıl içinde 12 adetakkor şamanlı lamba kullanılırken, kompakt şoresan lambanın kullanım ömrü 0.8 yıl devam ediyor.
Aydınlatma Enerji Tasarrufu Sağlayacak Basit İpuçları
• Evlerde normal lambalar (akkor şamanlı lamba) yerine tasarruşu lambalar kullanın. 75 Watt’lık akkor şamanlı lamba yerine, 15 Watt’lık bir kompakt floresan lamba kullanarak, yüzde 80 daha az enerji tüketilir.
• Kullanmadığınız odaların lambalarını kapatın.
• Işık miktarını kontrol edilebilme özelliği olan lambalar tercih edin. Bu lambalar, elektrik tasarrufuna yardımcı olur.
• Ampullerin kir ve tozlarını kuru bezle temizleyin. Tüp biçimi şoresan lambalarda kullanılan manyetik balastların yerine elektronik balast kullanılması halinde balastlarda enerji kayıpları yüzde 30 civarında azaltılabilir.
• Daha fazla aydınlatmaya ihtiyaç duyulan bölümlerde, eğer mekân uygunsa çok sayıda düşük güçlü lamba yerine yüksek güçlü lamba kullanın.
• Yüksek verimli uygun ışık kaynağı ve ışığı verimli kullanan armatürler seçin. Armatürlerin bakımlarını düzenli olarak yapın.
• Işık geçişini engelleyen abajurlar kullanmayın.
• Aydınlatmayı; okuma, çalışma ve güvenlik için gerekli alanlara yoğunlaştırın. Diğer alanlarda aydınlatmayı azaltın, aşırı aydınlık ve karanlık alanlar oluşturmayın. Genel aydınlatma yerine kısmi aydınlatmayı tercih edin.
• Merdiven aydınlatmasında düşük güçlü lambalar kullanın. Genel kullanım alanlarında mevcudiyet sensörlü aydınlatma tercih edin.
• Odalarınızı açık renkli boyayarak aydınlatma ihtiyacınızı azaltın.
• Özel günler dışında dekoratif aydınlatma yapmayın.
• Gündüzleri elektrikle aydınlatma yerine, gün ışığından faydalanmaya çalışın.
• Klasik lamba düğmelerini yeni ve modern olanlarıyla değiştirin.
• Dış alanların ışıklandırılması kontrol edildiği takdirde enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu yüzden, saat kurulumu ile ışıklandırma yapın veya hareket sensörü ekleyin.
Doğalgaz ile ilgili enerji tasarrufu yapmanın yollarına ise Doğalgaz Tasarrufu makalemizden göz atabilirsiniz.
Kaynak: T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, eie.gov.tr
1 Yorum
Enerji etiketleri cihaz alımında çok önemli bir konu, bilgilendirme için teşekkürler.