Çelik Altyapı Borularının Kontrol ve Testleri için boru hatları, güvenliğinden emin olunarak işletmeye alınmalıdır. Hattın teste uygun olup olmadığını kontrol etmek için ilk önce hattın iç geometrisini (yuvarlaklığını) kontrol amacıyla kesit kontrolü yapılır. Daha sonra, boru hattı ve donanımının mekanik mukavemetini doğrulamak amacıyla mukavemet testi, normal işletme şartları altında gazın boru içinde kaldığını doğrulamak amacıyla sızdırmazlık testi yapılır. Teste kullanılacak akışkan kokulandırılmış veya kokusuz havadır. Test süresi boyunca borunun üzeri tamamen kapalı olmalıdır.
Boru içerisindeki basınç;
• 5 bara eşit ve altında ise pnömatik (basınçlı hava kullanılarak yapılan test işlemi)
• 5 barın üzerinde ise hidrostatik test (basınçlı su kullanılarak yapılan test işlemi) uygulanır.
Gaz dağıtım firması tarafından aksi yönde bir karar verilmediği taktirde, bir test bölümünün uzunluğu 15 km ve hacmi 5000 m3 ile sınırlandırılmalıdır. Basınç değerleri, hattın en yüksek noktasında en az test basıncı, en alçak noktasında en fazla fabrika test basıncı olacaktır. Kontrol elemanı test bölümlerinin başlangıç ve bitim noktalarını kontrol etmeli, dolum için uygun su kaynaklarının yeri ve test sonrası suyun tahliye edileceği yerlerin uygunluğunu denetlemelidir. Bir test bölümüne su doldurmaya başlamadan önce, bölüm içinde akışı sekteye uğratacak herhangi bir büyük engel bulunmadığından emin olmak ve muhtemel pislikleri temizlemek için;
• İç cidarı izolasyon kaplama yapılmış borularda yüksek yoğunluklu sert köpük pigler,
• İç cidarı izolasyon kaplama yapılmamış borularda ise zımparalı veya fırçalı köpük pigler,
• kullanılmalıdır.
Pigleme çalışması, boru hattının kontrol elemanı tarafından yeterince temiz olduğuna karar verilinceye kadar devam etmelidir. Gönderilen pigin boru hattı içinde kalması ve dışarı çıkmaması halinde, içerdeki pigin yerini tespit etmek amacıyla sisteme uygun bir aygıt yerleştirilerek tekrar pigleme yapılmalıdır. Dolumda, doğrudan inişe geçen yerlerde piglerin önüne hava basılır. Bu hava, pigleri kontrol altına alarak, ilerlemesi esnasında aşırı hızlanarak gerideki su kolonunun kopmasını önlemesi içindir. Dolum işi bitirildiğinde, boru hattı istenilen değere basınçlandırılır ve stabilizasyon için beklemeye alınır.