+4 oy
Oda&Dernek kategorisinde (30 puan) tarafından
Merhaba,

Akademik odaların seçimlerine baktığımız da siyasetten uzak ilim ve fen dolu bir seçim ve seçim sonrası bu doğrultuda uygulamalar göremiyoruz. Bir makine mühendisi olarak şube seçimleri öncesi yapılan genel kurullarda mühendislerin geleceğinden çok siyasi otoritenin yanında veya karşısında bir tutumla konuşmalar gerçekleşiyor, tabi konuşmacılar arasında nadiren olsa mühendislikten ve geleceğimizden bahseden meslektaşlarımız da çıkmıyor değil. Ancak genele baktığımızda böyle bir durum söz konusu, ne yapılmalı farklı görüşlerde olsak da nasıl beraber bir bütün olarak hareket edebiliriz. Seçimi kazanan da kaybeden de el ele neden ülkemizi ileriye taşımak için çaba sarfedemez miyiz ?

1 cevap

+6 oy
(2.3k puan) tarafından
 
En İyi Cevap
Merhaba,

Akademik odalar birliği, kamu çıkarlarını koruyan halkın yanında ve yararına olan, ülke ve toplum yararları doğrultusunda teknik ve bilimsel çalışmalar yapan, ülkemizin düşünen, üreten, çözümler öneren mühendisler yetişmesinde aktif rol oynayan, meslek ve meslektaşlarımızın, ülkemizin ve toplumumuzun sorunlarının çözümünde aktif bir organizasyon olmalıdır.

Ancak günümüzde akademik çalışmalarıyla anılması gereken odalar, siyaset yapmaktan geri durmayan asıl hedefinden şaşmaya başlayan bir kurum halini almaya başlamıştır. TMMOB, "Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği" adı üzerinden de anlaşılacağı üzere birlik ve beraberlik içerisinde hareket eden mühendis, mimar ve şehir plancıların yer aldığı bir kurum olmalıyken siyasi kitle örgütü adı altında farklı bir oluşum içerisine girmiştir. Siyasi otorite veya karşısında yer alan kutuplaşmalar söz konusu olmaya başlamıştır.

Ancak hatayı sadece seçim süresi zarfında oda üyeleriyle aktif iletişime geçmeye çalışan seçim sonrası ise bu iletişimi sürdürmeyen oda yönetimlerine ve seçime katılan diğer gruplara yüklemek doğru olmaz. Oda yönetiminde ya da aynı görüşte olmayan, ülkesinin geleceğine katkı sunmak yerine sırtını odaya dönen meslektaşlarımız da hatalıdır. Diğer mesleklerde farklı sendikalar ve birliklerin oluşumuna izin verilirken, TMMOB dışında bir birliğin veya sendikaların kurulmasına olanak sağlamayan ve bu nedenle kendi içerisinde kutuplaşmaya ve çatışmalardan dolayı üretmekte zorlanan bir yapıya izin veren Devletimiz de hatalıdır. Gelişen ve değişen teknoloji doğrultusunda kullanılan tasarım ve hesap programları ile BIM (Yapı Bilgi Modeli) 3 boyutlu bilgi paylaşım süreci sonrası odalarımızda eğitimler ve sertifikalar verilmesi gerekirken ilgili yönetmelikler doğrultusunda sadece kuralları değişen standarda bağlamış eskiden beri süre gelen dokümanlarla eğitim veren Üniversite hocalarımız ve sorgulamayan sadece belgeyi almam yeterli diyen meslektaşlarımız da hatalıdır. Yeni mezun ve çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan ancak oda platformlarında haklarının neden savunulmadığını sorgulamayan ya da seslerini duyurmayan meslektaşlarımız da hatalıdır.  Herkesin her şeyi bilircesine müdahale ederek, doktorun sağlık, mühendislerin bilim, avukatların adalet ve politikacıların siyaset konuşması yerine uzman olmadığı bir konuda söz söylemesi de hatalıdır. Bu hatalara rağmen yeniliklere açık geleceğe yön veren ve sorunların çözümünde yer alan, sorgulayan mimar ve mühendislerimiz de ülkemiz ve dünyamız için katkı sağlamaya devam etmektedir. Sonuç olarak hata çok yazmakla bitmez. Ancak doğru olan aşikardır.

Meslek odalarımızın ve meslektaşlarımızın hedefi ilim ve adalet olmalıdır.  

Ancak bu şekilde, ilim ve adaletten uzaklaşmadan daha güçlü mimar ve mühendis kadrosuyla çağa ayak uydurmak yerine çağın bize ayak uydurmasını sağlayabiliriz.

Hedefimizin geleceği birlik ve beraberlik içinde olmaktır.

Saygılarımla

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
0 oy
0 cevap
31, Ekim, 2022 Tesisat Hesapları kategorisinde Kemal.KURBAN (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
12, Şubat, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde Cemozbgc (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
21, Haziran, 2021 Genel Sorular kategorisinde makmüh (46 puan) tarafından soruldu
...