Kombide Dünden Bugüne

Ülkemiz kombi cihazlarıyla doğalgazla birlikte tanışmıştır. Kombilerin kullanımına ülkemizde yaygın olarak 1989 yılında başlanmıştır. Pratikliği, kullanım kolaylığı, temizliği, az yer kaplaması ve sessiz olarak çalışması nedeniyle kullanımı Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Kombilerin kullanıcılara sağladığı en önemli avantajlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

• Isıtma ve sıcak su gereksinimi aynı cihazdan karşılanır.
• Gaz şirketi, her bir evin tüketimini ayrı ayrı fatura eder. Böylelikle, çoğu kez sosyal problemlere yol açan ve aynı zamanda teferruatlı ve hakkaniyetsiz olan tüketim bölüştürme işlemi ortadan kalkmış olur. Başka bir deyişle kullanıcı istediği kadar yakar ve yaktığı kadar yakıt bedeli öder.
• Evde bulunulmayan ve enerji ihtiyacı bulunmayan sürelerde cihaz devre dışı kaldığından gereksiz yakıt sarfiyatı olmaz.
• Gaz dönüşümü son derece kolay ve ucuzdur.
• Atık gaz emisyon değerleri düşüktür, çevreyi kirletmez.
• Her türlü oda ve dış hava termostat bağlantısı mümkündür (Marka ve modellere göre değişkendir).

Kombi teknolojisindeki gelişmeler özet olarak aşağıda anlatılmıştır.

ATEŞLEME SİSTEMİNDE OTOMASYON

Dün Pilot Alevli Ateşleme Sistemi

Günümüzde, piyasadan tamamen kaldırılan bu tip kombilerde ateşleme manuel olarak yapılıyordu. İlk çalıştırma için, önce gaz düğmesine sonuna kadar basılarak, gaz valfinden pilot borusu vasıtasıyla gaz gelmesi beklenir ve gaz düğmesinden el çekmeden aynı anda çakmağa basılarak pilot alevi oluşturulurdu. İlk çalıştırmada sistemde hava olma ihtimaline karşı ve alevin sönmemesi için gaz düğmesine basılı olarak bir süre tutulurdu. Oluşturulan pilot alevi, sistem çalıştığı sürece sürekli olarak yanık kalır ve kombi devreye gireceği zaman pilot alev ana brülörde yanmayı sağlardı. Gaz kesildiği zaman alevi söndürmek termokupl emniyet sistemi ile gerçekleştirilirdi.

Hermetik pilot alevli modellerde, elektrik kesildiği zaman hermetik yanma odasına dışarıdan yanma havası temin eden fan durduğu için, yanma odasındaki hava tükenince pilot alev kendiliğinden sönerdi. Termokupl emniyet sistemi devreye girerek gaz valfini kapatırdı. En önemli dezavantajlardan biri, elektrik geldiği zaman pilot alevini tekrar yakmak gerekliydi. Pilot alevinin çok düşük seviyede de olsa ekstra bir gaz tüketimi bulunmaktaydı. Pilot alevli bir kombinin ateşleme sistemini oluşturan ana elemanlar ve fonksiyonları aşağıda açıklanmıştır.

Kombide Dünden Bugüne

a) Pilot alevi yakma düğmesine basılınca gaz hattında önce pilot gazına geçiş veren emniyet valfi açılır. Pilot alevi yandığı ve termokupldan yeterli gerilim geldiği sürece bu hat açık kalır. Karttan gelen sinyal doğrultusunda solenoid ana gaz hattını açar.

b) Ana yakıcıyı ateşler. Kombi çalıştığı sürece yanar. Böylece kombi çalışırken sönüp tekrar yanması gerektiğinde ana yakıcı pilot alevi tarafından yeniden ateşlenir.

c) Pilot yakıcıdaki alevin sıcaklığını hissederek bu sıcaklık oranında gerilim üretir. Bu gerilim gaz valfi içindeki emniyet valfinin bobinini enerjilendirir ve gaz hattının açık kalmasını sağlar. Pilot alevi sıcaklığı düştüğünde veya alev söndüğünde yeterli gerilimi üretemiyeceğinden gaz valfinden ana gaz geçişinin kesilmesini sağlar. Kombi kapanır.

d) Gaz valfi düğmesi ile birlikte çalışır. Düğmeye basıldığında bağlı olduğu elektrik devresini tamamlayarak ateşleme bobinine elektrik gitmesini sağlar.

e) Ateşleme an anahtarı devreyi tamamladığında gerilim üreterek ateşleme elektrodlarının çakmasını sağlar.

Makalenin Devamı

27_kombide-dunden-bugune

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın