Vaillant, Türk-Alman Enerji Forumu’nda

Isıtma sektörünün öncü kuruluşu Vaillant, Türk-Alman Enerji Forumu’nda HVAC sistemlerinde önemi her geçen gün artan yenilenebilir enerjiye dikkat çekti. Vaillant Group Türkiye Ürün Yönetimi Müdürü Ahmet Bozgeyik forumda yaptığı sunumda yenilenebilir termal teknolojilerin konvansiyonel enerji kullanımını azaltmak için güvenli, temiz ve maliyet-etkin çözümler sunduğunu belirterek “Vaillant’ın ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği önem her geçen gün artıyor” dedi.

Ankara’da gerçekleştirilen Türk-Alman Enerji Forumu’nda yenilenebilir enerjilerin HVAC (Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme) sistemlerinde kullanılması ile ilgili konularda görüş paylaşılması, engellerin ortaya koyulması ve fırsatların değerlendirilmesi konulu çalışma grubu oluşturuldu.

Forum’un Enerji Altyapısı ve Sektör başlıklı Çalışma Grubu’nda söz alan Vaillant Group Türkiye Ürün Yönetimi Müdürü Ahmet Bozgeyik, ısıtma ve soğutmada yenilenebilir enerji kullanımındaki fırsatlar ve engeller üzerine bir sunum yaptı. Yenilenebilir enerjinin rüzgar, güneş, su gibi enerji kaynaklarından sağlandığını vurgulayan Bozgeyik, fosil kullanımının azaltılmasının, çevreyi korumanın ve ekonomik olarak kalkınmanın önemine dikkat çekti. Yenilenebilir termal teknolojilerin konvansiyonel enerji kullanımını azaltmak için güvenli, temiz ve maliyet-etkin çözümler sunduğunu belirten Bozgeyik, bu teknolojilerin solar termal, biomass ve jeotermal sistemler ile ısı pompalarında kullanıldığını belirtti.

Yenilenebilir enerji sistemlerinin önemi artıyor

Ahmet Bozgeyik sunumunda ayrıca yenilenebilir enerjilerin HVAC sistemlerinde kullanılan ve en çok karşılaşılan uygulamaları olan ısı pompası ve solar sıcak su sistemlerinin çeşitleri, özellikleri ve bu ürünlerin birlikte kullanılmasıyla oluşturulan melez sistemlerle ilgili bilgi verdi.

Türk-Alman Enerji Forumu

Vaillant’ın ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği önemin her geçen gün arttığını belirten Bozgeyik sözlerini şöyle sürdürdü: “Yenilenebilir enerji sistemleri her geçen gün HVAC sistemlerinde daha fazla önem kazanıyor. Bu sistemlerin yaygınlaşması için hem üretici hem de kullanıcı özelinde uygulanacak teşvik sistemleri önem arz ediyor. Uzun vadede yenilenebilir enerji ürünleri ile ilgili ülke stratejimizin belirlenmesi üreticileri bu alana sevk edecek, rekabetçi maliyetlerde yenilenebilir enerji ürünlerinin üretilmesi ve son kullanıcı bazında işletme maliyetlerinin de azaltılması doğa dostu temiz enerjinin yaygınlaşmasını sağlayacaktır” dedi.

Türk-Alman Enerji Forumu Nedir ?

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier’in Türkiye resmi ziyareti kapsamında düzenlenen Türk-Alman Enerji Forumu, T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ev sahipliğinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda 26 Ekim 2018 tarihinde Ankara’da düzenlendi.

Türk ve Alman iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği Forum, T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ve DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young, DEİK/Enerji İş Konseyi Başkanı Murtaza Ata, E.ON Yönetim Kurulu Başkanı Johannes Teyssen ve 400’den fazla Türk ve Alman iş insanının katılımları ile gerçekleşti.

Almanya ile Türkiye arasında enerjideki iş birliği potansiyelinin hayata geçirilmesi için iki ülke bakanlıkları arasında bir niyet mektubu imzalanmıştır.  Niyet mektubunda yer alan iş birliği alanlarında çalışmaların süratle ve sonuç odaklı devam ettirileceğini belirten Bakan Dönmez, belirli bir seviyeye ulaşan ikili iş birliğinin daha da geliştireceğine inandığını söyledi. Avrupa Birliği’nin enerjide yapacağı stratejik hamlelerin yolunun Türkiye’den geçtiğini vurgulayan Dönmez, Türkiye’nin artan jeopolitik konumunun öneminin “Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar” tezini her geçen gün pekiştirdiğini söyledi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Almanya’nın enerji üreten lider bir ülke konumunda olduğunu söyledi.   Altmaier,  diğer ülkelerin nükleer enerji kullanmaya devam edeceğini ve güvenlik konusunda büyük tecrübe gerektiren bu konuda Türkiye ile Almanya’nın iş birliği yapılabileceğini ifade etti. Enerji tüketiminin ve ekonomik büyümenin bir korelasyonda ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Altmaier, Almanya’nın bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, linyit ve kömürden yenilenebilir enerjilere yönelmek istediklerini söyledi. Almanya’da yenilenebilir enerjide laboratuvar çalışmaları yapıldığına burgu yapan Altmaier, bu alanlarda çalışma gruplarının oluşmasını hedeflediklerini söyledi. Türkiye ve Almanya hükümetlerinin iş birliğine hazır olduğunu belirten Altmaier,  “Bu ilişkiler çevresinde ağlar oluşturmalı, çok somut projeleri ele almalıyız. Çerçeve koşulları tartışmalıyız. Gelecek forumun Berlin’de yapılmasını istiyoruz. Türkiye zor ekonomik şartlar atlattı, bazı sorunlarımız oldu ancak biz geleceğe bakmalıyız” dedi.

DEİK Başkanı Nail Olpak,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir ay kadar önce Almanya ziyaretinde, Alman iş dünyasının üst yöneticileri ile bir araya geldiklerini hatırlatarak, ziyarette aynı toplantının benzer ayaklarının Türkiye’de de yapılmasının kararlaştırıldığını dile getirdi. Olpak, iki gündür gerçekleştirilen faaliyetlerin bu ayakların bir kısmını oluşturduğunu ifade ederek, Alman firmalarının Türkiye’deki yaptığı yatırımlara değindi ve Alman firmalarının uzun yıllardır Türkiye’deki yatırımlarından memnun olduklarını ifade etti.

Enerji alanında faaliyet gösteren firma olarak, fosil yakıtlardan ayrılarak daha yeşil bir gelecek için çaba gösterdiklerini söyleyen Alman E.ON firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Johannes Teyssen,  “Bu anlamda Türkiye ve Almanya’da fırsatlar var. Fosil yakıtlardan bağımsızlığımızı kazanabiliriz” dedi. Türkiye’de Sabancı Holding ile çalıştıklarını ve bugüne kadar 11 milyar dolar tutarında yatırım yaptıklarını kaydeden Teyssen, teşviklerin önemine dikkat çekti. Teyssen, İstikrar ve güven ortamının yeniden yaratılmasının önemine işaret etti.

Açılış konuşmalarının ardından forumda T.C. Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier arasında “iyi niyet mektubu anlaşması”, Jesder ile BVG arasında “İşbirliği Protokolü”, Mapso Enerji ile Jeotermal Grup arasında “İşbirliği Protokolü” ve TEMSAN ile Siemens arasında “Niyet Mektubu Anlaşması” imzalandı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın