TTMD 2018 Çalıştayı Yapıldı

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin geleneksel Çalıştayı, “Mekanik Tesisatta Dijitalleşme” temasıyla 26-28 Ekim 2018 tarihleri arasında İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Nesnelerin İnterneti (IoT) Komisyonu tarafından organize edilen çalıştaya, TTMD Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler, alanında uzman mühendisler ve çok sayıda TTMD üyesi katıldılar. Açılış konuşmasını yapan TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Kılkış, yapılı çevrede dijitalleşme başlıklı sunumunda Türkiye’nin dijital atılım stratejisi raporuna değindikten sonra bilgisayar teknolojisinde dijitalleşmenin tarihsel adımlarından bahsetti. Kılkış, tesisat mühendisliğinde, mimaride ve yapılı çevrede dijitalleşmenin tarifi, kapsamı ve öneminin netleştirilmesi gerektiğini söyleyerek; yerli ARGE, yerli otomasyon, yerli teknolojiye dayalı yerli üretim çalışmaları gibi konulara dikkat çekti.

TTMD 2018 Çalıştayı

Açılışta konuşan TTMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sarven Çilingiroğlu ise dijitalleşme ile birlikte sektörümüzdeki fırsatlar, tehditler ve tehlikelerin masaya yatırılacağını belirterek geleceğin seyircisi değil, tasarlayanı olmamız gerektiğini söyledi. Konusunda uzman genç mühendislerin oluşturduğu IoT Komisyonunun Yönetim Kurulu’ndan Çalıştayı düzenlemek için yetki talep ettiğine ve organizasyonu üstlendiğine değinen Sarven Çilingiroğlu gençlerin, “gönüllülük” usulü ile “sorumluluk” almalarının çok değerli olduğunu belirtti ve emeği geçen herkese, özellikle de bilgi ve tecrübelerini aktaran katılımcılara teşekkür etti. Çilingiroğlu, konuşmasını TTMD tanıtım filmindeki ifadeyle, “gelin geleceği birlikte yaratalım” diyerek bitirdi.

TTMD 2018 Çalıştayına destek veren Aldağ Firması adına Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu; dijitalleşmeye ve geleceğe yönelik süreçleri yakalamanın önemine dikkat çekti. Dağoğlu, sektörün nerede olduğunu ve nereye gittiğini bilmesi gerektiğini, bunun da ancak farkındalık sayesinde olabileceğini söyledi. Son dönemde TTMD’ye destek vermekten mutluluk duyduklarını ileten Rebii Dağoğlu, STK’ların içinde birebir aktif ve etkin olarak katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Komisyonu’nun bir araya gelme süreci ve çalışmaları hakkında bir sunum yapan Komisyon Sekreteri Seçil Kızanlık İskender, kuruluş amaçlarının kavramları netleştirmek ve farkındalığı artırarak sektörümüzü elimizde tutmak olduğunu söyledi. İskender, komisyon olarak hedeflerinin sektörün ilgilileri ile beraber teorik ve pratik bilgiler derleyip eğitimler vermek ve tesisat sektöründe IoT çözümleri üzerine hizmetler sağlamak olacağını belirtti. Komisyon adına bir diğer sunumu gerçekleştiren Yalçın Katmer ise yaşantımızın hızla değiştiğine ve insanın bu değişime adapte olmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Katmer daha sonra, dijitalleşme, nesnelerin interneti, büyük veri, artırılmış ve sanal gerçeklik, endüstri 4.0 gibi kavramların tanımlarını yaparak çalıştay katılımcılarını bilgilendirdi.

Kahve molasının ardından “Yarın ve Ötesi” konu başlığında bir sunum yapan Prof. Dr. Macit Toksoy, bilim adamları ve uzmanların rasyonel verilere dayalı olarak öngördükleri bir gelecekten bahsedeceğini ve bunun endişe verici bilgiler içerdiğini söyledi. Toksoy, teknolojik gelişmelerin çok hızlı ilerlediğini, bunun ise toplumlar arasında derin uçurumlar yaratabileceğini belirterek insanların büyük kitleler olarak işlevsiz yani işsiz kalması söz konusu olabilir dedi. Dilimize çevrilen kitapların ortalama 3 yıl geriden geldiğine dikkat çeken Toksoy, geleceğe geç kalmamak için önlemler almamız gerektiğini söyledi. Dünyaya bir teknoloji kasırgası, “Singularity” yani tekillik geldiğini ve bunun dünyamızı cennet ya da cehenneme dönüştürebileceğini vurgulayan Macit Toksoy; yapay zeka ve teknolojinin varoluşsal riskler taşıdığı gibi fırsatlar da taşıdığını ancak sonucun henüz net olarak bilinmediğini iletti. Toksoy son olarak, 2011 yılında hazırlanan Türkiye İklimlendirme Sektörü hedefler ve stratejiler belgesi içinde dijitalleşmenin yer almadığını ve bunun revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Çalıştayın ilk gününde son sunumu, iklimlendirme sistemlerinde 3 boyutlu eklemeli üretim uygulamaları başlığıyla Dr. Ziya Haktan Karadeniz yaptı. İlk olarak eklemeli üretim teknolojilerinin geçmişi ve kavramların tanımları hakkında bilgi veren Karadeniz; bu teknolojinin hassasiyet, hız, verimlilik, maliyet ve dönüşüm gibi aşamalarını anlattı. Daha sonra 3 boyutlu eklemeli üretim ve mekanik tesisat alanında son gelişmeleri aktaran Karadeniz, bütünleşik tasarım ve 3 boyutlu bina inşa örnekleri vererek yakın gelecekte bu yöntem ile yerinde bütünsel bir yaklaşımla binaların üretileceğini söyledi.

