2.Teknoloji Transfer Ofisleri Buluşması Gerçekleşti

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2. Teknoloji Transfer Ofisleri buluşmasında; TÜBİTAK’ın Teknoloji Transfer Ofislerine yönelik performans odaklı destek sistemine geçtiğini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen “2. Teknoloji Transfer Ofisleri Buluşması” Yıldız Teknopark’ta gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da sunum yaptığı buluşmada, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ekosisteminin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesine katkıda bulunulması, sanayicilerin üniversitelerden ve TTO’lardan beklentileri, sürdürülebilirlik ve ticarileşme konuları ele alındı.

“TÜBİTAK bünyesinde Teknoloji Transfer Ofislerine yönelik performans odaklı destek sistemine geçildi”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TTO süreçleri odaklı sunumunda, Teknoloji Transfer Ofislerine yönelik performans odaklı destek sistemi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Prof. Mandal, ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşılabilmesi için nitelikli insan kaynağı tarafından yapılan Ar-Ge faaliyetlerinin ortaya koyduğu nitelikli bilginin; inovasyon ve girişimcilik ile ekonomik değere dönüştürülmesinin önemine değindi. Prof. Dr. Hasan Mandal, bu dönüşümün etkin şekilde gerçekleşmesi için güçlü insan kaynağına ve akademik temele, en yeni teknolojilerin geliştirildiği ve teknoloji yoğun üretim yapan bir sanayiye sahip olunması gerektiğini ifade etti. Öte yandan, bu süreçte akademi ve sanayi arasında arayüz görevi üstlenerek etkileşimi ve bilgi transferini güçlendirecek teknoloji transfer ofislerinin tamamlayıcı rolüne ihtiyaç olduğuna değindi.

2.Teknoloji Transfer Ofisleri Buluşması

Prof. Mandal, bu gereksinimin farkında olarak üniversitelerdeki bilgi birikiminin daha etkin biçimde ekonomik değere dönüşmesini teşvik etmek üzere Teknoloji Transfer Ofislerine yönelik performans odaklı bir destek süreci tasarlandığını ve  TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programının güncellendiğini belirtti.

Prof. Dr. Hasan Mandal, “Güncellenen destek mekanizmasında teknoloji transfer ofislerinin, yükseköğretim kurumlarındaki buluşları etkin biçimde koruması ve fikri hak portföyünü yönetmelerini hedefliyoruz. TTO’ların kurumsal kapasite geliştirme safhasından sonraki %40-%80 arasında değişecek olan ikinci 5 yıllık destek oranlarını, kendi performansları belirleyecek.  Bu bağlamda yükseköğretim kurumlarına ait buluşların sanayiye aktarılması ya da şirketleşme yolu ile ticarileştirilmesi ve yükseköğretim kurumunun bu faaliyetlerden gelir elde etmesi önemli performans göstergeleri olarak yer alıyor.” dedi.

Prof. Mandal, yeni dönemde Teknoloji Transfer Ofislerine yönelik performans göstergeleri olarak tanımlanan bu tür faaliyetlerin artırılmasının ülkemizin Küresel Rekabetçilik Endeksi vb. uluslararası sıralamalardaki yerinin iyileştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Etkinlikte konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit, ülkenin ilerleyebilmesi için katma değeri yüksek ürünler ortaya konmasının önemine değindi. Sayın Macit, ürünlerde katma değeri artıracak yegane unsurun üniversiteler ve sanayi arasındaki sinerji olduğunu belirterek ve bu hususta teknoparklar ve teknoloji transfer ofislerine önemli roller düştüğünü vurguladı.

“Bilginin kaynağı üniversitelerdir”

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ise 2013 yılından itibaren TTO’ların faaliyete geçtiğini, devletin Ar-Ge ve inovasyon konularında birçok destek verdiğini ifade ederek, desteklerin çıktıları ve bütün paydaşların görevlerini yapıp yapmadığının sorgulanmasının önemine  değindi.

Buluşmaya; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest ve Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner ve pek çok ziyaretçi katıldı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın