Tuvalet Tıkanıklığı Açma

Tuvalet kağıdı, ıslak mendil ve el kurulama peçetesi gibi kullan-at ürünlerin kullanımının yaygınlaşmasının ardından tuvalet tıkanıklığı sorunu sürekli yaşanır hale gelmiştir. Tuvalet tıkanıklığı açma işlemi eski dönemlerde kostik soda, demir veya ahşap çubuk kullanılarak ilkel bir şekilde yapılırdı. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte su tesisatı arızalarının tespiti ve çözümü ile ilgili cihazlar gelişmiştir. Artık günümüzde tuvalet tıkanıklığı açma işlemi kanal açma robotu ile herhangi bir yer kırılmadan dakikalar içinde yapılmaktadır.

Tuvaletlerin neden tıkandığının ve alınabilecek önlemler hakkında sizleri bilgilendirelim. Tuvalet tıkanmasının temel olarak iki sebebi vardır. Birincisi kullanım hatalarından dolayı tıkanmalar, ikincisi ise gider borularında olan sorunlardan dolayı meydana gelen tıkanamalar. Tuvalet tıkanıklığı açma işlemini evde kendi imkanlarınızla denemek isterseniz aşağıdaki linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Kullanım Hatalarında Dolayı Tuvalet Tıkanmaları

• Tuvalet kağıdının yumak haline getirilerek gidere atılması.
• Suda erimesi zor olan el kurulama peçeteleri ve ıslak mendillerin tuvalete atılması.
• Alafranga tuvaletlere asılan koku gidericilerin gidere düşmesi.
• Temizlik sonrası tuvalete dökülen pis suyun içinde unutulan bez, sünger ve ovalama teli tuvaleti tıkamaktadır.
• İhtiyaç sonrası tuvalete az miktarda dökülen su tıkanıklığa sebep olabilir. Sifon olmayan tuvaletlerde bir kaça maşraba su dökerek temizlik yapılan yerlerde bu sorun sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
• Ev sakinleri tarafından tuvalete atılan veya kaçırılan diğer yabancı maddeler tuvaleti tıkar.
• Banyoda bulunan alafranga tuvaletlere atılan ağda bandı, ağda çubuğu, jilet, kondom, pamuk, kulak temizleme çubuğu deterjan ambalaj peketleri, saç ve sakal kılları tıkanıklığa sebebiyet verir.

Yapısal Sorun Nedeniyle Tuvalet Tıkanmaları

Alaturka taşlarda taşın boğaz kısmı alttaki es sifon parçasının zamanla kireçlenip daralması sonucu sıklıkla tuvalet tıkanıklığı sorunu yaşanmaktadır. Atık su tesisatı yapılırken ana kolona bağlantı yolu mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Zorunlu kalmadıkça kapalı dirsek kullanılmamalıdır. Yatay döşeli hatlarda boruya doğru oranda meyil verilmelidir.

Meyilsizlik konusunu açıklayacak olursak; suyun ve pisliğin gitmesi için boruya çok fazla meyil verilirse su pislikten önce gider ve pislik boru içinde kalır. Tuvalet bölümlerinde bir kaç kullanım sonrası tıkanıklığa sebebiyet verecektir. Evlerde bulunan diğer ıslak zeminlerde bu durum zamanla kötü koku ve tıkanıklığa yol açacaktır.

Meyil oranı az olursa boru içinde su ve pislik sürekli kalacaktır. Borunun içinde kalan pislikler zamanla borunun iç çeperine yapışmaktadır. Özellikle es sifon parçalarında bu durum sürekli olur. Meyil az olan atık su borularının içinde su kaldığı için zamanla ek yerlerinden su sızıntısı olur.

Tuvalet tıkanmasına alınabilecek önlemler nelerdir?
-Tuvalet bölümlerine kirli peçete için çöp kovası koyulmalıdır.
-Evlerde küçük çocuk var ise tuvalet kapısının kilitli tutulmasında fayda vardır.
-Ev sakinlerine konu hakkında gerekli uyarılar yapılmalıdır.
-Okul, işyeri, cami, fabrika, kreş, otel gibi toplu kullanım alanlarında uyarıcı yazılar yazılması faydalı olmaktadır.
-Toplu kullanım alanlarında sifon olmayan ve taharet musluğu ile temizlik yapılan tuvaletlerde tıkanıklık daha çok yaşanmaktadır. Bazı insanlar hijyen konusunda çok titiz olduğu için taharet musluğuna adeta dokunumazlar.
-Toplu kullanım alanlarında temizlik görevlilerinin rutin kontrollerinde suyun az gittiği tuvalet varsa o tuvaletin kullanıma kapatılması daha doğru olacaktır. Yavaş giden su tıkanıklığın habercisidir.

Tuvalet tıkanıklığı açma konusunda son yıllarda halk arasında yaygın olarak kullanılan kimyasal gider açıcılar insan sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Şayet kullanılacaksa koruyucu eldiven, gözlük ve maske ile uygulanmalıdır. Ayrıca kimyasal gider açıcılar içinde bulundurduğu yoğun asit nedeniyle pimaş boruları büzüştürür. Bu durum gider açıcıyı kaynar su ile birlikte sürekli kullanımı sonrası daha çok yaşanır. Boruların ek yerlerindeki ve ek parçalarındaki contalarada zarar veren gider açan kimyasal ürünlerin kullanımını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Tuvalet tıkanıklığı açmak için en doğru ve kısa yöntem robotla tıkanıklık açma yöntemidir. Tabi konusunda uzman bir su tesisatçısıyla çalışmanız önemlidir.

Tuvalet Tıkanıklığı Açma Makinası

Kaynak: Filtes Tesisat, filtestesisat.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın