Mobil Sistem Kalorifer Tesisatı

Mobil Sistem de ısıtıcı cihazdan tek bir kolon tesisatı çekilir. Kolon tesisatından her kata bir kollektör hattı ayrılır. Kollektörden ısıtıcılara dağıtım yapılır.Kollektöre gelen sıcak su, kollektör üzerine takılan mini küresel vanalar yardımı ile kontrol edilir. Yaygın olarak her radyatöre kollektörden bir giriş, bir de dönüş hattı çekilen iki borulu sistem olarak adlandırılan sistem kullanılır.

Kırmızı renkli kılıf boruları radyatöre gidiş hattında, mavi renkli kılıf boruları radyatörden çıkış hattında kullanılır. Şap altından radyatöre gelen borular köşe düzelticiden geçerek kromajlı uzatma çubuğu ile radyatör giriş vanasına bağlanır. Radyatör çıkışında ise vana ucuna bağlantı rekoru ile pe-x boru bağlanır.

Kollektörlü sistem olarak da adlandırılır. Borular şap içerisine döşendiği için genellikle yeni binalara uygulanır. Isıtıcı borularda meydana gelebilecek esnemelerin şapa ve döşemeye zarar vermemesi için ısıtıcı borular koruyucu kılıf içerisinden geçirilir.

Mobil Sistem Özellikleri

– Klasik kalorifer sistemlerinde çekilen dört veya daha fazla kolon hattı yerine mobil sistem sayesinde sadece bir kolon hattı çekilir. Daha az kolon borusu kullanılarak malzeme ve işçilik maliyetleri azalır.
– Klasik kalorifer sistemlerinde çekilen kolonların bodrum toplaması ve bodrumdaki yatay boruların malzeme, işçilik, izolasyon maliyetleri büyük oranda ortadan kalkar.
– Klasik sistemlerde birçok kolon hattı olması ve her hat için zemin betonunun kırılması gibi zaman alan işler de mobil sistem sayesinde büyük ölçüde azalır. Kolon ve branşmanlar, mekanlarda kullanım alanlarını daraltmakta ve estetik açıdan kötü bir durum oluşturmaktadır. Mobil sistem ile bu kötü durum ortadan kalkmaktadır.
– Mobil sistem uygulamalarında borular koruyucu kılıf içerisinden geçirilip radyatör ve kolektör bağlantıları sıva üstünde kaldığından ileride meydana gelebilecek arızalar kolayca müdahale edilerek ortadan kaldırılabilir.
– Dekoratiftir, daire içinde gözü rahatsız eden radyatör borulaması görülmez, mekanlarda kullanım alanını daraltmaz.
– Her katta ana kolondan her bir radyatöre ayrı gidiş-dönüş boruları döşendiğinden kritik hattın boru uzunluğu, dolayısı ile basınç kayıpları azalır. Kat içi borulamalarda fittings kullanılmadığından lokal akış kayıpları düşüktür. Daha az basma yüksekliğine sahip küçük bir pompa kullanılarak ilk yatırım ve işletme maliyetleri azaltılır.
– Plastik borunun hasar görmesi durumunda, koruyucu spiral kılıf içindeki boru çekilir ve yeni boru itilir. Borunun geçtiği yerleri kırıp açmaya gerek kalmaz. Ayrıca boru değişimi sırasında sadece kollektördeki ilgili hattın gidiş-dönüş vanaları kapatılarak konuttaki diğer odaların ısıtması kesilmez.
– Boruların servis ömrü işletme sıcaklığına ve basıncına göre değişken olup, 50 yıla kadar çıkabilmektedir.

Kılıflı Polietilen Borular

Polietilen borular (pex) kılıf içerisinden geçirilerek ısıtma tesisatında kullanılırlar. Pex borular içerisinden geçen sıcak sudan dolayı genleşirler ve soğuyunca da tekrar büzüşürler. Bu esnada koruyucu şapa ve döşemeye zarar vermemeleri için koruyucu kılıf içerisine döşenirler. Koruyucu kılıf ile pex boru arasında kalan boşluk koruyucu şapın ve döşemenin zarar görmesini engeller.

Mobil Sistem Kılıflı Boru

Bu boruların başlıca kullanım alanları:
Yerden ısıtma sistemlerinde
– Kalorifer tesisatlarında
– Sıcak su, soğuk içme suyu tesisatlarında
– Her türlü endüstriyel tesisler, otel, hastane, ev, sera vb. yerlerde kullanılırlar.

Kollektörler

Isıtıcılara giden sıcak suyu dağıtan ve soğuyan suları tekrar toplayıp kazana ileten araçlardır. Duvar içerisine yerleştirilir. Dairenin merkezi bir yerine yani dağıtımın en uygun şekilde yapılabileceği yere konulur. Mümkün olduğunca ıslak mekanlar tercih edilmemelidir. Kollektör dolabının içerisine gelen borular tam olarak ölçülüp kesildikten sonra kolektör bağlantısı yapılır.

Isıtıcı Sayısına Göre Gidiş ve Dönüş Kollektörü Tespiti

Isıtılacak mahallerdeki boru döşeme ve gruplandırma işlemi tamamlandıktan sonra kolektör merkezi bir yere monte edilmelidir. Kollektördeki gidiş ve dönüş vana sayısı ısıtılacak mahaldeki boru grup sayısı ile aynı olmalıdır.

Mobil Sistem Gidiş Dönüş Kollektörü

Kollektörlere Mini Küresel Vanaların Takılması

Isıtılacak her mahallin ayrı ayrı kontrolü mini küresel vanalar ile yapılır. İstenilen mahallin vanası kapatılır, istenildiğinde açılır. Mini küresel vanalar kolektör üzerine kurbağacık anahtarı ile takılır.

Kollektör Vanalarının Takılması

Boruların Kılçık Kelepçe ile Zemine Sabitlenmesi

Borular, üzeri kapanmadan önce kelepçe ile zemine monte edilirler. Uygun çapta matkapla delindikten sonra montaja uygun kelepçeler kullanılarak eşit aralıkta borular sabitlenir. Boruların sağa sola kaymaması ve yukarıda kalmaması için kılçık kelepçe ile zemine sabitlenmesi gerekir.

Mobil Sistem Kılçık Kelepçe

Her Isıtıcıya Kılıf İçerisinde Kalorifer Gidiş ve Dönüş Borusu Çekme

Kolektörlerden ısıtıcılara doğru en uygun yol kullanılarak gidiş ve dönüş boruları, kılıfları geçirilmek suretiyle yan yana döşenir. Borular kesinlikle birbirinin üzerinden geçirilmemelidir.

Mobil Sistem Pex boru Çekilmesi

Boru Hattını Koruma Altına Alma

Yerden ısıtma tesisatında ısıtıcı boruların zarar görmesini önlemek için borular yer serildikten sonra üzerine 5-7 cm kalınlığında şap dökülür. Kolektöre bağlanan kısımda köşe düzeltici kullanılmalıdır.

Mobil Sistem Kolektör Boru Yüzüklü Rakor Bağlantısı

Rakorlu ve yüzüklü birleştirmelerde özel birleştirme araçları kullanılır. Geçme fittings (bağlantı elemanları) ve adaptörleri gibi. Boru içerisine giren rakor, özel yüzük parçası ile preslenerek birleştirilir.

Mobil Sistem Isıtıcı By-Pass Bağlantıları

By-pass, ısıtma tesisatlarında pompanın bulunduğu kolektör grubuna bağlanır. Bypass hattı katı yakıtlı kazanlarda elektriklerin kesilmesi veya başka bir nedenle pompaların ikisinin de çalışmaması durumunda sıcaklığın yükselerek kazanın tehlike oluşturmasını önlemek için yapılır. Normal çalışma durumunda by-pass vanası kapalıdır. Pompaların çalışamaması durumunda by-pass vanası açılarak sirkülasyonun tabii şekilde olması sağlanır. Böylece hem kazan (sistem) emniyete alınmış olur hem de sisteme tabii sirkülasyonlu olarak sıcak akışkan gönderilir. By-pass, hemen pompa bağlantısının paraleline montaj edilir. Bypass hattı ile geçici bir süre akışkan gönderilebilir. Bu şekilde çalışan sistemde sirkülasyon yavaş olur ve kazan seviyesindeki ısıtıcılar çalışmaz.

Gidiş Kollektörü Bypass Bağlantısı

Mobil Sistem Kaçak Testi

Tesisatın ilk denetimi çıplak gözle yapılmalıdır. Borularda herhangi bir çizilme veya deformasyon olmamalıdır. Özellikle kaba inşaatı devam eden yapılarda diğer meslek çalışanlarını da düşünerek kaçak testinde dikkatli olmak gerekir. Bu test, tesisatı sıva ile kapatmadan önce yapılır. Tesisata oda sıcaklığında su verilir. Sistemin havası alınır. Tesisata basılan su, çalışma basıncının 1,5-2 katı kadar olmalıdır. İlk anda manometrede herhangi bir düşme olup olmadığı gözlenir. Daha sonra 24 saat basınç altında beklenir. Verilen sürenin sonunda manometrede bir düşüş yok ise tesisat kullanma basıncına düşürülür. Ardından boruların üzeri itina ile kapatılır. Eğer manometre de düşüş var ise her bağlantı çok dikkatli olarak takip edilmelidir ve su kaçakları giderilmelidir. Daha sonra tesisat tekrardan test edilmelidir.

Kaçak Test Cihazı

Kaynak: MEGEP

İlgili Yazılar

98 yorum

Iyi günler yeni aldığımız evimizde mütahitin mutfak planının çok kullanışsız olması sebebiyle Değişiklikler istedik fakat en önemli noktada takıldık kalorifer peteğinin yaklaşık15-20 cm kayması gerek ama mütahit mobil sistem kullandıklarını öne sürerek bunu yapamayacaklarını söylüyor sorum şu ki : mobil sistemde peteğin yeri 15-20 cm değiştirilebilir mi değiştirilebilirse nasıl ek boruyla mı? Not: ev inşaat aşamasında sadece ince sırası çekildi.

Merhaba, Radyatör montajı yapılan yerin resmini göndermeniz durumunda daha doğru yanıtlar verebiliriz.

Eğer sıva atılmamış ve 15-20 cm kadar kaydırma işlemi yapacaksanız, pex boruların esnek olma özelliği olduğundan ilave parça eklemeden kaba sıvada kırma işlemi yapıp 15-20 cm kurtarıyorsa radyatörü kaydırarak montaj yapabilirsiniz. Eğer kurtarmıyorsa yüzük veya rekor olarak tabir edilen ekleme parçalarıyla boru eklemesi yapabilirsiniz.

Ancak mobil sistemde kullanılan pex borularda zorunlu olmadıkça ekleme yapılması tercih edilmez. Ekleme yapılması durumunda ileride oluşabilecek kaçak durumu, hatalı birleştirme sonrası oksijen oluşumunun sisteme zararı, kılıf içerisindeki borunun değişimi vs. gibi işlemler sıkıntı oluşturabilmektedir.

Merhabalar her türlü yapilir fakat boru siva ustü devam ettirilmeli aksi halde yeri acmak gerekir masraf cok maliyetli olur
Saygilarimla
Soner Karasu

Şimdilik çok Teşekkürler daha sonra resim yollayacağım…

Merhaba,
Koridorun karşısındaki odaya diğer odadan parke altından uydu anten ve telefon kablosu çekmek istiyorum. Evin kalorifer tesisatı parkelerin altından geçiyor. Derinlik olarak 1,5cm ve genişlik olarak 2,5cm.lik portatif kanal açma makinasıyla parke altında betona kanal açarsam,
kalorifer tesisatı boruları herhangi bir zarar görür mü? Sadece 1,5cm.lik bir derinlik yeterli. Kablo borusunu kanala yerleştirdikten sonra üzerini 0,4cm veya 0,5cm.lik çimentoyla kapatıp, üzerine yine şilte ve parkeyi yerleştirdiğimde bir problem olur mu? Kanalın derinliği en fazla 1,5cm ve genişliği en fazla 2,5cm olacak çünkü iki boru yanyana kullanacağım, biri uydu diğeri de telefon ve modem kablosu için. Teşekkürler,iyi çalışmalar.

Merhaba,
Mobil sistem boru montajı yaklaşık 4 veya 5 cm çimento harcı içerisinde gerçekleşmektedir. 16 Pe-x oksijen bariyerli spiral kılıflı boru kullanılması durumunda dış çap 24 veya 25,4 mm olacak, boruları sabitlemek için klipsli lama kullanılması durumunda bu kalınlık yaklaşık 27 mm kadar olacaktır.
Açmak istediğiniz derinlik donatılı beton üzerindeki şap kalınlığına bağlı olarak tesisata zarar verebilir. 4 cm şap ise 1,3 cm, 5 cm ise 2,3 cm boru üzerinde şap var demektir, eğer boru güzergahını bilmiyor iseniz pex boruya zarar verebilirsiniz.

Anten ve telefon kablosunu süpürgelik kısımları ve kapı noktalarında ise parke birleşimi altından geçirseniz daha uygun olur.

Çok teşekkür ediyorum,iyi çalışmalar.

Akilli ol arkadas bu sorunun cevabini burdan vermek zor olur boruya vs denk gelirse pex boru kaynak vs olmaz sadece press yapilabilir isin yoksa pex boru kullanan arti press yapan firma ara arti alt katin tavanina su sizarsa yandin uzak dur yetkili bilir kisi cagir ver parasini Yapsin önerim kablo icin özel parket kenar malzemesi var onun arkasinda götürebilirsin
Soner karasu

Evimde mobil sistem var uydu kablosunu bende ayn şekilde yapayım diye düşünüyordum. Site yönetimine ve Soner Bey’e çok teşekkür ederim. Pex borunun böyle hassas bir malzeme olduğunu bilmiyordum.
Süpürgelik kısmı uydu geçişi için benim evimde uygun, tek bir noktada kenar malzemesi ile geçiş yapmam gerekecek.
Tekrar teşekkür ederim.

Aslında hiç sıcak bakmıyordum zemin altına kablo döşemeye.
Açıklayıcı yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.

Emrah Solak  -  31 Ekim 2016 / 19:04

iyi günler;
mobil sistemimde kollektörün olduğu bölgede borulardan ‘tık tık’ diye ses gelmekte. Kombi suyu ısıtmaya başladığında bu pex borulardan gelen tık tık sesi yan komşumun yatak odası ortak duvarında olması nedeniyle onu aşırı rahatsız etmekte ve de o da bana ekşimekte. Bu sesi kesmenin bir yolu var mıdır? sorun neden kaynaklanır? yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba,
Ses durumu genellikle sistemde hava olması veya kavitasyon durumunda gerçekleşir. Genleşme katsayısı yüksek boruların kullanılması, imalattaki sert dönüşler, kalitesiz radyatör kullanımı, termostatik vana içerisinde iğnenin arızalanması vs. gibi durumlar ses oluşmasına neden olur.

Sesin kaynağı tam olarak nedir, bunu netleştirmeniz gerekiyor.

1- Eğer ses mobil kollektörde ise, gidiş ve dönüş kollektörü üzerine otomatik hava purjörü ekleyerek çözebilirsiniz.
2- Radyatör veya vanadan geliyorsa, radyatör ve vanayı değiştirmek en doğru çözüm olacaktır.

Emrah Solak  -  2 Kasım 2016 / 21:30

1. kollektördeki havayı kollektör üzerindeki hava subabını çevirmek ve su almak suretiyle hatta sistemdeki suyu 1 barın altına çekecek şekilde aldığımı düşünüyorum havadan olduğunu düşünürsek.
2.mobil sistemde radyatör ü çıkaramadın ama radyatör derken ne kastedirldi acaba? tabiki vana ve radyatör degişebilir.
3. sesin artığı sıralarda ve aldığım bir tavsiyeye göre derecenin yüksek olduğunu ve kısmam gerektığını düşündüm. derece 50 ye yakındı daha önceden. bunu 43 civarına geriletınce sanki ses biraz kesildi gibi oldu. bundan olabilir mi?

Tesisat içerisindeki hava yüksek sıcaklıkta su içerisinde çözünür, suyun sıcaklığı düştü zaman hava serbest kalır ve bu noktalarda sese neden olur. Sistem soğuk iken tesisatın havasını almanız gerekmektedir.
Halen ses devam ediyorsa, boru tesisatı çap kontrolü yapılmalıdır. (Mobil sistem ve kombi arasındaki çapın düşük seçilmesi durumu)

Mevlüt  -  9 Kasım 2016 / 13:14

Selam alaykum ben konyadan yaziyorum koyde oturuyorum mobil sistem var evimde bu sene klorefer taktirdimm gecen senede boru lari cektirmistimm bu sene usta kazani takinca yatak o odasi ve banyo borulari patlakmis ve benden 500 ytl istiyorrr top25 mt boru anca gider boru 350 iscilikte 150 milyon tutar diyor normalmi sizce

Aleyküm selam, boru maliyeti, şap atımı ve kazı maliyeti ve işçilik bölgelere göre değişiklik göstermekte olup bedel belirtmemiz doğru olmayacaktır, farklı firmalardan teklif alarak karşılaştırmanız daha uygun olacaktır.

Merhaba, oturma odasında mobil sistemde eklenen radyatörler yetersiz kalmakta, bulundukları yere daha uzun radyatör takılmamaktadır. Acaba takılı radyatörden(radyatör giriş çıkışlarına t ekleyerek ilave radyatör) ek yapılabilir mi?

Tuncay Bey merhaba,
Kollektör üzerinden yeni hat çekmek veya radyatörü değiştirmek en doğru çözüm olur ancak imalat (şap kırımı) size uygun olmadığı takdirde belirttiğiniz gibi t ekleyerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak mobil kollektörlerde kullanılan 16 pex boru hat debisi ve basınç kaybı dikkate alındığında 2.0 metre radyatör uzunluğunu geçmemeniz tavsiye edilir. Diğer bir husus kombi kapasiteniz olup toplam radyatör veriminiz kombi kapasitenizi aşmamalıdır.

Cevabınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

Merhaba benim eve doğal gaz tesisatı döşendi ama petek taktırmadık soba kullanıyorum duvardakipetek takılan plastik borular çok uzun bırakmışlar çok kötü duruyorlar kessek bi problem olurmu yardımcı olursanız sevinirim

Elif Hanım merhaba,
Eğer radyatör kullanımı söz konusu olmayacak ise boruların görünen kısımlarını kesip, boru içerisindeki suyu boşaltarak, kesilen kısımlara da kör tapa takarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Hatların kullanım sıcak su hattı olmadığına dikkat ediniz.

Mobil sistem kombili peteklerde alt vana ayarı nasıl olmalı?
Petek temizliği yaptırdık, filtre temizlendi, hava basıncı 1,35 olduğunu söyledi fakat üst taraflar sıcak alt taraflar soğuk…
Bunu çözmek için altlı üstlü vanaların reglaj ayarını oynadı sanırım şuan tamamen bozuldu…
Ne yapmam gerekiyor alyan ile yeniden nasıl yapabilirim…
Teşekkürler

Mert Bey merhaba,
Radyatör vanaları mı yoksa mobil kollektör üzerindeki vanalarda mı reglaj ayarı yapıldı ? Termostatik vanalar veya oda termostatı var mı?

Eğer termostatik vana yoksa sisteminizi test etmek için aşağıdaki adımları uygulayınız.

1- Tüm radyatörlerde ve mobil kollektör üzerindeki gidiş ve dönüş vanalarını tam açık hale getiriniz.
2- Kombi basıncı 1,5-2 bar arasında olmasını sağlayınız.
3- Sistemdeki havayı, radyatör ventillerinden ve mobil kollektör üzerindeki hava purjöründen alınız. Basıncın düşmesi durumunda kombi basıncını tekrar 1,5-2 bar arasına getiriniz.
4- Radyatörlerdeki sıkıntıyı net anlayabilmek için sıcaklığı 70 C ye set ediniz.
5- 5-10 dakika sonrası radyatörlerin alt kısmını kontrol ediniz. Eğer alt kısımların soğuk olması durumu ortadan kalktıysa kullanmadığınız veya daha az kullandığınız odalarda radyatördeki gidiş vanasını (üst) 1-2 tur çeviriniz(-).

Alt kısmı soğuk olan radyatör bulunuyorsa öncelikle mobil kollektör üzerinde diğer radyatörlerin gidiş vanasını kapatıp ilgili radyatörün gidiş vanasını açık bırakınız sorun devam ediyor mu kontrol ediniz. Sorun devam ediyorsa ilgili radyatörde petek temizliği doğru kimyasalla tekrar yapılmalı veya radyatör değiştirilmelidir.

6- Bu işlemler sonrası kombi sıcaklık değerinizi (40-45 C vs.) düşürebilirsiniz.

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim… Cok naziksiniz..

Kombinin hemen altında bulunan sıcak ve soğuk su girişlerinde ki havaları aldım su gelene kadar… Peteklerın havalarını da aldım…

1,5 bar su basıncı var şuan…

Termostatık vana ve oda Termostatı yok…
Petek üzerinde vanalar altlı üstlü duruyor. Üst taraf normal beyaz çevirmeli vana var alt tarafta alyanla çevrilebilir vana var. Kendini usta zanneden şahıs alt taraflarda bulunan tüm vanaların ayarını alyanla sonuna kadar açmış veya kısmış ayar yaptığını söyleyerek… Ama bazı petekler buz gibi, bazıları yarıya kadar ısınıyor anlamadım ve çözemedim…

Bunların hepsi makinayla temizlendikten sonra oldu tabi ki…

merhabalar, evde mobil sistem tesisat bulunmakta.koridorda petek yok. taktırmak istiyoruz mümkünmüdür acaba.a

Adem Bey merhaba,
Petek taktırabilirsiniz. Bunun için 3 farklı yol izlenebilir.
1- Mobil kollektör hattından koridora konulacak radyatöre yeni pex boru hattı çekmek. Bu işlem için şapın kırılması, parke vs. sökümü ve kollektör kısaysa yeni hat için uzun kollektör ile değiştirilmesi gereklidir.
2- Koridordan geçen en küçük radyatöre giden hattan press işlemi ile Pex borudan bağlantı alarak radyatör eklenebilir. Ancak bu işlem yetkili firmalarca yapılmalıdır aksi takdirde sorun (su kaçağı, oksijen durumu, basınç düşümü vs.) yaşayabilirsiniz.
3- En yakın radyatör hattında vana giriş noktalarında T branşman ile duvardan pprc boru ile koridora radyatör hattını götürebilirsiniz. Branşman alınacak radyatör ve koridora konulacak radyatörün toplam metresi 2-2,5 mtül geçmemesi gereklidir. Geçmesi durumunda ısıtma ve basınç kaybı olarak sıkıntı yaşayabilirsiniz.

MUSTAFA .A  -  28 Aralık 2016 / 10:04

Merhaba
Evimin kalorifer tesisatında sorun olduğunu düşünüyorum konuyu kısa olarak anlatarak sizinde değerli fikrinizi almak isterim.
Kalorifer tesisatının arka taraftaki 3 odaya gidiş ve dönüş sistemi kombinin bulunduğu yerden düz gelerek antredeki peteğe ek almış atreden düz devam ederek arka odaya yine düzolarak ortadaki odaya giriyor ve sağ ve sol olmak üzere 3 odanın peteğine ulaşıyor.
sorun şu ki kombi 45-50 veya farklı sıcaklığa alındığında bu hatta sadece antre peteği ısınıyor diğer 3 odanın peteklerinin üst kısımlarına çok az ısınıyor ve alt kısımları hiç ısı ulaşmıyor.Sadece bu hattı çalıştırdığım zaman kombi çok hızlı ısıtıyor yaklaşık 50 sn gibi çok hızlı soğuyor kombi kısa ve hızlı çalışıyor.
Kombim demir döküm nitron plus sürkülasyon pompası 3. kademede
kombi yetkili servis tarafından kontrol edildi bir sorun yok kombide bilgisi verildi.
Kombi ağızındaki süzgeç açılarak temizliği yapıldı.
Petekler pekpan marka 3 petekte sökülerek temizlendi
başka bir odadan petek sökülerek ısınmayan peteğin yerine takıldı acaba peteklermi sorunlu diye aynı sorun devam ediyor.
sizce sorun nedir bu konu hakkında yardım eder misiniz ne yapmalıyım sizce

Mustafa Bey merhaba,
Mobil kollektör olmayan tek borulu sistemlerde balanslama yapmadığınız takdirde hattaki ilk radyatör daha fazla ısınacak diğerlerini de ısıtmak için kombi sıcaklığını arttırmanız gerekecektir.
Manuel olarak gidiş vanalarını da ilk radyatörden son bağlantı radyatöre kadar kademeli kısmak ta geçici çözüm olmaktadır.
Bu tarz tek borulu sistemlerde ilk yatırım maliyeti doğrultusunda 3 seçeneğiniz bulunmaktadır.
1- Termostatik Vana kullanımı
2- Termostatik Vana ve Debi Sıcaklık Limitleyici (Balans Vanası)
3- Kombine Termosatik Balans Vanası

2 ve 3 maliyetinden dolayı 1. seçenek olan radyatör gidiş vanalarınıza termostatik vana takmanız, antre ve kullanılmaya odaları “2”, kullanılan odaları “4” veya “5” olarak ayarlamanız sorunuzu çözecektir.

Bilgi: İlk aşamada hatta problem olup olmadığını da kontrol ediniz. Isınmayan oda dışındaki radyatörleri özellikle antrede radyatör gidiş vanalarını kapatıp, ısınmayan radyatörü kontrol ediniz. Hala ısınmıyorsa boru hattınızda problem var demektir. Eğer sıkıntı yoksa termostatik vana montajınızı yapabilirsiniz.

MUSTAFA .A  -  28 Aralık 2016 / 13:05

Söylediğiniz gibi sadece ısınmayan odaları açıp değer petekleri kapatıp test ettim kombi derecesini 45 aldım 3 odanın peteği ısısında artış gösteriyor ama alt kısmı yani çıkış kısımları yine soğuk kalıyor. Kombi yine hızlı ısıtıyorve sık sık devreye girip duruyor
Tesisatçi olan bir arkadaşımı çağırıp kontrol etti arkadaşım tesisatın sağa sola ayrılan yerlerine t kapak konulmuş olabileceğini bununda suyun hızını kesiyor olabileceği veya kaynak yapılır iken borular büzüşme olabileceği veya inşaat kalıntıları olabileceğini belirtiyor muhtemel olasılıkla ve kuvvetli bir ihtimalle devreyi tamamlayan dönüş hattından şüpeleniyor sizce
bu petekler bu sorunlardan birinden dolayımı ısınmıyor olabilir.
Bu arada kobi ile son oda mesafesi 6-7 mt mesafedir.
Eğer sizde böyle düşünüyor iseniz tesisatın geçtiği antreden itimaren son odaya kadar kırıp açığa çıkartacağım.
teşekkürler.

Kombinin hızlı ısıtma ve sık devreye girmesinin bir kaç nedeni vardır.
– Sirkülasyon pompası arızası; eşanjörden geçen su debisinin az olmasından dolayı suyun hızlı ısınmarak kombinin stand by konumuna geçmesi, radyatörden gelen soğuk su sebebiyle anakartın kombiyi tekrar çalıştırması durumu.
– Kombi filtre temizliği; filtre veya pislik tutucu temizlenmelidir.
– Kombi gaz valfi basınç ayarının yüksek olması, potansiyometre üzerinden düşürülmesi gereklidir.
– Tesisatta hava olması; tüm radyatör ve havlupanların havası alınmalıdır.
– Tesisatta daralma ve tıkanma durumu olması.

Kombiniz (pompa vs. arıza) ve radyatörler(tortu,pislik) ile alakalı herhangi bir sıkıntı olmadığı kesinse, radyatörlerin havasını alıp kombi basıncını 2 bara getirip radyatörlerde reglaj(vana kısma ayarlaması) yaparak tekrar deneyiniz.

Aynı durum devam ediyorsa, hatta daralma ve tıkanma problemi olabilir.

antalyada bu işi yapan firma varmı varsa önerinizi alabilirmiyim teşekkürler

Merhabalar ustam. Ben te bağlantı atarak ara hol e 1 petek attırdım. te aldığım oda nın petekleri kapalı yaklaşık 7 mêtre fatura yaklaşık 100 lira yüksek geldi. Neden kaynaklanır. 2. Soru sistem zeminde gidiyor zemini kırıp holde ki peteğe direk bağlantı olur mu. Teşekkürler

Faruk Bey merhaba,
Eğer pprc olarak tek borulu sistem varsa bağlantı alabilirsiniz. Ancak mobil sistem pex borular varsa özel işlem gerektirmek olup, bağlantı alınması önerilmez, kollektörden yeni hat çekilmesi daha uygun olmaktadır.

Faturadaki artışı, önceki aylara göre dış hava sıcaklığı ve kombi çalışma sıcaklığı doğrultusunda kontrol ettiniz mi? Malum havalar soğudu. Sistemde hava yoksa, kombi basıncında aşırı dalgalanma bulunmuyorsa, kombi kapasiteniz aşmayacak şekilde toplam radyatör boyunuz varsa, kombi bağlantı filtreniz temizse çok yüksek bir artış olmaması gerekir.

Ramazan KARAMAN  -  25 Ocak 2017 / 20:39

Slm hocam benim petekle alttan bağlantı termostatik vana takıcam bağlantı yerlerinin iç tarafındaki aparatlara kaç alyan uyuyor 12 alyanmı teşekkürler

Ramazan Bey merhaba,
Genellikle 9 mm olup, marka ve modele göre bazı firmalarda değişiklik gösterebilmektedir.

levent  -  27 Ocak 2017 / 13:11

İyi günler,
Bizim evde Mobil Sistem(kollektörlü) Tesisat bulunmakta ve radyatörlerin vanaları Karşılıklı Olacak Şekilde Alttan bağlanmış durumda. Ayrıca kombi mutfakta bulunmakta ve doğal olarak mutfak ve salondaki 3 adet radyatör kollektöre en yakın konumdadır. Daha sonrasında da yakınlık sırasıyla koridor, misafir odası, yatak odası, havlupan ve çocuk odası gelmektedir. Çocuk odasındaki devir daimi arttırmak ve gereksiz fazla ısınan kombiye yakın odaların sıcaklığını dengelemek için de Salonda bulunan 2 radyatöre, Mutfaktaki radyatöre ve Misafir Odasındaki radyatöre termostatik vana takıldı. Bu kapsamda bazı sorularım olacak:
– Öncelikle Mobil Sistemde ve vanaları alttan karşılıklı bağlanmış radyatörlerde reglaj ayarı hangi vanadan yapılır? Radyatöre sıcak suyun girdiği vanadan mı yoksa suyun geri dönüş için radyatörden çıktığı vanadan mı yapılır?
– Bahsetmiş ve sahibi olduğum sistemde termostatik vana takılmamış olan Salondaki serbest radyatörde, Koridor ve Yatak Odasındaki radyatörlere reglaj yaparak Çocuk Odasının radyatörünün devir daim basıncını biraz daha arttırabilir miyim?
Şimdiden teşekkür ederim.

Levent Bey merhaba,

Mobil sistemde doğru pex borulama ve ortalama boru boyları dikkate alınarak radyatörlere hat çekilmesi durumunda, kombiye yakın veya uzak olan radyatörün az veya çok ısınması gibi bir durum olmamalıdır. Sizin tesisatta kollektör yerini kombiye yakın ve radyatör boru boylarını da ortalama boru boyuna dikkat edilmeden çekilmesi durumundan dolayı bu tarz bir durumla karşılaşmışsınız.

Reglaj ayarı tek borulu sistem varsa radyatör dönüş vanasında, mobil sistem varsa mobil kollektör üzerindeki dönüş vanalarından yapabilirsiniz. Sizde mobil sistem olması nedeniyle ana kollektör üzerinde kısmak istediğiniz odaların dönüş vanalarını uzaktan yakına doğru (yarım tur, 1 tur, 2 tur vs.) kısarak işlem yapabilirsiniz. Reglaj yaparak basıncı da arttırmış olursunuz. Kombi basıncının da 1,5- 2 bar arasında olmasına dikkat ediniz.

Ancak bu işlemler yerine, devirdaim için havlupan hariç diğer odalara da termostatik vana takıp, vana üzerinde set edilen sıcaklıkları düşürmeniz sistem çalışma prensibi açısında daha verimli bir çözüm olacaktır.

Fırat  -  27 Ocak 2017 / 23:35

Merhaba
Toki de kiracı olarak oturuyorum.
Toki de tüm daireler merkezi sistemle çalışıyor.
Radyatorlerimde sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Apartmanda en fazla fatura bana geliyor. Kuzey cephe de olmamın azda olsa etkisi var ama bir üst katımın faturası hep benim faturamın yarısı kadar geliyor ve başka dairelerde bazılarının fatura kusurati bile aynı bu merkezi sistem olayına anlam veremedim. Ne yapmam gerektiği konusunda Bana yardımcı olun lütfen. radyatorde bulunan alt vanalarda (- ve +) işareti var. Ayarı nasil olması gerekiyor. Acaba radyatorlerin havasını kendim alabilirmiyim. Teşekkürler.

Fırat Bey merhaba,

Mobil kollektör ise, kollektör üzerindeki purjörden havasını alınız ve radyatörlerden aynı şekilde havalarını alınız. Ardından kullanmadığınız veya ortam sıcaklığının düşük olmasını istediğiniz odalarda üst vanaları kısınız. Aslında normal şartlarda merkezi sistemlerde termostatik vana zorunludur, bu nedenle termostatik vana varsa aynı şekilde kısınız.

MAHMUT  -  30 Ocak 2017 / 23:55

Merhaba hocam, ben merkezi sistem kazan ve mobil sistem kullaniyorum. Sorum şu; kollektörde 2. Sirada olan fakat kollektöre en uzak olan salondaki peteğim vanayi 5 kademesine getirince iyi isi veriyor. Diğer şekillerde soğuk oluyor petek. Ama kollektörde en son sırada olan kollektöre en yakin olan yatak odasinin peteği cok iyi ısınıyor. 3 kademesinde bile iyi ısı veriyor. Bunun sebebi ne olabilir. Nasil olurda salonun petegide iyi ısı verir?

Mahmut Bey merhaba,

Bunun nedeni radyatörlerde pislik ve hava yoksa, pex borunun yatak odasında daha kısa olmasından kaynaklanır. Aslında normal şartlarda radyatör boyu ve pex boru uzunluğu doğrultusunda, kollektör üzerinde reglaj yapmak gereklidir ama genellikle kimse uğraşmaz ve açık şekilde bırakır. Siz bunu kendiniz yapmış oldunuz.

Mustafa  -  1 Şubat 2017 / 01:09

Merhaba
Evimizde ısıtma sistemi eski düzen tek boru üzerinden bütün petek lere sıcak su dağıtılması üzerine yapılmış haliyle en son su giden petek lerde isi kaybı oluyor kombi 60 derece iken hattın son petegi 35 derecenin altında kalıyor
Ev içinden dışa gelen duvarlara yalitim yapacağım hazır yapmışken pex boru montaji nin kolay olması nedeni ile mobil sistem tesisati yerden değil de duvardan çekmeyi düşünüyorum bu sistem duvardan çekilerek verim alınabilir mi eğer olursa kollektör lerin dikey durması problem çıkarirmi
Teşekkür ederim

Merhaba mustafa bey hattin son peteği 35 derecenin altinda kaliyor demissiniz bunu nasil ölçtünüz?

Mustafa  -  5 Şubat 2017 / 08:19

Isı ölçer ile

Mustafa bey merhaba,

Kollektörün denge, balans durumu ve hava yapmaması için yatay olması gereklidir. Boruları ise duvardan götürmeniz de bir sakınca bulunmamaktadır ancak hat uzunluğu ve pex köşelerde büküm sayısı artması nedeniyle basınç kaybına dikkat edilmelidir. İşi yapacak mühendis grubunda bu değerleri kontrol ederek mevcut kombinizin pompa ve basınç kaybının yeterli olup olmadığına dikkat ediniz.

Erdoğan yaran  -  3 Şubat 2017 / 21:53

Merhaba…
Evimizde 8 grup yaklaşık 10 m/tül Petek var mobil tesisat 24 kW kombi doğalgaz dönüşümü yapılırken tesisatçı firma kombiye yakın Petek’ten hat alarak kollektörü besledi hat alınan Peteğe reglaj vanası takarak kollektöre giden basıncı yükselttiğini söyledi herhangi bir ısınma problemi yaşamıyoruz sadece peteklerin alt kısmı çok az bişey üst tarafından soğuk ancak bazı tanıdıklar bu işlemin yanlış olduğunu kollektöre kombiden hat çekilmesi gerektiğini söyledi konum olarak kollektör kombiye uzak ve mutfak koridor kırılıp yaklaşık 15-20 metre pprc boru ve 8-10 adet köşe dirsek kullanılması gerekiyor yapan firma bu işlemi anlaşmamızdan fiyat olarak düştü zaten art niyet olsa bunu yapmazdı diye düşünüyorum kaldıki bende fayans ve tadilat işinden laminant sökümünden kurtulmuş oldum ama kafamda soru işareti kaldı bunun ilerde bi zararı olurmu ısınma problemi yakıt gibi şimdiden teşekkürler

Erdoğan Bey merhaba,

Normal şartlar altında kombiden direkt kollektör bağlantısı daha uygun olurdu ancak basınç kaybı, hava yapma durumu, pex, pprc ve kollektör oksijen durumu dikkate alınarak imalat yapıldığında bu işlemi yapmanızda da bir sakınca bulunmamaktadır. Peteklerin altının üste göre ılık olması da normaldir. Ancak aşırı bir fark soğukluk varsa, peteklerde ve kollektör de hava alma işlemini yapınız. Devam ediyorsa petek temizliği gerekebilir.

Bu vanalar sonuna kadar açıkmı olcak hepsi nasil olcak

Yusuf Bey merhaba,

Termostatik vana kullanımı varsa ve mahallerdeki pex boru uzunluğu eşdeğer veya birbirine yakın uzunlukta ise mobil kollektör vanalarınız açık olacaktır. Bunun dışındaki termostatik vana kullanılmaması ve pex boru mesafelerinin farklı olması durumunda mobil kollektör dönüş vanalarını kısarak reglaj yapmanız gereklidir.

Selam,
Tesisat Mobil sistem. Peteklere sıcak su üstten giriyor. Sadece oturma odasındaki peteğe sanırım kollektörden ters bağlanmışki, test ettiğimde borular boşta iken kollektördeki küçük sıcak vanayı açınca, peteğin alt bağlantısından su fışkırdı. Bu çok önemli mi? Peteğin sadece sol 10 cm sütun boyu ısınıyor. Nasıl bir işlem gerekli? Kolay gelsin.

Servet Bey merhaba,

Eğer ters bağlandığından eminseniz, kollektör dolabı içerisinde ilgili hattın gidiş ve dönüş bağlantıları değiştirilmesi uygun olur. Radyatör üzerindede aynı işlemi yapabilirsiniz ancak duvar kırma vs. gibi işlemlerden dolayı zahmetli olacaktır.

Giriş katta oturuyorum ve alt katımda binanın sığınağı var kombiyi kaç derecede yakarsam yakayım bir türlü ısınamıyorum sanki yere buz döşemişiz ve buzun üzerinde yürüyor gibiyim. Bu sene binaya mantolama yaptıracağız haliyle benim dairemin altından da izolasyon yapılacak yerden gelen soğuktan o kadar muzdarip oldum ki bende ayrıca eski olan kalorifer tesisatını pex borular kullanmak suretiyle mobil sisteme çevirip birde daire içerisinden parke altına da izolasyon yaptırmayı düşünüyorum. Sorum alttan gelen soğuktan dolayı sanki sıcak su peteklere gidene kadar soğuyor bu yaptıracağım izolasyona rağmen ben birde yeni sisteme geçtiğimde sıcak suyun peteklere soğumadan gelmesi için pex borulara da folyo kaplı izolasyon kılıflarından kullanmamın ileride bana bir zararı olur mu belki abartı gelebilir ama artık yere bastığım da sıcaklık istiyorum. İstediğim cevap olur mu olmaz mı?

Ahmet Bey merhaba,

Sığınak tavanına izolasyon yaptırmanız ve mobil sistem oksijen bariyerli kılıflı pex boru ile radyatör hatlarını beslemeniz sorununuzu çözecektir. Buna ilaveten parkenizin altına da izolasyon yaptırmanız veriminizi arttıracaktır.

Folyo kaplı izolasyon kılıf (Camyünü Prefabrik Boru) genellikle açıktan geçen borularda kullanılır. Maliyeti ve imalat kolaylığı dikkate alınarak borunun şap içerisinde kalmasından dolayı oksijen bariyerli Kılıflı 16×2 Pex boru kullanmanız daha uygun olur.

Ayrıca sığınak tavanına yapacağınız yalıtım yoğunluğu 25-30 kg/m³ olabilir ancak döşemeye parke altına yapılacak yalıtım yoğunluğunun en az 30 kg/m3 yoğunlukta, %10 deformasyonda basma mukavemeti en az 200 kPa olmasına dikkat ediniz. Ayrıca ahşap veya döşeme kaplamalarının nemden etkilenmemesi için uygun yalıtım malzemesini seçiniz.

selam.en üst katta dubleks dairede oturuyorum.Kombiyi(kalorifersistemini )çalıştırdığım zaman öncelikle üst kattaki petekler ısınıyor.Alt kattaki peteklerin ısısı ust kattaki petekler kadar sıcak olmuyor.Kombiye uzak olan petekler nerdeyse ısınmıyor.Alt katta Kollektor seklinde baglantı var. Üst katta böyle bi sistem yok.
Petek temizliği yaptırdım. ne yapmam gerek.tesekkur ederim. Kolay gelsin.

Sevil Hanım merhaba,
Yazdıklarınıza göre alt katta mobil sistem üst katta tek borulu sistem bulunuyor. Üst katı mobil sistem çevirmek gibi bir tadilat yapamayacağınızı düşünerek, tek borulu sisteme bağlı üst kat radyatörlerini uzaktan yakına arttırarak gidiş vanalarını (üst vana) kısınız. Alt katta ise mobil kollektör üzerindeki vanaları ve radyatör vanalarını tam açık konuma getirerek sistemi çalıştırınız. Bu işlemler sonrası alt ve üst kat tüm radyatörlerin havasını ve mobil kollektör üzerindeki purjörden havayı alınız.

Son olarak radyatörlerin sıcaklığını kontrol ediniz, üst katta yeterli ısıda olmayan radyatörleri kademeli açınız (arttırınız), alt katta ise mobil kollektör üzerinde ısınmayan radyatörlerin vanasını tam açık, çok ısınanlarınkini kısarak düzenleyiniz.

Eğer aynı durum devam ediyorsa, radyatörlerin kirlilik durumunu kontrol ediniz.

Normal şartlar altında, havlupan hariç tüm radyatörlerinize termostatik vana takmanız sisteminizi büyük ölçüde çözecektir. Eğer maliyet olarak sıkıntı oluşturmaz ise dinamik balans vanalı termostatik vana takmanız sistemin daha verimli çalışmasını sağlaycaktır.

semyan  -  5 Nisan 2017 / 20:55

merhaba abi yeni kombi dosemesi yapiyorum soguk ve sicak suyun genelikle nerde olmasi sarttir

Merhaba,
Kombilerde genellikle dönüş hattı sağda, gidiş hattı solda olduğundan, bağlantılarda karışıklık olmaması için boru hatlarını döşerken dönüş hattı sağda gidiş hattını solda olacak şekilde imalat yapmakta fayda bulunmaktadır.

Merhaba yeni aldığım dairede mobil sistem döşeli. gaz yeni açıldı kombiyi ilk defa çalıştırdım kollektör vanalarını açtım petek havalarını aldım peteklerin hepsine su geldi fakat 2 odanın peteğine su gelmesine rağmen hiç ısınmıyor. bu petekler ve boruları buz gibi. peteğin biri kombinini 2 metre yanında.diğeri 7-8 metre uzaklıkta.bu neden olabilir? teşekkürler.

Fuat Bey merhaba,

2 peteğin havasını tekrar alıp su akışı 1-2 saniye olduktan sonra purjörü kapatınız. Ardından kombi basıncınızı 1,5-2 bar arasına ayarlayınız. Ardından;

Hat ve peteklerin kontrolü için kombiyi 70 C de çalıştırınız.(Bilgi: İşlemler sonrası sıcaklığı istediğiniz değere düşerebilirsiniz.)
– Peteklerde ısınma varsa, mobil kollektör üzerinde bu iki peteğin vanasını tam açık, diğerlerini uzaktan yakına kısarak kollektör vanalarını ayarlayınız.

Eğer petekte ısınma hala yoksa;
– Üst ve alt vana gidiş borularına bakınız, üst kısım sıcak alt kısım soğuk olması gereklidir, eğer tam tersi ise ters bağlanmış olabilir. Eğer böyle bir durum yoksa hat üzerinde tıkanıklık söz konusu olabilir.

Kubilay  -  12 Ekim 2017 / 09:43

Mobil sistemlerde kullanılan Pe-Xa ile PE-Xb boru arasındaki fark nedir.Teşekkür ederim

Kubilay bey merhaba,
PEX’lerin dört tipi vardır. PEX-a peroksit yöntemi, PEX-b Silan yöntemi, PEX-c Işınlama yöntemi ve PEX-d azot yöntemi ile elde edilenler. Bu tipler arasındaki fark sadece; standardın talep ettiği kroslink oranıdır. (Tipler arasındaki fark, üretim yöntemi ve TS 10762-2 EN ISO 15875-2 standardının talep ettiği çapraz bağlanma oranlarıdır)

PEX Boru Sistemleri sıcaklık karşısında yüksek performans özellikleri göstermesi ve esnekliği açısından Silan Yöntemi olarak bilinen PE-Xb üretim modeli ile üretilmektedir.

PE-Xb silan yöntemi olarak bilinir. Isı ve basınca dayanıklı, çapraz bağlanabilir yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) hammaddesinden üretilir. Çapraz bağlanma, üretim sonrası özel bir proses olan buhar kürü ile sağlanır. Çapraz bağlanma derecesi en az % 65 olmalıdır.

merhaba kombimin altındaki kollektöre inen boruların ters bağlandığını farkettim kombiden peteğe çıkan sıcak su borusu kollektördeki mavi(soğuk su gidişine) tesisatı dolaşıp dönen suyunda kırmızı sıcak çıkış bölümüne bağlandığını gördüm peteklere üstten girip alttan çıkış yapmışlar alttaki çıkış vanasının ordaki siyah boru mavi şeritli yukarıdaki giriş borusuda kırmızı şeritli kollektör bağlantısı ters olduğu için peteğe sıcak su alttan giriyor üstten çıkıyor yani sistem ters çalışıyor ne gibi bir sıkıntı olur kombim viesmann vitopend 100 1. kademede 24 saatte 7m^3 yakıt tüketiyor sarfiyat fazla gibi geldi ters bağlantıdan fazla yakarmı

Musa bey merhaba,
Radyatörlerin verimli çalışması için üstten sıcak su girip alttan çıkmalıdır. Bu nedenle ısınma verimi ve doğalgaz tüketimi nedeniyle ters bağlantıyı kollektörde ya da kombi altında düzelttirmeniz gerekmektedir.

Merhaba yeni bir ev aldık ilk defa bu yıl kullanılacak bir mobil sistem kalorifer tesisatı var.Fakat sorum şu ne yaptıysak arka oda kombiye en uzak olan peteği bir türlü tam ısıtamadık.Hava alma işlemi,petek temizleme,boru tıkanıklık kontrolü,reglaj falan hepsi yapıldı.En son kollektörleri kapatıp sadece o peteğin kollektörünü açıp 70 derecede kombiyi çalıştırığımda bile üst taraf nispeten sıcakken alt taraf ılık diğer peteklerde bunu denediğimde el değmeyececek kadar ısınıyor.Acaba petekmi bozuk kombi baymak eco modeli ev yaklaşık 135 metrekare diğer komşularda yoğuşmalı komi olanlar var böyle bir sorun yok diyorlar.Aynı tesisatta ne yapmam lazım başka nasıl çözücez bu sorunu lütfen yardımcı olunuz.

Hakan Bey merhaba,
İlgili radyatörün pex boru hattında tıkanıklık ve radyatörde de hava yoksa, reglaj yapılmasına rağmen radyatör verimli çalışmıyorsa radyatör gidiş veya dönüş vanası ya da radyatörünüz de sorun bulunmaktadır. Öncelikle gidiş ve dönüş vanalarını kontrol ediniz, eğer sorun yoksa radyatör değişimi gerekecektir.

merhaba ben eski sistemi söktürüp kollekrör sistemi yaptıracam boruların duvar
içinden gitmesinin sakıncası varmı baıları duvarı zamanla sararıyor diyorlar teşekkürler şimdiden

Tufan Bey merhaba,
Oksijen bariyerli kılıflı boru kullanmanız ve duvar boyanızın ısıl direnci yüksek olması durumunda sıkıntı oluşturmayacaktır. Ancak mobil boruların mümkünse yerden gitmesi ısıl konfor açısından daha uygundur.

Herkese merhaba,
Radyatör vanasının dönen kısmının (volanın vidalandığı kısım) kenarından su akıyor. İnternetten sipariş verecem fakat doğru siparişi veriyor muyum diye tereddüt ettim. Tds 152 Köşe Radyatör Vanası 1/2″ DN15 ve Tds Köşe Radyatör Vanası PE-XB 1/2″ ikisi de aynı işi görür mü? Arasında ne fark var?

Saygılar ve selamlar,

Hıdır Bey merhaba,
Konu ile alakalı belirttiğiniz modelin ilgili vana firması TDS/ Tekneciler Metal ile info@tekneciler.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz. İyi günler.

Mehabalar bn 700 rakimli bir dag koyunde yasiyorum evin ustune yeni bir ev yaptik bu sene 140 metrekare kullanim alani olan bi ev mobil sistemli kati yakitli bi kalorifer tesisati doseli eve gecen sene altkata dosettik kaloriferi taktirdigimiz yil alt kat isinmiyodu evin ustu catiydi bu sene uzerine evi yaptirdiktan sonra alt kat isiniyor ust kat isinmiyor. Ev 3+1 salon ve oturma odasinda 2 mt banyoda 80 cm yatak odaainda 2 mt cocuk odasinda 120cm koridor 120cm mutfak 120cm petek var kalorifere komurun yaninda odun da atiyorum 65 derecede yakiyorum alt kat 25 28 arasiyken ust kat 18 20 arasi ev isinmiyor geceleri donuyoruz lutfen yardimci olun dereceyi nasil arttirabilirim koy evi sonucta izalasyon yok a bu arada alt kat eski duzen doseme var ne olur yardim edin cok usuyoruz yeni bebemiz olcak

Ali Bey merhaba,
Üst kat için borulama tesisatı ve kazan kapasiteniz uygunsa, sirkülasyon pompa debi ve basıncını kontrol ediniz.

Merhaba,
1+1dairemde yerden isitma var. ancak 5 li kollektorün vanalari bozulmus. kollektorleri degistirmem Gerekiyor. 16 ve 17 olarak iki cesidi var dediler. Eskisini sokmeden kaclik oldugunu nasil anlarim ?

Düzeltme yaptim.

Yusuf Bey merhaba,
Kollektör altında pex boru üzerinde boru çapını görebiliyor musunuz veya kollektör ısıtma gidiş ve dönüş ana vanasını kapatıp arızalanan kollektör vanalarından birini çıkartabilir misiniz? Vanayı ilgili firma hangi çap olduğunu anlar.
Ayrıca genellikle konut tipi daireler 16 çap kullanılmakta, havuz ısıtmasında 17 kullanılabilmektedir.

iyi çalışmalar.
mutfagımdaki petege fayans döşeme altından giden 1.80 cm kılıflı pex boru su kaçırıyor..baglantılardan söküp pex boruyu çeksem çıkartabilirmiyim ve yenisini o kılıfa tekrar takabilirmiyim acaba.yoksa fayanslarımı kırmam lazım.teşekkürler.

Cumhur bey merhaba,
Kırma dökme yapmadan yapabilirsiniz. Boru değişimi için öncelikle yeni boruyu çıkartacağınız arızalı borunun ucuna perçinleyiniz ve eski boruyu çekip yeni boruyu yerleştiriniz. Eğer bu işlem için cihazınız yoksa küçük çaplı bir boruyu eski ve yeni pex borunuzun karşılıklı içine sokunuz ayrılmaması için vidalarla tutturunuz. Kılıfa sürtüp engellemeyecek şekilde iyice sıkınız. Ardından eski boruyu çekip yeni boruyu yerleştiriniz.
Bazen elektrikçilerin kullandığı susta ile de yapılabilmektedir. Eski borunun ucuna susta bağlayıp çıkartılır, susta kılıf içinde kalır daha sonra yeni boru sustaya bağlanır ve susta çekilerek yeni boru kılıf içine yerleştirilir.
İyi çalışmalar dilerim.

sn ustam..ilginiz için çok teşekkür ederim.Söylediğiniz şekilde yaptım. boruları,ucuca saglam koli bantıylada yapıştırdım, sorunumu sayenizde kolayca çözdüm..Allah razı olsun…

selam yeni doğalgaz geldiği için evime mobil sistem tesisat çektireceğim .iki camlı oraya bir adet büyük radyatör yeter diyor tesisatçı ,iki camlı odaya bir petek olurmu

Yaşar Bey merhaba,
Normal şartlarda ısı kaybı hesabı yapılarak radyatör ölçüsü belirlenmelidir. Ancak pratik olarak https://www.tesisat.org/pratik-radyator-hesabi.html adresinde sizde yapabilirsiniz. Bu doğrultuda size söylenen radyatör ebatlarının doğruluğunu kısmende olsa kontrol etmiş olursunuz.
Ayrıca radyatörleri pencerelerin altına koyacak şekilde belirlerseniz infiltrasyon açısından daha uygun olur. Eğer 2 ayrı duvarda pencere varsa, tek büyük radyatör koymak yerine 2 tane pencere altına koymak daha çok fayda sağlar. Eğer boy cam ise sağına ve soluna koyabilirsiniz. Tek pencere ancak uzunsa, 2 metreyi geçmeyecek şekilde radyatör koyabilirsiniz.

Mete Günay  -  23 Aralık 2017 / 14:57

Aynı taraflı Üst yandan giriş , alt yandan çıkış,tipli radyatör sisteminde by-pass kolektöru neden kullanılır?

Termostatik radyatör vanası kapandığı zaman kombinin devir daim daim motoru zorlanmasın diye baypass kollektöründen akışkanlık devam eder. Seri bağlı radyatörler için delikli by-pass kollektörü, Paralel bağlı sistemler için Deliksiz by-pass kollektörü kullanılır. Radyatörün yarısı sıcak yarısı soğuk olmasını da engellemek için de kullanılmaktadır.

Ayşegül  -  24 Aralık 2017 / 00:59

merhaba. yeni aldığımız evde mobil kollektör sistemi olan bir tesisat var. kombi mutfakta. 160 m2 brüt, petek boyu 7.5 m + banyoda havlupan var. ancak apartman yapılırken ebeveyn banyosuna radyatör ve boru hiç döşenmemiş ve ebeveyn banyosu çok soğuk oluyor. buraya radyatör koydurmak istiyorum ancak kombi bu banyoya çok uzak evin diğer ucunda. parkeyi ve şapı kaldırmak çok maliyetli ve zahmetli olacak diye düşünüyorum. yatak odası radyatöründen duvar üzerinden gidecek şekilde boru çektirmeyi düşündüm ama yaklaşık 11 m uzunluk gerekiyor (oda uzunluğu 6.15 m ve arada giyinme odası var o da 2.30 m uzunluğunda) bu nedenle tesisatçılar yapılamayacagını söylediler. yatak odası radyatörü 1.20 m ve aradaki giyinme odasında da radyatör yok. ancak radyatör boyunu 1.60 yapıp giyinme odası ve banyo kapılarını da açık tutarak ısıtabileceğimi söylediler. başka yolu yok mudur acaba?

Ayşegül Hanım merhaba,
Mobil Pex sistemden mevcut özel fittings parçalarıyla branşman alınarak yapılabilmektedir. Ancak en yakın radyatör ile uzaklık 11 metre, ve ek alacağınız radyatörün kombiye yada kollektör olan uzaklığıda hesaba katıldığında veriminizde büyük ölçüde düşüş yaşayabilirsiniz. Bu nedenle belirtilen radyatörün ebatını arttırmanız daha uygun olacaktır.

kollektör

evimde mobil sistem 8 li kollektör kullanılmış.balkona kollektör ve kombinin hemen 1-2 metre yakınına ilave petek takmak istiyorum.ne önerirsiniz kollektörden ilave çıkış alabilirmiyiz.

Tesisat  -  10 Ekim 2019 / 09:04

Cihan Bey merhaba,

Kompakt kollektörse ek parça koyarak kollektörü uzatabilirsiniz yada kollektörün uc kısmında tapayı çıkartarak yeni hattı buradan alabilirsiniz.. Ancak değilse kollektörü uzatamıyorsanız, kollektör kombi bağlantı hattı arasından yeni radyatör için hat alabilirsiniz. Bunun yanı sıra pe boru birleştirme parçaları en yakın radyatöre ait kollektörden çıkan pe hattından ek alarak yeni radyatöre de bağlantı yapabilirsiniz.

yeni evimize mobil sistem dogalgaz tesisatı döşettik lakin şöyle bir durum var diger evimizde su giriş ve çıkışlı birbirine çapraz altlı üstlü bu yeni yapılan sistemde giriş ve çıkışlar alt borudan yapılmış bu bir sorun teşkil edermi….petek boyları 1.5 1.6 1.4 1.5 metredir 4 tane petek 1 tane soba olacak

Tesisat  -  4 Kasım 2019 / 08:40

Selim Bey merhaba,
Radyatör marka ve modelinize göre değişmekle birlikte genellikle ikisi de alttan giriş çıkış olan radyatörlerde giriş kısmı kompakt ventil denilen parçayla radyatörün üst kısmına kadar çıkmaktadır. Ancak dışarıdan göremezsiniz radyatörün iç kısmındadır. Muhtemelen bu tarz bir radyatör olmasından kaynaklı bağlantılarını bu şekilde yapmışlardır. Aksi taktirde kompakt ventil vs. içerisinde yoksa gidiş kısmı alttan değil üstten bağlanmalıdır.

İbrahim  -  3 Kasım 2019 / 22:10

Hocam merhaba. Yukarıda yorumlarda okudum cevabını da az buz aldım ama bizzat bana da cevap verebilirseniz çok memnun olurum. Mobil sistemli bir tesisatım var. Koridorda bulunan 80 cm’lik peteğin pex borusundan T ile yaklaşık 1,5 metrelik bir mesafedeki odaya hat çekerek 100 cm’lik radyatör koysam verimli olur mu? Pex’ten bu odaya yine Pex ile hat alabilir miyiz yoksa pprc mi olması gerekir? Şişme, basınç, vb. gibi olası durumlar olur mu?

İbrahim  -  3 Kasım 2019 / 22:25

Bu arada kollektör ile radyatör arasında (t ile bağlantı almak istediğim 80 cmlik radyatör) 5-6 metre kadar mesafe var. Kollektör kombinin hemen altında ve 7 çıkışı var. Hepside dolu tabii ki. Bu T ile bağlantı yapmanın kombiye falanda zararıda olur mu ayrıca? Değerli yorumunuz için şimdiden teşekkürler.

Tesisat  -  4 Kasım 2019 / 08:47

İbrahim Bey merhaba,
Doğru montaj ve uygulama yapılması durumunda basınç kaybını arttırmamak kaydıyla bu tarz imalatlar kombiye zarar vermez. Genellikle 16 pexa borular kullanılması nedeniyle basınç kaybını arttırmamak için 25 m üzeri borulama yapılmasından kaçınılmaktadır. Eğer ilgili radyatör hattının ilave radyatör ile birlikte 25 m üzerine çıkmıyorsa basınç kaybı açısından kombiye çok sıkıntı oluşturmaz. Tabi en doğrusu net ölçülere göre basınç kaybı yapmaktır ancak bu şekilde yaklaşık kabul yapabilirsiniz.

Ayrıca pex birleştirme parçaları bulunmaktadır, bunlarlar birlikte pex ilave yapabilirsiniz. Ancak pex borunun oksijen bariyerli olması nedeniyle pprc bağlantı sağlayacaksanız eğer onunda oksijen bariyerli olmasına dikkat ediniz.

Diğer bir konu ise kollektör hatlarının hepsi dolu olsa bile, kollektör borusunun son noktası (uç kısmı) genellikle tapa ile kapatılmıştır bu kısımdan da yeni hat alabilirsiniz. Eğer imalatı yetkili servis yapacaksa bu imalat pex boru birleştirmeden daha verimli ve güvenilir olacağından kolaylıkla bu imalatı gerçekleştirebilirler.

sevgili ustam daha radyatörleri baglatmadım bunun için radyatörleri baglattıgım zaman ekstra olarak kompakt ventil die adlandırılın parçayımı taktırmalıyım…Petek markasını demirdöküm plus olarak düşünüyorum bu konuda sizin fikirleriniz nelerdir…saygılarımı sunarım

Tesisat  -  6 Kasım 2019 / 14:46

Merhabalar,
Kompakt ventil radyatörün altında olması nedeniyle estetik bir görünüm sunar ancak buna uygun tipte alttan bağlantı özelliği olan radyatör seçimi yapmanız gereklidir. Bunun dışında standart tip üstten giriş alttan çıkış hat bağlantısı olan radyatörleri de kullanabilirsiniz. Maliyet dikkate alınarak bu doğrultuda seçiminizi gerçekleştirmenizde bir sıkıntı bulunmamaktadır. Burada önemli olan konu radyatör verimidir. 2 marka arasında kaldığınızda aynı ölçülerde ve ilgili oda ve kombi sıcaklığında hangisi daha yüksek verim veriyorsa onu seçmelisiniz.

Ferhat AYDIN  -  4 Aralık 2019 / 18:15

Merhaba Mobil Sistem Kullanıyorum kollektörden kullandığım petekleri açtım diğerleri kapalı yalnız 3 oda 1 de kol olmak üzere 2 oda ısınıyor hol ve 1 oda arada 2 derece suğuk kalıyor yanlış yaptığım bir seymi var anlayamadım ? petekleri temizlettim petekler eşit derecede sıcak yani soğuk bölge yok nasıl bir izlemeliyim ?

Merhaba,
Radyatörlerinizde termostatik vana bulunuyor mu ? Ayrıca dönüş kollektöründe reglaj ayarlaması yaptınız mı? En uzak radyatörden en yakın radyatöre vanaları kısarak ayarlama işlemidir.

Zeki KILIÇ  -  9 Mart 2020 / 19:45

Merhabalar,
Öncelikle değerli yardımlarınız için teşekkür ederim.

Üst katında küçük iki odası alt katında ise üç oda bir salonu bulunan dairemin üst katta bulunan odalarında ve alt kattaki kombiye uzak olan odasında ısınma sorunu yaşamaktayım.
1-Mobil sisteme dönmem ısınmama sorunu çözer mi
2-Mobil sistemde doğal gaz tüketimini nasıl etkiler.
3-Mobil sistemin dezavantajları var mıdır.
4-Mobil sistem kombiye ekstra taşıyamayacağı bir yük getirir mi.

Sağlıcakla kalın , eksik olmayın.

Tesisat  -  10 Mart 2020 / 09:54

Merhabalar,
Mobil sistem belirttiğiniz tüm konularda avantajlıdır ancak mevcut bir yapı da eski imalatı kaldırıp bu imalatı gerçekleştirmek meşakkatli ve maliyetli bir işlem olacaktır. Zemin kaplamasının kaldırılması, şap kaldırılması, borulama işlemi sonrası tekrar şap ve kaplama yapılması vs. gibi işlemler maliyetli olacaktır. Bunun yerine radyatörlerinize dinamik balans vanalı termostatik vana taktırmanız radyatörlerinizin daha verimli ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Ayrıca tesisat yıkama işlemi (sentinel vs. gibi kalite kimyasallar ile) gerçekleştirmenizde faydalı olacaktır.
İyi günler dilerim.

Zeki KILIÇ  -  10 Mart 2020 / 23:26

Teşekkür ederim,sağlıcakla kalın.

fahri kurt  -  21 Mayıs 2022 / 00:45

Merhaba dubleks ev için toplam 15 adet radyatör ve havlupan kullanılmış mobil sistem uygulanması için tek kollektöre 15 adet pex boru bağlanabilir mi ? üst kata yerleşimi nasıl gerçekleştirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın