E-Solution

E-Solution, Mitsubishi Heavy Industries Air Conditionin Europe (MHIAE) tarafından vrf / vrv klima sistemleri tasarımı için yeni nesil yazılım programı olup, mühendislere ücretsiz olarak sunulmaktadır. E-Solution, gelişen teknoloji ve yenilenen ürün yelpazesi ile birlikte otomatik olarak güncellenen bir programdır.

E-Solution Program Özellikleri

-Bölge sıcaklık ve mahal şartlarını girerek, hesap edilen ısı kaybı ve ısı kazanç değerlerine göre otomatik iç ve dış ünite seçimi, bakır boru çap hesabı, ilave soğutucu akışkan miktarı, kumanda paneli kablolama ve elektrik hatlarını hızlı bir şekilde tasarlayabiliyorsunuz.
-Heat pump ve heat recovery sistemler için cihaz seçimi ve boru çaplandırma işlemi otomatik olarak yapılabiliyor.
-Havayı işleyen belli bir sayıya kadar iç ünite (64 adete kadar) modüler bir dış kondens üniteye bağlanarak işlem yapabiliyorsunuz.
-Taze hava iç ünitesi ve ısı geri kazanım cihazı hrv için veri girişi yaparak cihaz seçimi yapabilme imkanı sunuluyor.
-Dış ve İç ünite cihaz seçiminda diversite faktörü ekleyerek işlem yapabilme imkanı bulunmaktadır.
-Cihaz iç ve dış ünite teknik datalarını pdf formatı, malzeme listelerini excel formatı ve kolon şemasını autocad dxf formatı olarak çıktı alabiliyorsunuz.

E-Solution Program Veri Girişi

Programı kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Eğer bunları göz ardı ederek işlemleri gerçekleştirirseniz gereğinden büyük kapasiteli cihaz seçimi ve bakır boru çapı seçme durumu söz konusu olur. Kısaca işlem basamaklarını açıklayalım.
1- Yeni proje açarak, Bölgeyi Türkiye olarak seçiniz. Program çıktısı alacaksanız eğer proje adı ve açıklama gibi bilgileri girebilirsiniz.
2- Dizayn şartları penceresi açılacak olup, Soğutma ve ısıtma iç ünite değerleri ile dış unite değerlerini doğru bir şekilde atayınız. Yanlış değerler bölgeye göre düşük veya yüksek kapasiteli cihaz ve boru çapı kullanmanıza neden olacaktır.
Örneğin Bursa için;
a- Soğutma İç Ünite:
KT:26 C YT: 18 C C Rh:%50
Kuru Termometre soğutma için oda sıcaklığı değeridir, genellikle 24 C ve 26 C seçilir, mahal durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Yaş Termometre değerini sistem otomatik hesaplamaktadır. Bunun için Bağıl Nem değeri girmelisiniz. %50, %55 gibi.
b- Isıtma İç Ünite
KT:20 C
Kuru Termometre ısıtma için oda sıcaklığı değeridir.
c- Dış ünite
İki adet KT girişi bulunmaktadır. Birisi Yaz diğeri kış içindir.
Birinci kısma KT:37 C, İkinci kısımda ise Bursa Şartları KT:-6 YT: -6,5 yazmanız yeterli. RH kendisi atayacaktır.
d- Diversite
Diversite faktörü kullanmayacaksanız 0 kalabilir. Aksi takdirde değiştirebilirsiniz.

3- İç ünite için veri giriş sekmesi açılacaktır. Bu kısımda ilgili oda adını, soğutma için toplam kapasite, duyulur kapasite, ısıtma için toplam kapasiteyi gireceksiniz. Ardından Tip kısmında cihaz tipi seçiniz. (Kaset tipi, duvar tipi, kanallı tip vs.) Seçim yapılınca program otomatik olacak uygun iç ünite kapasitesini eklemektedir. Eğer kapasite yüksek, uygun cihaz kapasitesi yoksa veya sayıyı arttıracaksanız, Miktar kısmında sayısını değiştiriniz. Otomatik olacak kapasite yenilecektir. Tüm mahalleri girdikten sonra tamam butonuna basınca sistem 2 borulu heat pump veya 3 borulu heat recovery mi seçilecek diye uyarı çıkmaktadır. Kullanacağınız sistemi seçiniz.

