Friterm Akademi’de Real Alternatives 4 LIFE Projesi Eğitimleri

Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği’nin (SOSİAD) sosyal ortak olarak yer aldığı REAL Alternatives 4 LIFE Projesi kapsamında, yanıcı/tutuşucu soğutucu akışkanlar ve karbondioksit soğutma sistemlerine ilişkin 12-14 Mart 2019 tarihlerinde Friterm Akademi’de eğitimler düzenlendi.

Eğitimlerde Dr. Kadir İsa Alternatif Soğutkanlar, Kıvanç Aslantaş ise Tutuşucu Akışkanlar konusunda bilgi verdi. Üç gün süren eğitimlerin ikinci gününde düzenlenen toplantıda Real Alternatives 4 LIFE Proje Koordinatörü proje ortak kuruluşu IOR’dan (Institute of Refrigeration) Raluca Sisiu, katılımcılara proje hakkında detaylı bilgiler verdi.

Sisiu, “AB F-Gaz Yönetmeliği“, yüksek GWP’ye sahip HFC alternatiflerinin daha yaygın bir şekilde benimsenmesini teşvik ediyor. Endüstriyel kuruluşlar; amonyak, hidrokarbon, karbondioksit ve düşük tutuşucu maddeler gibi alternatiflerin güvenli kullanımı hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olmak üzere REAL Alternatives öğrenme programında bir araya geliyor. REAL Alternatives 4 LIFE, Avrupa çapında düşük GWP’li alternatiflerden HFO’lar, R32, hidrokarbon, karbondioksit ve amonyak için eğitimde iyi uygulamalar ile emniyetli, verimli, güvenilir ve uygun maliyetle kullanılmasını teşvik ediyor.

Real Alternatives

Farkındalık, deneyim ve bilgi seviyesini artırarak, yaygın şekilde kullanılmasının önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor. Proje ayrıca, önemli ulusal, AB ve küresel çevre zirvelerinde, konferanslarda ve etkinliklerde yer alarak düşük GWP’li soğutucu akışkanlar için eğitimin yaygınlaştırılması konusunda faaliyet gösteriyor. Projenin bir parçası olarak geliştirilen kaynaklar, yenilikçi karma öğrenim (e-öğrenme, yüz yüze eğitim için dokümanlar, pratik uygulamalar, değerlendirmeler ve e-kütüphane) imkânı sunuyor.

Program, tüm Avrupa’da alternatif soğutucu akışkanlar hakkında sektörün bilgi ve uzmanlığını bir araya getiriyor. REAL Alternatives, başarılı bir şekilde tamamlanan ve soğutucu akışkanların kontrol altında tutulması amacına hizmet eden REAL Skills Europe & REAL Zero projesinin üzerine inşa edilmiştir. (Soğutucu Akışkanlar, Emisyonlar ve Sıfır Sızıntı).

Avrupa çapında ortak bir konsorsiyum tarafından hazırlanan ve AB tarafından eş finansmanı sağlanan projede, eğitim ve meslek enstitüleri ile işveren temsilcisi kurumlar da yer alıyor. İşverenler, üreticiler, sektörel dernekler ve meslek enstitülerinden oluşan sektör paydaşları; öğrenim materyallerine katkıda bulunmuş, içerik konusunda tavsiyelerde bulunmuş, pilot çalışmalara yardımcı olmuş ve geliştirilen programı desteklemişlerdir.

Ücretsiz, çok dilli öğrenim materyalleri 2015 yılında kullanıma açılmış ve 2018’de revize edilmiştir. Bireysel gelişim veya sınıf ortamında eğitim materyalleri olarak kullanılabilirler. E-öğrenme; elektronik araçlar, mevcut kaynaklardan elde edilen kapsamlı bir kütüphane, E-kütüphane de yüzden fazla yararlı sektörel kaynak içerir” dedi.

Sisiu’nun ardından ATF İtalyan Soğutma Teknisyenler Birliği’nden Marino Bassi ise yanıcı/tutuşucu soğutucu akışkanlar ve karbondioksit soğutma sistemleri eğitimleriyle ilgili teknik bilgiler verdi, Avrupa’daki düzenlemeler ve gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

Toplantıya Friterm ve Türkiye iklimlendirme sektörü sivil toplum kuruluşları adına katılan Metin Duruk konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye iklimlendirme sektörü çok örgütlü bir sektör ve bu örgütlerden biri olan SOSİAD çok önemli bir görev üstleniyor. SOSİAD, AB ile birlikte ülkemiz soğutma sektörü için çok önemli bir proje yürütüyor. Bu projenin doğa ve çevre açısından önemi büyük. Çünkü doğa ve çevre elimizden kayıyor, şu anda sınıra gelmiş durumdayız. Dünya 1,5 derece ısındığı anda kıyamet kopar, bunun geri dönüşü de imkânsız hale geliyor. İklim değişikliği verileri dünyanın kıyamete çok yaklaştığını ne yazık ki gözler önüne seriyor. Çocuklarımıza çok kötü bir dünya bırakıyoruz. Bunun mutlaka önüne geçmemiz gerekiyor. Amonyak, karbondioksit gibi yanıcı gazlarla yapılacak soğutma çalışmaları, doğaya dost sanayinin kurulması için önemli bir adım olacaktır. Bizler doğaya dost sanayiyi kurmazsak, yalnızca tüketme üzerine geleceğimizi kurarsak, çocuklarımıza çok kötü bir gelecek bırakmış olacağız. O yüzden SOSİAD’ın da içinde yer aldığı bu çalışmalar çok önemli.

Duruk’un ardından SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş, “SOSİAD Yönetim Kurulu olarak sektör içi eğitimlere büyük önem veriyoruz. Derneğimiz soğutma sektöründe etkin birçok kurumla birlikte eğitim ve seminer faaliyetleri yürütüyor. Soğutma alanında alternatif gazların kullanımı hem çevresel etkiler açısından hem de ticari bağlamda büyük önem taşıyor. Bu anlamda bu eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayıp devamının sağlanmasını hedefliyoruz. Derneğimiz adına bu projenin gerçekleştirilmesi için katkı koyan ve ev sahipliği yapan Friterm’e çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Son olarak Eurovent Başkanı Naci Şahin ise, “Geçen yıl Mayıs ayından itibaren İSKİD’i temsilen Eurovent Derneği’nde başkanlık görevini sürdürüyorum. Takriben 8 yıldır Eurovent Yönetim Kurulu’nda yer alıyorum. Türkiye’den ilk başkan olmam, ülkemizde de büyük yankı uyandırdı. Avrupa, çevre ve yeni gaz alternatifleri konusunda öncü. Biz de Avrupa normlarını takip eden bir ülkeyiz. Eurovent de bu konularda görüşü alınan bir dernek. Çünkü Eurovent, Avrupa’daki tüm ülkelerin üretici derneklerinin federasyonu gibi çalışan bir dernek olduğundan, içinde diğer birçok sivil toplum kuruluşundan farklı olarak hem kobileri hem de büyük firmaları barındırması sebebiyle daha tarafsız bir görüş verebileceği düşünülen bir yapı. Bu anlamda Avrupa Komisyonu nezdinde görüşlerine değer veriliyor. Özellikle gerek hidrokarbonlar gerek karbondioksit noktasında bu eğitimlerin düzenlenmesini çok faydalı buluyorum, bunun için SOSİAD’a teşekkür ediyorum. Yeni gaz alternatifleri ve doğal akışkanlar konusunda iyi eğitilmiş olmamız gerekiyor, çünkü bunlar yetkinlik gerektiren konular. Bu eğitimlere katılıp sertifika kazanmak çok önemli. Ayrıca bu sertifika Avrupa nezdinde de geçerli. Bu sertifikayı kazanan mühendis ve teknisyenlerimiz, Avrupa’nın herhangi bir yerinde bir projede görev alabilir” dedi.

Eurovent’in iki yılda bir düzenlediği Eurovent Summit’in 2020 yılının Eylül Antalya’da yapılacağını sözlerine ekleyen Şahin, Türkiye’nin yükselen trendini devam ettirmek için çalıştıklarını vurguladı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın