Bakımsız Klimalarda Artan Elektrik Maliyeti ve Sürpriz Arızalar

Ev ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılan klimalar, bakımları düzenli yapılmadığında artan elektrik maliyeti ve sürpriz arızalar nedeniyle cep yakıyor. Baymak Uzman Yöneticilerinden Betül Başkır, bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için klimaların yetkili servisler tarafından periyodik olarak bakımının yaptırılmasını tavsiye ediyor.

Baymak Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Betül Başkır, bakımı yapılmayan klimalarda oluşabilecek yıpranma, düşük performans ve yüksek fatura konusunda kullanıcıları uyardı. Bakım için mutlaka yetkili servislerin aranması gerektiğinin de altını çizen Başkır, yetkili belgesi olmayan servislerin kullanacağı orijinal olmayan yedek parçaların ise cihazlarda daha büyük sorunlar oluşturmasının yanı sıra garanti koşullarını da geçersiz kılacağını hatırlattı.

Bakımı yapılmayan klimalarda biriken toz ve partiküllerin neden olduğu metal akşamlardaki korozyonun yüzeylerdeki ısı transferini engellemesi sonucunda aşırı akım nedeniyle cihazın gereksiz yere zorlanmasın klimaların ömrünü kısaltır.

Klima ömrünü kısaltan bir diğer konu ise zamanla ortaya çıkabilen gaz eksikliği. Bu durumda aşırı yükleme nedeniyle normal değerlerinde çalışamayan klimada erken yıpranma ve düşük performans görülebilir. İleri teknolojiye sahip klimalarda onarım bedellerinin yüksek olmasının yanı sıra yanlış kullanılan ve bakımsız klimaların cihazın performansına etki etmesi elektrik faturalarının da yükselmesine neden olabilir.

Bakımsız Klima

Bunun sebebi ise klimaların yeterli ısı transferi yapamadığı durumlarda istenen kapasiteyi sağlayabilmek için daha yüksek devirlerde çalışması ve bunun da inverter klimanın tasarruf sağlama özelliğini ortadan kaldırarak yüksek enerji tüketimine neden olmasıdır.

Gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilmek için öncelikle sıcaklık değerlerinin doğru ayarlanması gerekir.

Klima bakım işlemlerinin periyodik bakımının yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmesi ise diğer önemli bir husus. Aksi takdirde cihazın garanti kapsamından çıktığını da vurgulayan Başkır, orijinal olmayan yedek parça kullanılarak daha ciddi problemlerle karşılaşılmasına, yanlış arıza tespiti neticesinde basit çözümü olan problemlerin daha karmaşık hale getirilmesi gibi olumsuzluklara yol açılacağını vurguladı.

Betül Başkır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaz basıncı ve gaz kaçağı kontrolünün yapılarak gerekiyorsa gaz şarjı, alçak basınç ve yüksek basınç devresi basınç ölçümleri yapılmalı. Dış ünite konsol ve bağlantı aparatları, elektrik bağlantıları ve devreleri kontrol edilmeli. Fan gruplarının mekanik ve elektriksel kontrolleri, soket bağlantıları ve kablo bağlantı noktalarının kontrolü, evap, kondanser ve fan pervanelerinin kontrolü, filtre temizliği, gerekirse değişimi mutlaka yapılmalı. Drenaj hattı ve tavası kontrol edilmeli, klima iç ve dış ünite genel temizliği, ses ve emniyet elemanlarının işlevlerinin kontrolünün yapılması ile klimalarda oluşabilecek olumsuzluklar en aza indirilebilir.”

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın