Isıtma ve Soğutma Sistemlerinde Hidrolik Dengeleme

Isıtma ve soğutma sistemlerinde pompaya çok uzak olan radyatörler ve diğer tüketiciler, hidrolik dengeleme yapılmaz ise, yeterli su ile beslenemezler. Çok yakın olan diğerleri ise aşırı beslenirler. Bu da değerli enerjinin tüketilmesi ve harcamaların yükselmesi ile birlikte yaşam kalitesini de etkiler.

Hidrolik dengeleme sistemdeki mükemmel su dağılımını tanımlar bu örneğin gerekli olan hacimsel debinin reglajlı termostatik vanalar üzerinden radyatörlere ulaştırılmasının güvence altına alınmasıdır. Dolayısı ile hidrolik dengelemenin yardımı ile radyatörler, termostatik vanalar, kolon armatürleri, pompalar ve borular birbiri ile uyumlu hale getirilir ve dengelenir.

Hidrolik dengelenmiş ısıtma ve soğutma sistemleri enerji açısından verimli çalışırlar ve iyi bir konfor sunarlar. Gidiş ve dönüş suyu sıcaklığı, hacimsel debi ve basınç farkı gibi proje temel değerleri işletimde fiilen tutturulabilir. Yüksek verimli pompa efektif çalışır. Düşük dönüş suyu sıcaklıkları kazanın yoğuşma değeri aralığında çalışmasını sağlar. Isıtma veya soğutma gücü nerede ihtiyaç var ise oraya gider. Fazla veya düşük besleme yoktur. Gidiş su sıcaklığının yükseltilmesi, çok yüksek hacimsel debiler ve bundan dolayı çok yüksek dönüş suyu sıcaklıkları, az beslenen hidrolik elverişsiz konumlanan tüketiciler gibi yanlış ayarlar ve de sirkülasyon pompasının büyük seçilmesi veya yanlış ayarlanması da bu sayede önlenir.

Birçok araştırma örn. Optimus araştırması bunu belgeler. Araştırma içinde tanımlanan hidrolik dengeleme Optimus’a göre %21’e varan bir enerji tasarrufu potansiyeli barındırmaktadır. Yatırm maliyeti diğer alınabilecek tedbirler ile karşılaştırıldığında düşük olarak adlandırılabilir örn. bina dış cephe yenilenmesi gibi. Bundan dolayı çok iyi bir fayda/maliyet oranı mevcuttur. Üç ile dört yıl arası amortisman süreleri mümkündür.

Hidrolik dengeleme olmadan

  • Gereksiz yüksek enerji tüketimi
  • Aşırı sıcak veya aşırı soğuk mahaller
  • Kötü yoğuşma değeri faydası
  • Termostatik vanalarda akış sesleri
  • Yüksek seçilmiş veya ayarlanmış sirkülasyon pompası

Hidrolik dengeleme ile

  • Enerji tasarrufu
  • Mükemmel oda sıcaklıkları
  • İyi sistem verimlilik derecesi (optimize edilmiş yoğuşma değeri faydası)
  • Termostatik vanalarda akış sesleri olmaz
  • Mükemmel kontrol edilebilen sistem

Hidrolik Dengeleme

Soğutma Sistemlerinin Hidrolik Dengelenmesi

Soğutma sistemlerinde pompaya çok uzak olan tüketiciler, hidrolik dengeleme yapılmaz ise, yeterli su ile beslenemezler. Çok yakın olan diğerleri ise aşırı beslenirler. Bu da değerli enerjinin tüketilmesi ve harcamaların yükselmesi ile birlikte konforu da etkiler.

Hidrolik dengeleme sistemdeki mükemmel su dağılımını tanımlar bu örneğin gerekli olan hacimsel debinin reglajlı vanalar (basınçtan bağımsız kontrol vanaları) üzerinden fan-coillere ulaştırılmasının güvence altına alınmasıdır. Dolayısı ile hidrolik dengelemenin yardımı ile fan-coiller, kontrol vanaları, kolon armatürleri, pompalar ve borular birbiri ile uyumlu hale getirilir ve dengelenir.

Hidrolik dengelenmiş soğutma sistemleri enerji açısından verimli çalışırlar ve iyi bir konfor sunarlar. Gidiş ve dönüş suyu sıcaklığı, hacimsel debi ve basınç farkı gibi proje temel değerleri işletimde fiilen tutturulabilir. Yüksek verimli pompa efektif çalışır. Nerede ise sabit dönüş suyu sıcaklıkları soğutucunun optimum çalışmasını sağlar. Soğutma gücü nerede ihtiyaç var ise oraya gider. Fazla veya düşük besleme yoktur.

Bu sayede

  • Gidiş suyu sıcaklığının düşürülmesi
  • Çok yüksek hacimsel debiler ve bundan dolayı yanlış dönüş suyu sıcaklıkları
  • Hidrolik elverişsiz konumlanan tüketicilerde yetersiz besleme
  • Sirkülasyon pompasının büyük seçilmesi veya yanlış ayarlanması

gibi yanlış ayarlar önlenir.

Yatırım maliyeti diğer alınabilecek tedbirler ile karşılaştırıldığında düşük olarak adlandırılabilir örn. bina dış cephe yenilenmesi gibi. Bundan dolayı çok iyi bir fayda/maliyet oranı mevcuttur.

Kaynak:Oventrop

İlgili Yazılar

1 Yorum

ibrahim  -  2 Ocak 2020 / 18:34

Hidrolik dengeleme nasıl yapılıyor anlamadım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın