0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (24 puan) tarafından
merhaba

benim sormak istediğim merkezi ısıtma sistemli binalarda daire içerisindeki vanaların kapatılması yasal olarak yasak mıdır. yasal olarak yasak ise bunda site yönetiminin gene yasal olarak cezai işlem uygulaması mümkün müdür. yasak olduğunu bilmeden kapatmak ve yönetim hiç bir şekilde uyarmadan ( ilk defa merkezi sistem bir binada oturuyorum)  veya bir yazı göndermeden cezai kesmesi ve bunu kullanım bilgilendirme (yani fatura da diyebiliriz) kağıdında ısı kullanım bedeli olarak göstermesi mümkün müdür ve yasal mıdır.
yasal değil ise bizim ne yapmamız lazım.

teşekkür ederim.

1 cevap

0 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhaba,
Vanalarını kapatan daireler ile ilgili sorunuzun cevabı yönetmelikte açık bir şekilde belirtilmiştir. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin "Isıtma Sistemleri Uygulama Esasları" başlıklı 14. maddesinin 9. fıkrasında merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ısıtılan mahallerin iç ortam sıcaklığının 15°C'nin altına düşmeyecek şekilde tedbir alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu doğrultuda radyatörlerin kapatılmaması gerekmekte ve bu doğrultuda önlem alınmalıdır. TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığında radyatörleri tamamen kapatmak mümkün değildir. (Not: Sadece iç aksamını açarak pim mekanızması vs. kısımları bir nevi bozarak kapatılabilir.)

Bu doğrultuda bina yönetimi gerekli önlemleri almalıdır.  Ancak buna rağmen radyatörlerini kapatan veya dairelerini kullanmayan daire sahiplerinin, ortak alanların ısı gideri ile sabit 15 derece ortam sıcaklığını karşılayacak fatura tutarını ödemesi zorunludur. Bina yönetimi veya faturalandırma firması ilgili daireler için herhangi bir ceza uygulayamaz yetkisi bulunmamaktadır ancak asgari tüketimin altında kalan dairelere fatura bedeline yansıtarak fatura bedelini uygulama yetkisi vardır.

Eğer yönetim veya faturalandırma firması bu işlemleri yapmıyorsa ya da kat maliki faturayı ödememekte direniyorsa kat mülkiyeti kanunu doğrultusunda mahkemeye başvurulmalıdır.

Kat mülkiyeti kanunu 33. maddede;

Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
0 oy
0 cevap
19, Kasım, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde Osmanperk (22 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
8, Aralık, 2021 Isıtma Tesisatı kategorisinde Emin_35 (22 puan) tarafından soruldu
...