Katılımcılar, akşam verilen 29 Ekim Gala Yemeği’nde bir araya gelerek Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar. Yemekte konuşan TTMD Başkanı Birol Kılkış, çalıştaya desteklerinden ötürü Rebii Dağoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.

Mekanik Tesisatta Dijitalleşme Çalıştayı ikinci günüde ilk olarak davetli konuşmacı Serdar Kuzuloğlu, Dijitalleşmeye Giriş başlıklı sunumunda, teknolojinin hayatımıza giriş hızına dikkat çekerek insanların bu sürece ne kadar çabuk adapte olduğunu anlattı. Evlerde kullanılan otomasyon sistemleri ve yeni teknolojiler, yapay zekalı iklimlendirme kontrol ünitelerinin tarihi hakkında bilgiler veren Kuzuloğlu, tesisat sektörünü yakından ilgilendiren gelişmeleri anlattı. 3 Boyutlu yazıcılar ile neredeyse 24 saatte bir ev inşa edilebildiğini söyleyen Serdar Kuzuloğlu, zaman içinde maliyetlerin düştüğünü ve bu tarz evlere erişimin daha kolay hale geleceğini vurguladı. Kuzuloğlu, yapı denetiminde bile basit robot araçların şantiye içinde gezerek kontrol sağladığını ve bu sayede takvim, bütçe, plan gibi aşamaları takip edebilecek teknolojilerin üretildiğini belirterek bunun ciddi anlamda insan tasarrufu anlamına geldiğini aktardı. Konuşmacı son olarak değişimin çok hızlı ilerlediğini ve 10 sene sonrasını hayal etmekte zorlandığını söyledi.

Aranın ardından geçilen ikinci oturumda Orhan Gürson tasarımcıların gözünden son 30 yıldan nereden nereye gelindiğini anlatan “Akıllı Tasarım Dijital Proje” başlıklı bir sunum yaptı. 3 boyutlu tasarlanmış bir projenin temel mühendislik bilgileri ve doğrularının sorgulanmadığını söyleyen Orhan Gürson, dijitalleşmenin böyle bir sakıncası olabileceğini ancak ileride sistemler geliştikçe bu hataların engellenebileceğini belirtti. Tasarım hesap programlarının avantaj ve dezavantajlarını kıyaslayan Gürson, akıllı çizimler ve 3 boyutlu tasarımlar hakkında görüşlerini aktardıktan sonra gelecekte mimar ve mühendislerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşayabileceğine değindi.

Bu oturumun ardından IoT Komisyonu Başkanı Nevroz Karakuş kısa bir sunum yaparak Çalıştayın işleyişi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Karakuş, çalıştayda serbest çağrışım ve tüm fikirlere açık olduklarını, bu sayede günün sonunda yol haritasını belirleyeceklerini iletti. Sunumun ardından çalıştay katılımcıları 2 salonda 7 ayrı masaya dağılarak, IoT Komisyonu üyelerinin moderatörlüğünde kendilerine verilen sorular üzerinde görüşlerini ilettiler.

Öğleden sonra geçilen ilk oturumda “Akıllı Üretim ve Akıllı Binalar” konu başlıklı sunumunda Murat Kurtlar, hızlı değişen dünyada mega trendler hakkında bilgiler aktardıktan sonra yapay zeka, bulut depolama, blockchain ve IoT network sistemlerine değindi. Dijital transformasyonda şehirler için akıllı çözümler ve şehir planlamayı anlatan Kurtlar, enerji alanındaki uygulamalar sayesinde belirli oranlarda tasarruf sağlanabildiğine dikkat çekti. Sunumun ardından çalıştay katılımcıları tekrar masalara dağılarak çalıştayın soruları yanıtlamaya devam ettiler.

İkinci günün sonunda yapılan değerlendirme oturumunda, Komisyon Başkanı Nevroz Karakuş tüm çalıştay katılımcılarından gelen geri bildirimler doğrultusunda bir değerlendirme sunumu yaptı. Karakuş, toplanan bu verilerin daha detaylı şekilde incelenerek ilerleyen zamanda detaylı bir çalıştay raporu hazırlanacağını söyledi. Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Birol Kılkış ise, çalıştayın son derece başarılı geçtiğini belirterek tüm komisyon üyelerine ve katılımcılara teşekkür etti.

TTMD 2018 Çalıştayında son gün profesyonel rehber eşliğinde Şirince ve Efes Antik Kenti turu yapıldı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın