Atık Su Tesisatı Arızaları ve Onarımı

Atık Su Tesisatı yapıldıktan sonra kullanım sırasında arızalar vermektedir. Arızaya neden olabilecek durumlar; Eğimin yeterli verilmemesi, tıkanıklık, muf ve boru çatlakları ve contaların görevini yapamamasıdır.

Atık Su Tesisatı Eğim
Eğer tesisatın yatay pissu giderlerinde en az %2 eğim olmaz ise tesisat devamlı tıkanma yapar ve ek yerlerinden zamanla sızıntı olur. Çünkü içinde devamlı bir miktar pissu statik konumda kalır. Pislik boruda çökme yapıp sertleşir ve tıkanmalara neden olur.

Atık Su Tesisatı Tıkanıklıkları
Küvetlerin pis su giderleri zaman içerisinde içlerinde biriken pislikler nedeniyle tıkanırlar. Geçici olarak kimyasal açıcılarla sorunu giderebilirsiniz.

Küvet, kaide(etrafı tuğla ile örülü ve içinde kum olan küvetin oturtulduğu yer) içerisine yerleştirilmişse sifonun sökülmesi problem olabilir. Ancak yan tarafları açılan fiberglas küvetlerde kapak açılıp küvetinizin altındaki pis su sifonunu temizleyebilirsiniz. Uzun süre bu sorunla karşılaşmazsınız.

Lavaboların pis su akarları zaman içerisinde içlerinde biriken pislikler nedeniyle tıkanırlar. Geçici olarak lavabo açıcılarla sorunu giderebilirsiniz. Ancak sürekli ve kalıcı bir çözüm için lavabonuzun altındaki pis su sifonunu söküp içerisinde birikmiş pislikleri iyice temizleyiniz.

Klozetlerin pis su giderleri koku yapmaması için “S” şeklindedir, içerisine herhangi bir nesne kaçırıldığında tıkanıklık meydana gelir.Sorunu gidermek için klozeti yerinden sökmek tıkanmaya sebep olan nesneyi içerisinden çıkarmak gerekir. Klozet monte ederken yerine düzgün oturtulmalıdır. Aksi takdirde kaçak yapar.

Atık Su Tesisatı Muf ve Boru Çatlakları
PVC borular darbe, aşırı sıcak, don gibi etkenlerle çatlayarak arıza verir. Bu durumda çatlayan boru değiştirilir.

Atık Su Tesisatı Conta Kontrolü
PVC boruların muflu birleştirme ağızlarına mutlaka conta konur. Zaman içerisinde contalar özelliklerini yitirir ve buna bağlı olarak da su sızdırır. Bu durumda conta kontrol edilerek değiştirilir. Boru birleştirmelerinde bazen contanın konulması unutulur. Bu gibi durumlarda yaptığımız iş hatalı olur. Bu sebeple conta konup konmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Temiz Su Tesisatında Olabilecek Arızaların Onarılması

Ek Yeri Kontrolü
Boruların birbirlerine eklendiği dişli kısımları, arızaların en çok olduğu kısımlardır. İşçilik sırasında bu kısımlarda, sızdırmazlık malzemesi kullanılmaması veya yanlış kullanılması nedeniyle arızalar oluşmaktadır. Tesisat test edilirken kaçak kontrolünün yapılacağı kısımlar ek yerleridir. Dişli birleştirmelerde dişlerin aynı eksende olmaması, fazla sıkılması veya eksik sıkılması nedeniyle arızalar meydana gelmektedir.

Ayrıca sıkılan ek parçasının yarım veya daha fazla geriye gevşetilmesi sızıntılara sebep olur. Bu durumda sıvaaltında oluşan herhangi bir sızıntı veya kaçağın büyük ihtimalle ek yerinden kaçıracağı düşünülmelidir. İlk olarak ek yerlerinin kontrolü yapılmalıdır.

Oksitlenme
Eski yapılarda kullanılmış olan galvaniz borular zaman içerisinde paslanır ve çürür (yeni binalarda bu uygulama plastik borularla yapılmakta), galvaniz boruların çürümesi su kaçağına neden olur. Tesisat boruları genelde bina duvarlarına gömülüdür. Arızayı gidermek için suyun hangi noktadan sızdığını bulmak gerekir. Bu işlem binanıza fazla hasar vermemesi için kaçak testi cihazlarıyla yapılmalıdır. Vanayı kapatıp su kaçağını geçici olarak önleyiniz.

Delinme
Sıhhi Tesisatçılıkta kullanılan borular zaman içerisinde paslanarak çürür. Çürüyen boru içindeki suyun basıncına dayanamayarak içten dışa doğru patlayarak delinir.

Malzeme Uyumsuzluğu
Yapılan tesisatlarda farklı özelliklerde malzemeler kullanılırsa malzeme uyumsuzluğu ortaya çıkar. Bir malzemenin ömrünün farklı olması, darbelere farklı tepki vermesi, sertliğinin aynı olmaması ileride arızalara sebebiyet verecektir. Plastik boruların fizyon kaynağıyla birleşiminde, farklı firmalar tarafından üretilen plastik borular birleştirildiğinde uyumsuzluk gösterdiği görülmektedir. Mesela mavi boru, gri boru veya beyaz boruların fittings parçalarında kaynak işleminden sonra tam bir birleşme olmayabilmektedir.

Kireçlenme
Özellikle temiz su tesisatlarında, suyun kireci boru iç duvarına tutunarak boru çapını daraltır. Borunun içinden akan su miktarında azalma olur. Su istediğimiz basınçla akmaz. Evimizde basınçlı su ile çalışan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve şofben çalışmaz. Bu arızayı gidermek için tesisata kireç çözücü dökmek, sorunu geçici bir süre gidermektedir. Fakat eski tesisatlarda kireç tabakası, çürümüş borunun dayanımını artırır. Kireç sökücü dökülünce boru delinebilir. En uygun yol borunun değiştirilmesidir.

İmalat Hatası
Temiz su tesisatlarında kullanılan malzemeler imalat aşamasında hatalı veya arızalı olarak üretilebilmektedir. Kontrolü iyi yapılmadan piyasada satışa sunulan arızalı malzemeler vardır. Görünüşte sağlam görünen bir malzemenin iç kısımlarında görünmeyen bölgelerinde arıza olabilir. İyi bir tesisatçı aldığı malzemenin sağlam olup olmadığını anlayabilmeli ve montajdan sonra kesin test etmelidir. Hatalı malzemeler tüketici haklarına göre garanti kapsamında yenisiyle değiştirilir.

Diğer Atık Su Tesisatı Arızaları
Rezervuarın içerisindeki mekanizma plastik bir yapıda olmasına rağmen suyla sürekli temas halindedir. Bu nedenden dolayı kış ve yaz mevsimlerinde sudaki ısı değişimleri mekanizmanın çabuk deformasyonuna neden olmaktadır. Arızayı gidermek için vanayı kapatınız. Rezervuarınızı yerinden söküp arıza nedenini bulunuz. Sorun şamandırada veya kapak contasında olabilir. Genellikle rezervuar tamir yedek parçaları kompledir. Parçaların tamamını değiştirmeniz, ileride başka sebeplerden muhtemel sorunları engeller.

Olabilecek Muhtelif Atık Su Tesisatı Arızalarının Onarımı

– Açma-kapama elemanındaki salmastranın değiştirilmesi.

– El duşundaki tıkalı süzgecin açılması.

– Fleksibıl duş hortumunun değiştirilmesi

– Atık su borusundaki tıkanıklığın spiral tel ile açılması.

– PVC borunun manşon ve bant kullanılarak tamir edilmesi.

– Klozetteki tıkanıklığın vakum ile açılması.

– Alaturka hela taşındaki tıkanıklığın vakum, gırgır ve spiral tel ile açılması.

– PVC borunun demir tel ve lastik kullanılarak tamir edilmesi.

– Donmuş haldeki temiz su borusunun battaniye ile ısıtılarak açılması ve sıcak su dökerek arızasının giderilmesi.

Kullanma suyu tesisatında boru ve armatürlerde oluşan arızalara sıhhi tesisat arızaları ve onarımı konusundan bakabilirsiniz.

Exit mobile version