4- Sistem kolon şeması ve cihazların bulunduğu palet açılacaktır. Bu kısımda joint veya header kullanarak projeniz doğrultusunda cihazlarınızı ilgili boş kutulara ekleyiniz. Program otomatik olarak bağlantı hatlarına çapları ekleyecektir. Tüm cihazları ekledikten sonra doğru dış unite ve bakır boru çapı seçimi için hatların üzerinde tıklayarak boru uzunluğu ve dirsek sayısını giriniz.

5- Son işlem dış ünite seçimi için, dış ünite resminin üzerine çift tıklayınız. Açılan pencerede dış ünite model tipini seçiniz, KX6 standart model seçimi yapılabilir, onun dışında firmaya model için danışabilirsiniz. Model seçimi yapıldıktan sonra otomatik seçim butonuna tıklayınız, program otomatik olarak uygun dış üniteyi ekleyecektir.

6- Sistemde hata varmı kontrol etmek için araçlar sekmesinden sistemi kontrol et linkine tıklayınız. Hata varsa tarafınıza gösterilecektir, örneğin girilmemiş boru çapı gibi.

7- Cihaz ve bakır boru seçimi tamamlanmış olup, eğer merkezi kumanda ve iç ünite kumandası ekleyecekseniz, sol menüden ilgili modeli seçerek kolon şemasına ekleyeniz.

8- Dosya sekmesinden kolon şeması autocad’e aktar linkine tıklayarak autocad olarak kaydedebilirsiniz. Sistemde daha sonradan değişiklik yapmak için programı proje kaydet kısmından *.esl olarak kaydediniz. Isı kazancı değerleriniz değişebilir, tekrar veri girişi yapmak durumunda kalmayınız. Eklediğiniz verilerde düzenleme için araçlar sekmesi iç ünite listesini düzenle linkine tıklamanız yeterlidir.

E-Solution Programı

E- SolutionProgram İndirme Linki: Program İndir

Program indirme ve kurulum işlemi sonrası mail adresine dayalı ücretsiz şifre gönderilmekte olup, program kullanımını gönderilen şifre ile sağlayabiliyorsunuz.

Vrf / vrf sistemi ile ilgili çeşitli programlar bulunmaktadır, bu doğrultuda vrf/vrv marka ve modele göre bakır boru çapları değişebilmektedir.
Bu hususlar doğrultusunda tasarlamış olduğunuz projeler sonrası, imalat aşamasında üretici firmaya boru çaplarını tekrar hesaplatmanız uygun olacaktır.

Vrf/ Vrv Nedir? Nerelerde Kullanılır? makalesine göz atarak vrf / vrv sistemleri hakkında kullanım alanları ve avantajları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

E-Solution

İlgili Yazılar

6 yorum

mohammed naddaf  -  9 Aralık 2018 / 04:26

Bana gönderilen kodu alamadım, bana kodu gönderir misin?

Merhaba,
Kod size özel olup olup mail adresinizi kontrol ediniz, spam klasöründe de olabilir. Ayrıca program tarafımıza ait değildir Mitsubishi firmasının vrf programıdır.

Merhaba,
Ben programı indirdim. Aktivasyon Kodunu nereden alabilirim?

teşekkürler

Mustafa Bey merhabalar,
Programı indirip kurunuz programı açtıktan sonra size aktivasyon kodu girmenizi isteyecek ve ilgili pencere de kodu almanız için link adresini verecektir. Bu linke giriş yapıp e-posta bilgilerinizi girerek kodu direkt alabilirsiniz.

Gökhan EGE  -  27 Temmuz 2019 / 21:32

Merhabalar,

MHI web sitesine gidiyor link mhi-mth.co.jp/?area=TR fakat aktivasyon kodunu alacak ne bir pencere var ne de bir menü. Aynı şekilde MHI web sitesinden contact form doldurdum fakat oradan da bir cevap gelmedi.

Yardımcı olabilir misiniz acaba?

Gökhan Bey merhaba,
Mhi firması web site arayüzünde değişikliğe gittiği için form ve program linki sayfasını güncellemeye aldılar. Bu nedenle açılmayabilir. Site güncellemeleri tamamlanınca aktif edilecektir, sitemizde de güncelleme bilgisine yer verilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın