Doğalgaz Tesisatı Boru Çapı Hesabı Eğitim Videosu

TS 7363’e göre Doğalgaz bina iç tesisatlarında boru çaplarının hesaplanması anlatılmış olup Doğalgaz Tesisatı Boru Çapı Hesabı Eğitim Videosu hazırlanmıştır.

Bilgi:Kanalımıza Abone olmayı unutmayalım.

Doğalgaz Tesisatı Boru Çapı: Doğalgaz Boru Çapı Hesabı Formülleri

Doğalgaz Boru Çaplarının Hesaplanması Kuralları

Gaz teslim noktasından başlayarak gaz debisi, gaz basıncı ve boru çapı değerleri aynı olan kısımlara aynı, bu değerlerden birinin değişmesiyle oluşan yeni kısımlara yeni bir devre numarası verilmelidir. Bu şekilde bütün tesisat devre numaralarına ayrılır. Hesaplamalarda, her bir devreden geçen gazın debisi ve basıncı göz önüne alınmalıdır.

Servis kutusu çıkış basıncı 21 mbar olan tesisatların projelendirilmelerinde esas alınacak azami basınç kayıpları ile ilgili Kurallar;

– Servis kutusu cihaz bağlantıları arasında kabul edilebilen kritik devre toplam basınç kaybı (Sayaç basınç kaybı ihmal edilerek) ΔPΣ ≤1,8 mbar olmalıdır.

– Servis kutusu ile daire, kazan dairesi ve dükkan sayaç vanası arasındaki kritik devre toplam basınç kaybı ΔPΣ ≤ 1,0 mbar olmalıdır.

– Daire, kazan dairesi ve dükkân sayaç çıkışı ile cihaz arasındaki basınç kaybı ΔPΣ ≤ 0,8 mbar olmalıdır.

– Sistemde gürültü ve titreşimi önlemek amacı ile gaz hızı 6 m/s’ yi geçmemelidir.

Servis kutusu çıkış basıncı 300 mbar olan tesisatların projelendirilmelerinde esas alınacak azami basınç kayıpları ile ilgili Kurallar;

– Reglaj grubu ile basınç 21 mbar’a düşürülüyorsa reglaj grubu ile yakıcı cihaz arasında basınç kaybı ΔPΣ ≤ 1,8 mbar olmalıdır.

– Reglaj grubu çıkış basıncı 50 mbar’a veya daha düşük bir basınca düşürülüyorsa, reglaj grubu ile cihaz arasındaki toplam basınç kaybı, cihazın asgari çalışma basıncının altına düşmemelidir.

– Merkezi sistem ısıtmalı binalarda, 21 mbar evsel kullanım için vana + kör tapa bırakılıyorsa, servis kutusundan (300/21 mbar reglaj grubundan) bu noktaya kadar olan basınç kaybı ΔPΣ ≤ 0,7 mbar olmalıdır.

– Sistemde gürültü ve titreşimi önlemek amacı ile gaz hızı konutlarda ve ticari mahallerde 15 m/s’yi, endüstriyel veya büyük tüketimli tesislerde 25 m/s’yi geçmemelidir.

– Sayaçtan geçen basıncın 300 mbar olması halinde servis kutusu ile sayaç arasındaki basınç kaybı 21 mbar’ı geçmemelidir.

İlgili Yazılar

2 yorum

Emre Dindar  -  14 Mart 2019 at 08:55

Emeğinize sağlık, yanlız konu ile video arasında bir yanlışlık olmuş sanırım.Bilginize.
iyi çalışmalar…

Emre Bey merhaba,
Bilgilendirme için teşekkürler, video düzenlendi. İyi günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

22 Bin Üyemize Katılın