Aironn, Geliştirdiği Tünel Analiz Programı’nı Sektöre Tanıttı

Aironn Ar-Ge ekibinin iki yıl süren çalışmalarının sonunda TAP (Tünel Analiz Programı) sektöre tanıtıldı. Aironn’un “Sektörün Uzmanları Buluşuyor” seminer dizisinin 22 Aralık 2017’de Ankara Latanya Otel’de gerçekleşen “Karayolu Tünelleri” başlıklı durağında TAP yazılımı Efe Ünal tarafından takdim edildi. Efe Ünal’ın yazılımı şu detayları ile tanıttı: “TAP, karayolları tünellerinde bir boyutlu jet fan boyuna havalandırma hesaplarını yapan yazılımdır. Yapılan hesaplamalar hem günlük hem de acil durum havalandırma durumundaki hesapları içerir. Belirtilen lokasyonlara göre kullanılması gereken jet fan adedini belirler. Program, Kennedy kritik hız formülünü kullanır.

Efe Ünal yazılımın faydalarını “proje ile tüm detayları tek kayıt altında tutan kurumsal hafıza, parametre eklenmesine, değiştirilmesine izin veren esneklik, hassas hesaplama, kullandığı teorik alt yapı hakkında yazılım içinde detaylı bilgi barındıran şeffaflık, hızlı, zaman kazandıran hesaplama olanağı, özelleştirilebilen raporlama” başlıkları altında detaylı olarak anlattı:

TAP yazılımın faydaları:

Kurumsal hafıza yaratır: TAP formatında dosya kayıt olanağı verir. Bir projeye ait bütün tünelleri tek dosya altında toplar. Müşteri bilgilerini arşivler, güncel tutabilmenize yardımcı olur.

Esnekliğe sahiptir: Tünel boyunca değişik eğim tanımlayabilme özelliği, sınırsız araç tipi ekleyebilme özelliği bulunmaktadır. Günlük hesaplamalar için kullanılan emisyon değerleri bilgileri kullanıcı tarafından değiştirilebilmektedir. Dış rüzgâr ve yangın kaynaklı basınç kaybını hesaplayabilmenin yanında değer girilebilmektedir. Hesaplanan kritik hız yerine kullanıcı tarafından değer atanabilmektedir.

Hassas Hesaplama: Yangın noktası hesap aralığı ayarlanabilmektedir. Bu özellik sayesinde tünel boyunca her noktada yangın çıkma olasılıklarını gözden geçirerek hassas ve hatasız çözümleme yapılabilmektedir. Genelde tünel girişi, ortası ve çıkışı olmak üzere üç senaryo üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Bu yazılımla kaç metrede bir hesaplama yapılması isteniyorsa mümkün olmaktadır, böylelikle çok daha hassas hesaplama yapılabilmektedir.

Program Şeffaflığı:

Program içeriğinde kullanılan denklemler, teorik referanslar hakkında, yardım sekmesinden detaylı bilgi elde edilebilmektedir. Yangın durumu hesaplama detayları ve grafiklerle gösterimi özelliği bulunmaktadır. Günlük havalandırma hesapları detayları tablolarla görüntülenmektedir.

Hızlı, zaman kazandıran hesaplama olanağı:

Yazılımın ara yüzüne aşına olmayan kullanıcılar için verileri Excel’e girip, programın içine alabilme özelliği bulunmaktadır. Projedeki çok sayıdaki tünel için veri girişini kolaylaştıran tünel kopyalama özelliği ile günlük havalandırma için gerekli emisyon değerlerinin Excel’den kopyalanabilme özelliği de zaman ve hız kazandıran faydalar sunmaktadır. Jet fan bilgileri yazılım içinde bulunmaktadır. Günlük ve yangın durumu hesapları tek tuşla yapabilmektedir. Kullanıcı açısından havalandırma ile hesapların yanı sıra elektrik ve kablolama da önem taşıdığı için yazılıma elektrik, kablo kesiti hesaplama özelliği dahil edilmiştir.

Özelleştirilebilen raporlama: Rapor taslağı ekleyebilme, varsayılan rapor taslağı içeriği belirleyebilme, rapor ön izleme ve PDF rapor çıktısı alma özellikleri bulunmaktadır.

İlerleyen versiyonlarda; AutoCad plan çizimleri, jetfan optimizasyon modülü, enine ve yarı enine tünel havalandırma hesaplamaları ile AutoCad üzerinden tünel geometri bilgilerini okuma özellikleri de Aironn TAP yazılımına kazandırılacak özellikler arasında yer almaktadır.”

Yazılımın deneme sürümünü talep etmek için: satis@aironn.com.tr

Efe Ünal’ın TAP sunumunu izlemek için: youtube.com/watch?v=TXCJIsrksl4

Exit mobile version