Termostatik Vana ve Radyatör Vanası Montajı

Termostatik Vana Montajı
Termostat, oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman otomatik olarak vana üzerindeki pimi iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler. Yaktığımız yakıt ile elde ettiğimiz enerji borular vasıtasıyla mahalleri dolaşmakta ve geri dönmektedir. Isıtıcılar bu enerjiyi dışarı verir. Ancak kazan yandığı ve vanası açık olduğu sürece sürekli verir. Termostatik vanalar ayarlandığı sıcaklığa kadar içerisinden suyu geçirir. Bu da yakıt tasarrufunu sağlar. Sürekli ısıtıcımız enerji vermez. Hatta bazı zamanlar pencereleri açma ya da ısı kaynağından sıcaklığı düşürme yoluna gideriz. Termostatik vana ile odaların değişik sıcaklıklara sahip olması sağlanır.

Termostatik Vana

Termostatik vananın iç yapısı ve radyatör üzerinde montaj hâli

Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir. Yere dik montajda, oda içerisinde aşağıdan yukarıya yükselen sıcak hava akımları termostatik vana kafasının ızgaralarından geçememekte ve termostatik vana oda sıcaklığını yanlış hissetmektedir. Termostatik vanalarda genellikle vana gövdesi ile algılayıcı (sensör) birbirinden ayrılır. Önce vana gövdesindeki rakor kendir veya teflon bant ile branşmana monte edilir ve gövde takılır. Daha sonra algılayıcı bastırılarak gövdeye monte edilmiş olur. Çıkartılırken ise geri çevirmek gerekir.

Gövde Algılayıcı Sensör

Gövde ve algılayıcı (sensör)

Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Çalışır ?
İstenilen oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala yardımıyla ayarlanır, oda sıcaklığı ayarlanan değeri takriben 1(C) geçince, termostat vana üzerindeki pimi yavaş yavaş (oransal) iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler. Belli bir süre radyatörden sıcak su çevrimi olmayacağı için oda soğumaya başlar. Oda sıcaklığı ayarladığınız değerden takriben 1(C) aşağı düşünce termostat tekrar vanayı açarak sıcak suyun radyatörden çevrim yapmasına izin verir ve oda tekrar ısınmaya başlar, bu işlem bu şekilde tekrarlanarak devam eder.

Termostatik Vana Montajı
Termostatik Vana Montajı

Radyatör Vanası Montajı ve İç Ayarını Yapma
Radyatör vanası monte etmeden önce rakor kısmını çıkartıp önce rakorunu monte etmeliyiz. Ucunu kendirleyip ya da teflon bantlayıp radyatöre alyan (allen) anahtar ve kurbağacık vasıtasıyla sıkıştırırız. İçleri altıgen ya da çentiklidir. Aylan seçimini tam yapmalıyız aksi takdirde özelliği kaybolmakta ve ileride yapılacak tamirat veya değişimde problem yaratmaktadır.

Düz ve Köşe Radyatör Vanası

Düz ve köşe radyatör vanası

Rekorun montesinden sonra boruda monte edilmiş olan vananın gövde kısmını hiçbir şey sarmadan rakora takarız ve kurbağacık yardımıyla sıkıştırırız. Fazla sıkıştırmamaya dikkat etmeliyiz yoksa çatlayabilir. Bu işlemleri yaparken mümkün olduğunca ağzı açık yda kurbağacık kullanmalıyız aksi takdirde boru anahtarı zarar verebilmektedir.

Radyatör Vanası Montajı

Radyatör vanası monte edilmesi

Radyatör vanası iç ayarı yapmak için öncelikle vanayı kapağından başlayarak sökmek gerekli. Salmastra grubu sıkma somunu gevşetilerek istenilen şekilde iç ayarı yapılır ve tekrar sıkıştırılır.

Radyatör Vanası İç Ayarı

Radyatör vanası iç ayarının yapılması

Purjör Takmak
Radyatörlere içerisinde oluşabilecek havayı dışarı atmak için üst kısma purjör takılır. Panel radyatörlerde kendir veya teflon bant sarılmadan (kendisinde conta vardır), dökme dilimli radyatörde ise, redüksiyona purjör mutlaka kendir veya teflon bant sarılarak takılmalıdır. Bu purjörlerden havayı almak için de purjör anahtarı kullanılır.

Purjor ve Purjor Anahtarı Çeşitleri

Purjör ve purjör anahtar çeşitleri

İlgili Yazılar

20 yorum

Radyatör babamı termostatik vana ile değiştirmek istiyorum.termostatik vananın konumu dik olabilirmi sakıncası var mıdır

Merhaba,
Termostatik vana yatay konumda olmalıdır. Yükselen hava termostatik vanaların ızgalarından geçerek sıvı veya gaz sensörlü termotatik vanayı kapatır, eğer dik montaj yaparsanız geç kapanır bu nedenle dik konumda montaj yapmayınız.

Ramazan KARAMAN  -  15 Ocak 2017 / 19:08

Termostatik vana yere palel olmalıymış bu bağlantıyla ilgili resim atabilirmisiniz ben oda termostatı kullanıyorum ama çok yakıyor yüksek fatura geliyor bu yüzden termostatik vanaya dönmek istiyorum. Şu anki bağlantım ikiside alttan.Termostatik vana taktırmak istiyorum en ideal petek bağlantısını nasıl yapayım

Ramazan Bey merhaba,
Oda termostatı belirlediğiniz odanın sıcaklığı doğrultusunda kombinin devreye girmesini sağladığından, farklı sıcaklık aralıklarında kullanacağınız odaların olması durumunda termostatik vana kullanmanız daha doğrudur. Termostatik vana radyatör gidiş hattına takılmalıdır ve radyatör verimi açısında gidiş vanası üstte dönüş vanası altta olmalıdır. Termostatik vana doğru ve hatalı montaj makalede “Termostatik Vana Montajı” olarak verilmiştir.

MEHMET COŞAN  -  19 Mart 2022 / 14:37

Giriş mi gidiş mi, gidiş ve dönüş aynı tabirler olmuş sanki, sıcak su gelişte mi olmalı termostatik vana

Ramazan KARAMAN  -  17 Ocak 2017 / 23:02

öncelikle teşekürler termostatik vanayı gazlımı düzmü taktırayım danfos 2000 gazlı olan nasıl bir vana hangisi daha tasarruflu tepkime süresi ne oluyor acaba petek bağlantısı en ideal nasıl olmalı çaprazmı yoksa tek taraftan biri üstte sıcak su diğerialtta soğuk su olarakmı yapayım birde her peteğe termostatik vana takılmazmış kombi pompası suyu rahat devirdaim yapması için ben 4 petek kullanıyorum salonda 2 petek var biri küçük biri büyük çocuk odasında 1 yatak odasında 1 petek bu 4 petekten salondaki küçük peteğe takmasam nasıl olur teşekürler…

Ramazan KARAMAN  -  18 Ocak 2017 / 00:22

hocam yatay köşe uk tip danfos ra 2000 taksam nasıl olur teşekürler

Ramazan Bey merhaba,

Gaz sensörlü tepki süresi sıvı sensörlüye göre daha düşüktür. Marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte takribi olarak gaz sensörlü 13 dk, sıvı sensörlü 20 dk içerisinde tepki vermektedir. Tabi bu doğrultuda gaz sensörlü termostatik vananın fiyatı sıvı sensörlüye göre daha yüksektir.

Kombinin devirdaim yapabilmesi en az bir radyatörde normal vana kullanılmalıdır. Eğer banyonuzda havlupan varsa havlupana normal vana diğer radyatörlere termostatik vana takarak işlem yapabilirsiniz.

Petek bağlantısı, petek boyunun 1,5 metreyi geçmesi durumunda çapraz, 1,5 metreden az olması durumunda tek taraflı olması önerilir. Gidiş vanası üstte, dönüş vanası altta olmalıdır.

Belirtmiş olduğunuz markanın modeli sıvı sensörlü olup, tepkime süresi, kullanımı, ömrü ve servisi açısında kaliteli olup, kullanabilirsiniz.

Ramazan KARAMAN  -  18 Ocak 2017 / 16:43

Tesekurler belirtmiş olduğum termostatik vana gaz sensörlü 4 petek kullanıyorum salonda 2 petek var küçük petege normal vana takayım 3 ü termostatlı biri düz vana olarak çalışsın doğrumu termostat 15 cm uzak olacakmış duvardanmı yoksa petektenmi [yatay köşe uk tip donfas ra 2000 gazlı termostatın bağlama sekli yatay peteğin boyuna uzunlamasına öne doğru değil bazı gördüğüm termostatik vana yatay ama öne bakıyor yatay olduktan sonra öne veya uzunlamasına fark edermi tesekurler hocam.

Termostatik vana 6 petegede taktim.ancak vana kendini kapattiginda petekler buz gibi oluyor daha sonra tekrardan yakiyor kendini kapattiginda evde bir soguma hissediliyor yani ev soguyor vana kendini actigi da Ev isiniyor bu normalmidir..

Şahin Bey merhaba,

Termostatik vana, oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman otomatik olarak vana üzerindeki pimi iterek su akışını kısar ve vanayı kapatır. Set ettiğiniz sıcaklık değeri önemlidir, bu nedenle ilgili odada set edilen değeri arttırıp kullanmadığınız odalarda düşürmeniz daha doğru olacaktır.

Tesekkur ederim..zaten beklendim.aslinda petegi tam.sogutmadan kisma yapmasiydi ama.calisma prensibi demekki o sekilde ilginiz icin sagolun

Ali ABAKAN  -  26 Ocak 2018 / 01:18

Hocam, müteahhit 2010 da evi yaparken Demat marka panel radyatör kullanmış. Köşe valfler su kaçırmaya başladı. Piyasada hiç bir şekilde bu markaya ait valf bulamadım. Bir kaç yere sorduğumda aynı marka valf kullanın dediler ki buna ECA radyatör satıcısı dahil. Çözüm Paneli komple değiştirmek mi olur?

Ali Bey merhaba,
Eğer aynı tip marka valf bulamıyorsanız köşe radyatör vanasını komple değiştirmeniz daha uygundur. Demat radyatör markasını ise Konya merkezli İlerisoy Mühendislik’ten edinebilirsiniz. Nisantaşı mh kalemkar sk nişantaşı sitesi 9/a selçuklu /KONYA, Tel: + 90 332 235 35 31.

Yavuz Kağan  -  7 Şubat 2018 / 09:40

Ustam, bizim binada merkezi kombi var. Tesmostatik vanalar takılmış. Vanalar kendilerini açma kapama esnasında tak-tak diye yoğun bir vurma sesi çıkarıyor. Vananın ısısını değiştirince kesiyor. Vanalar yere tam paralel değil. Hafifi çapraz. Ayrıca tesmostatik vanalar peteğin alt girişine takılı. Sesin nedeni ne olabilir? Teşekkürler

Yavuz Bey merhaba,
Termostatik vana radyatör gidiş hattına takılmalıdır ve radyatör verimi açısında gidiş vanası üstte dönüş vanası altta olmalıdır. Termostatik vana doğru ve hatalı montaj makalede “Termostatik Vana Montajı” olarak verilmiştir. Vana montajı yapılırken vana gövdesinde bulunan su akış çizgisi dikkate alınarak monte edilmelidir. Aksi takdirde su sesi, ısıtmama, kapanmama hatta vananın bozulması gibi sorunlar oluşmaktadır. Ayrıca sistemde by-pass olması için ev içerisinde en az bir radyatörde termostatik vana konulmamalıdır ki genelde bu banyodaki havlupan olmaktadır. Nedeni ise sirkülasyon pompasının çalışması ve termostatik vananın kapandığı durumda basınç artışından dolayı darbeli yada ıslık şeklinde bir ses gelmesidir.
Ancak sizin sorununuz büyük ihtimalle bahsettiğiniz gibi montaj hatasından kaynaklanmaktadır.

barış  -  4 Mart 2019 / 02:20

ustam benim sorum uzak kalan peteğimin bağlantıları ikiside alttan ama ben termostatlı vana kullanmak istiyorum takarken bu peteğe bağlantıyı nasıl yapmam lazım birde bütün peteklerdeki giriş çıkışları nasıl bileceğizz.

Barış Bey merhaba,
Radyatör içi alttan bağlantı olsa da her daim gidiş hattı üst kısımdadır. Eğer ilgili tesisat firması farklı bir montaj gerçekleşmediyse. Bu doğrultuda üst kısımdaki vana hattına termostatik vana montajı yapılmalıdır. Aşağıda örnek montaj şeması bulunmaktadır.
Radyatör Montajı

Merhabalar,
Normal vanayı termostatik vana ile değiştirmek istiyorum ancak sorum şu olacak. Değiştirmek için radyatör içindeki suyu boşaltmama gerek var mı? Yani vananın tüm iç elemanları ile birlikte mi değiştirmem gerekiyor?
Teşekkürler.

Merhaba, makalede ve sorular kısmında benim durumuma benzer tek bir konu var fakat emin olamadığım için sormak istiyorum, benim tesisatımda petek bağlantıları altta, giriş soldan çıkış sağdan yapılmış. Bu bağlantı şekline göre termostatik vana kullanabilir miyim?
Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

22 Bin Üyemize Katılın