Carrier Isı Pompası ile Aktif ve Pasif Soğutma

İstanbul Fatih’de 3D Enerji ve İklimlendirme Teknolojileri tarafından özel bir konakta uygulanan Carrier ısı pompası sistemi kullanılarak fan-coil üniteleri ile aktif ve yerden serinletme sistemi ile pasif soğutma yapılmaktadır.

İkinci derece tarihi eser Gülbahçe Konağı, üçüncü göbek torunlar tarafından, sekiz yılı aşan röleve-restitüsyon-restorasyon süreci sonunda tamamlanarak, 2012 yılından beri İstanbul’un göbeği Fatih’te 19. yüzyıldan günümüze hoş bir Osmanlı konak estetiğini yansıtmaktadır. Toplamda 400 m²’lik dört katlı ahşap bina Türk hamamıyla nostaljiyi; meyve, manolya ve mavi ladin gibi ağaçların çevirdiği 250 m²’lik saklı bahçesiyle şehrin göbeğinde pastoral bir yaşam imkanı sunar. Klasik Osmanlı mimari örneği konak, aynı zamanda akıllı bir binada olması gereken gelişmiş otomasyon sistemine sahiptir.

Konak Carrier ısı pompası sistemi uygulanmadan önce sıcak su boyleri entegre yoğuşmalı doğalgaz kazanı ile ısıtılmaktaydı. Bina içinde bakır borudan imal edilmiş yerden ısıtma sistemi tercih edilmişti. Konak bu şekilde 2 yaz ve 2 kış sezonu geçirmişti.

Ev sahibi daha sonra eve bir soğutma sistemi kurmaya karar vermiştir. Isı pompası (sulu sistem) tercih edilerek duvar tipi fan-coil üniteleri ve yerden serinletme ile konforlu ve enerji tasarruflu bir sistem kurulmuş oldu. Konağın çatısına Carrier 30RQ-033CH model ısı pompası monte edilmiştir. Isı pompası kış mevsiminde fancoil ünitelerine 50°C ısıtma suyu göndererek doğalgaz kazanı ile ısıtılan mevcut yerden ısıtma sistemini desteklemektedir. Bu sayede ataleti yüksek yerden ısıtma sistemi uzun süre kullanım dışı kaldığında konutun ısıtmada rejime girme süresi etkin şekilde kısaltılmıştır. Yaz mevsiminde ise fan-coil ünitelerine 7°C soğutma suyu gönderilmektedir, bunun yanında yerden serinletme sistemine 3-yollu karışım vanası kontrolü yapılarak 20°C soğutma suyu gönderilmektedir.

Bina otomasyon sistemi ile kontrol edilen sistemde fancoil üniteleri hedef oda sıcaklığına ulaşıldığında otomatik olarak kapanmaktadır.

Yerden serinletme sistemi ise daima devrededir ve bu sayede fan-coil ünitelerinin çalışma süresi kısaltılıyor, sessiz soğutma ile çok yüksek konfor elde ediliyor. Her odaya bağıl nemi ölçen sensörler yerleştirilmiştir, bağıl nem seviyesi yoğuşma meydana gelecek seviyeye ulaştığında ilgili odanın yerden serinletme kollektöründeki aktuatörler kapatılarak su akışı kesilmektedir. İlave emniyet olarak her yerden serinletme kollektörünün üzerine nem-şalterler yerleştirilmiştir, kollektörler üzerinde yoğuşma meydana gelirse yine aktuatörler kapatılarak su akışı kesilmektedir, bu sayede evin zemininde yoğuşma riski minimize edilmiştir

Exit mobile version